جلب موافقت رهبران ایران و عربستان هدف بعدی میانجیگری پاکستان
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنا به نقل از خبرگزاری آناتولی، ظاهرا پاکستان به نقش میانجیگرانه علنی خود با هدف کاهش تنشها بین ایران و عربستان امیدوار است.
اما تحلیلگران انتظار ندارند که روابط دوجانبه بین تهران و ریاض در آیندهای نزدیک شاهد پیشرفت قابل توجهی باشد.
نواز شریف، نخستوزیر پاکستان، پس از سفرهایی که به ریاض و تهران داشت گفت: رقبای منطقهای توافق کردهاند که تنشهای ایجاد شده بعد از اعدام شیخ نمر النمر، روحانی شیعه را از طریق مذاکرات حل کنند.
اما منتقدان گفتند، سفر منطقهای نواز شریف تنها تلاشی برای تحکیم موضع دیپلماتیک پاکستان در زمینه روابط با همسایه غربیش ایران و شریک دفاعی و اقتصادی دیرینهاش عربستان بوده است.
ژنرال طلعت مسعود، تحلیلگر مسائل امنیتی در اسلام آباد در این باره به خبرگزاری آناتولی گفت: «من چشماندازی برای این تلاش (میانجیگرانه) نمیبینم... ممکن است این اقدام فعلا مانع از تشدید تنشها شود، اما در درازمدت چیزی عوض نخواهد شد. جنگ قدرت فعلی بسیار پیچیده بین دو کشور تداوم خواهد یافت و این فراتر از ظرفیت پاکستان است که بخواهد آن را حل و فصل کند.»
روابط دیپلماتیک بین ریاض و اسلام آباد سال گذشته پس از آنکه پاکستان از مشارکت در جنگ عربستان و متحدانش علیه شیعیان حوثی در یمن خودداری کرد، به تیرگی گراییده بود.
مسعود با اشاره به نگرانیها از اینکه ایستادن کنار عربستان در مقابل ایران ممکن است موجب ایجاد تفرقههای فرقهای در داخل پاکستان شود، گفت: «پاکستان نمیتواند از عهده اینکه جانب یکی از طرفها را بگیرد بربیاید، زیرا این کشور در جبهههای مختلفی درگیر است.»
پاکستان که کشوری با اکثریت سنی مذهب است، همواره با موضوع خشونتهای فرقهای دست به گریبان بوده است. در طی سه دهه گذشته، شخصیتهای برجسته شیعه و سنی در حملات تلافیجویانه فرقهای در این کشور کشته شدهاند. شیعیان بخش کوچکی از جمعیت حدودا 180 میلیون نفری پاکستان را تشکیل میدهند.
سامی ابراهیم، تحلیلگر مسائل سیاسی در اسلامآباد، گفت: «اظهارات رهبران ایران و عربستان خلاف چیزی است که نواز شریف گفته است.»
ابراهیم افزود، هرچند عادل بن جبیر، وزیر امور خارجه عربستان و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران بلافاصله پس از سفر نوازشریف در مصاحبههای جداگانهای، آنچه نواز شریف گفته بود را «قاطعانه تکذیب کردند.»
ابراهیم اضافه کرد: «هر دو وزیر امور خارجه، کشورهای یکدیگر را بابت صدور جهانی تروریسم سرزنش کردند.» وزیر امور خارجه عربستان علنا اظهار داشت که کشورش از برنامه هستهای تهران احساس تهدید میکند، در حالی که وزیر امور خارجه ایران عربستان سعودی را به خاطر صدور وهابیت به سراسر جهان و تلاش برای کارشکنی در مذاکرات هستهای ایران مورد سرزنش قرار داده بود.
اما برخی دیگر از تحلیلگران اقدام پاکستان را گامی در یک مسیر درست ارزیابی میکنند.
جواد چائودری، تحلیلگر شبکه اکسپرس تی.وی پاکستان، گفت تلاشهای اسلام آباد برای میانجیگری بین دو کشور «ابتکاری مثبت است که قبلا نتایجی داشته است.»
چائودری که در جریان سفر نوازشریف به تهران و ریاض وی را همراهی کرده بود به خبرگزاری آناتولی گفت که «دو کشور توافق کردهاند که افراد ویژه ای را برای همکاری با پاکستان در خصوص تلاشهای میانجیگرانه این کشور تعیین کنند. گام بعدی برای پاکستان این است که رهبران سعودی و ایرانی را برای تسریع در این میانجیگری به پاکستان دعوت کند.»
انتهای پیام/