هزینه بالا تحقیق در برخی رشتهها را محدود یا تعطیل کرده است
رضا دریکوند در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در تشریح بایدها و نبایدها و ملزومات حوزه پژوهش کشور و اهمیت آن در سند تعالی و نظام موضوعات اظهار کرد: پژوهش محور و مبنای توسعه کشور و استمرار پیشرفت آن است؛ بنابراین توجه به امر پژوهش توجه به توسعه دانشمحور است. برای انجام این مهم نیاز به نیروی انسانی آموزشدیده، ماهر، تجهیزات و منابع مالی است، علاوهبر این موارد، مسئلهیابی، شناخت چالشها و ارائه راهکارهای حل مسائل و چالشها به روش صحیح از عوامل مهم هستند.
بیشتر بخوانید:
لزوم اتخاذ تدابیر لازم برای احیای علوم پایه
الگوبرداری از آلمان و ژاپن در توسعه پژوهش کشور/ مسائل مهم عرصه پژوهش چیست؟
وی اضافه کرد: از ضروریترین مؤلفههای نهادینهشدن پژوهش، رویکرد پژوهشمدار در امر آموزش است. موضوعی که باید در مقاطع تحصیلی مختلف آموزش بهویژه آموزشهای پایه به آن توجه ویژه شود. به بیان دیگر پرسشگری، بیان راهکارها و یافتن پاسخ باید از دوران ابتدایی نهادینه شود و تا دانشگاه و پس از آن استمرار داشته باشد. هرگاه فردی نگاه کنجکاوانه به پدیدههای اطراف داشته باشد، ذهن پرسشگر او همواره بهدنبال یافتن پاسخهایی برای پرسشهاست.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد ادامه داد: در امر تحقیق و پژوهش کشور موفقیتهای بسیاری حاصل شده است، بهطوریکه در تولید علم، جایگاه مطلوبی دارد. این مهم با تلاش مجموعههای مختلف دانشگاهی و ازجمله دانشگاه آزاد اسلامی میسر شده است. آنچه اکنون در جامعه وجود دارد، این است که نتیجه پژوهشها و اثرات آن در بخشهای اجتماعی، اقتصادی، صنعتی و ... آنطور که باید دیده نمیشود.
پژوهشی که مبتنیبر یک نیاز و حل مسئله تعریف شده باشد و به تولید مقاله منجر شود، همچنین بتواند مشکلی از مشکلات را حل و راهکارهایی برای برونرفت از آن ارائه دهد، اثرگذار و ارزشمند است.پژوهش مبتنی بر نیاز و حل مسئله ارزشمند است
دریکوند بیان کرد: چنانچه هدف انجام پژوهش تولید مقاله باشد که در جای خود ارزشمند است، نمیتواند اثر چندانی بر توسعه بخشهای مختلف کشور داشته باشد؛ اما پژوهشی که مبتنیبر نیاز و حل مسئله تعریف شده باشد و به تولید مقاله منجر شود و بتواند مشکلی از مشکلات را حل و راهکارهایی برای برونرفت از آنها ارائه دهد، اثرگذار و ارزشمند است.
وی تأکید کرد: در دانشگاه آزاد اسلامی برنامههای متعددی در بخش پژوهش و فناوری در حال اجراست که اهداف مهمی را ازجمله نظام موضوعات مدنظر قرار داده است که در قالب آن چالشهای مهم و موضوعات پژوهشی در موارد مختلف استخراج و بخشی از پایاننامهها و رسالهها میتوانند با انتخاب این عنوان، سهمی در حل مسائل کشور داشته باشند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد خرمآباد توضیح داد: مدتی است نظام موضوعات(برنامههای علمی) در دست تدوین بوده که براساس آن اولویتهای فناورانه هر استان شناسایی و نظاممند شده و مباحث فناورانه با توجه به ظرفیتهای هر استان اولویتبندی شده و برنامهها باید مطابق با آن، طرح و اجرا شوند.
