مکانیزم حل اختلافی موجود در برجام برای ایران مضرّ است/خسارات خروج آمریکا از برجام قابل مطالبه حقوقی است
الهام امینزاده کارشناس حقوق بینالملل در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا درباره ادعاهای مطرح شده توسط برخی رسانههای خارجی و داخلی مبنی بر اینکه ایران باید گام اول را در توافق هستهای بردارد، تصریح کرد: معمولا برای القای مسئلهای که به عنوان یکی فرضیه مطرح است، رسانهها ابتدا شروع به خبرسازی میکنند، سپس به قدری خبر غیر واقع را تکرار میکنند که در نهایت رسانه و فضای پروپاگاندا بر روی مسئله واقعی به نام «مذاکرات» اثر میگذارد.
وی ادامه داد: بارها در طول تاریخ شاهد این مسئله بودیم که رسانهها مذاکرات را مدیریت میکنند، معتقدم ادعای اخیر رسانههای خارجی از همین مقوله نشأت میگیرد، از این سو تیم مذاکرهکننده ما باید دقت لازم را داشته باشد که فضای رسانهای بر مذاکرات واقعی سایه نیاندازد.
این استاد دانشگاه و حقوقدان درباره اتخاذ تضمینات لازم در توافق هستهای تصریح کرد: معتقدم باید در غالب یک توافقنامه الحاقی در برجام برای آمریکا این الزام را ایجاد کنیم که در صورت تغییر رؤسای جمهور و دولتها، حق خروج از برجام و نقض تعهدات مندرج در آن مبنی بر رفع تحریمها و موانع پولی و بانکی را نداشته باشد و اعمال تحریمهای جدید نیز صورت نگیرد.
امینزاده اضافه کرد: خساراتی که بابت خروج ترامپ از برجام و تحریمهای جدید علیه کشورمان ایجاد شدف به لحاظ حقوق بینالملل قابل مطالبه است، فعلا میتوانیم این ارفاق را به آمریکاییها داشته باشیم که از مطالبه خساراتمان صرف نظر کنیم و در مقابل فرصت جدیدی به ایالات متحده بدهیم که وارد برجام شود و تعهدات خود را به درستی انجام دهد.
وی افزود: همچنین در صورتی که آمریکا بخواهد به بهانههایی مانند تغییر رئیسجمهور از برجام خارج شود، ابزاری در اختیار ایران باشد که ایران بتواند از آن طریق حقوق خود را پیگیری کند؛ به طور مثال میتوان به یک مرجع حل اختلاف اشاره کرد که به صورت مساوی هم ایران و هم طرفهای مقابل حق شکایت در آن را داشته باشند.
کارشناس حقوق بینالملل با تأکید بر اینکه مکانیزم حل اختلافی که در برجام وجود دارد، برای ایران بسیار ناقص، مضرّ و خطرناک است، تصریح کرد: باید مکانیزم حل اختلافی و توافقنامه الحاقی به برجام ایجاد شود.
امینزاده گفت: اگر در برجام به دنبال این هستیم که هیچکدام از طرفها نتوانند از آن خارج شوند، باید آمریکاییها را ملزم کنیم که توافق هستهای را در کنگره به تصویب برسانند، اما همه این موارد قابل نقض است، زیرا رئیسجمهور آمریکا قدرت استثنا کردن برخی از تعهدات بینالمللی که حتی کنگره نیز آن را تصویب کرده باشد، دارد.
معاون پیشین حقوقی رئیسجمهور در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین اگر کنگره آمریکا توافق هستهای را تصویب کند، و پس از «بایدن»، رئیسجمهور دیگری بخواهد از توفق خارج شود، با توجه به اختیاری که کنگره به رئیسجمهور داده است، او میتواند این کار را انجام دهد؛ بنابراین نیازمند تضمینهای اجرایی از طرف آمریکایی برای هرگونه توافقی هستیم.
گفتوگو از پوریا کریمپور
انتهای پیام/۴۰۱۳/
انتهای پیام/