دریکوند افزود: علاوهبر این موارد، طرح تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، تدوین و ابلاغ شده و نقشه راه، فعالیتها و شاخصهای دانشگاه در حوزههای مختلف را مشخص کرده و بخش پژوهش و فناوری آن نیز با رویکرد تحول در این حوزه پیشبینی و برای اجرا اعلام شده است.
وی یادآور شد: در هر استان سرای نوآوری راهاندازی شده یا در دست راهاندازی است که در این سراها جریان فناوری از ارائه ایده تا مراحل شتابدهی و تولید نمونههای اولیه و درنهایت تجاریسازی در محیطی علمی ساماندهی خواهد شد. در دانشگاه آزاد اسلامی شبکه و خدمات آزمایشگاهی با رویکرد جدید و استفاده حداکثری از تجهیزات آزمایشگاه، کارگاهی و مواد آزمایشگاهی شکل گرفته و امید است بتوان با ارائه خدمات مطلوب بهرهبرداری حداکثری از تجهیزات داشته و درآمدهای غیرشهریهای دانشگاه افزایش دهیم.
موفقیت دانشگاه با رویکرد تحولی در عرصههای علم و تربیت دانشآموختگان
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد خرمآباد بیان کرد: این رویکرد تحولی در دانشگاه میتواند دانشگاه آزاد اسلامی را در عرصههای علم و تربیت دانشآموختگان توانمند موفق کرده و اعتماد عموم را به این دانشگاه هرچه بیشتر مستحکم کند. بنابر تجربه چندساله در حوزه پژوهش و فناوری، مشکلاتی برای اجرای برخی از برنامهها وجود دارد که میتوان به بخشی از آنها اشاره کرد؛ اما با برنامهریزی مدون میتوان این مشکلات را به حداقل رساند.
دریکوند عنوان کرد: همانطور که اشاره شد، یکی از ارکان پژوهش نیروی انسانی باانگیزه است. در برخی موارد و گروههای آموزشی این مورد صدق نمیکند بهطوریکه در چنین گروههایی نهتنها در امر پژوهش فعالیت خاصی وجود ندارد؛ بلکه پروپوزالها و وظایف ذاتی را که عضو هیئت علمی در امر نظارت بر روند اجرای پایاننامه برعهده دارد نیز به نحو احسن بررسی نکرده و انجام نمیشوند.
بیشتر بخوانید:
وی بیان کرد: از مشکلات دیگر حوزه پژوهش هزینههای بسیار بالای تهیه مواد آزمایشگاهی است. سالهای اخیر و در برخی از رشتههایی که تحقیق و پژوهش در آنها وابستگی زیاد به خرید مواد آزمایشگاهی دارد، فعالیتها محدود و یا تعطیل شده است؛ زیرا عضو هیئت علمی یا دانشجو توان خرید مواد را ندارد و حمایتها هم در حدی نیستند که بتوان از محل آنها هزینهها را تأمین کرد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد خرمآباد تبیین کرد: در مباحث فناورانه، برای واحدها، هستهها و شرکتهای متقاضی استقرار در مراکز رشد در مقایسه با سایر مراکز رقیب مانند پارکهای علم و فناوری، مبلغ پرداختیهای دانشگاه پایین است که این موضوع موجب میشود جذابیت لازم برای جذب ایدههای فناورانه وجود نداشته باشد.
دریکوند گفت: برخی واحدها یا شرکتهای فناور که محصول یا نمونه اولیه را تولید کردهاند و نیاز به مجوزهای خاص بهویژه از وزارت بهداشت دارند، اخذ مجوزها بسیار زمانبر و فرسایشی است و فرد متقاضی را با چالش و گاه انصراف مواجه میکند.
وی اظهار کرد: امید است که با بازبینی برخی آییننامهها و بخشنامهها، همه بتوانیم فرایند انجام پژوهش و به نتیجه رسیدن مباحث فناوری و نوآوری را در دانشگاه تسهیل کرده و گامی مهم در راستای تولید علم برداشته، بخشی از مشکلات و چالشهای جامعه را برطرف کرده و در نهایت دانشآموختگانی با مهارت و کارآفرین تربیت کنیم.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/