گزارش خبری دپو ۲/درباره اشتغال فارغالتحصیلان با توجه به مدرک تحصیلی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-زینب خسروی؛
سیف درباره اشتغال فارغالتحصیلان با توجه به مدرک تحصیلی آنها بیان کرد: در سراسر دنیا فارغالتحصیلان دانشگاهی حتماً در همان رشته تحصیلی و تخصصی خود وارد صنعت و بازار کار نمیشوند، اشتغال دانشجویان بستگی به روحیات، استعداد و علاقه آنها نیز دارد. بهتر است این موضوع از ابتدای پذیرش دانشجو مدیریت شود و با معرفی رشتهها، گرایشها و آینده شغلی آنها دانشجو بهتر تصمیم گرفته و با دید بازتری انتخاب کند.
مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اهمیت ارتباط مؤثر دانشگاهها با بازار کار بیان کرد: صنایع مختلف و دستگاههای اجرایی باید با دانشگاهها و مراکز آموزشی تعامل بهتری داشته باشند تا فارغالتحصیلان با رشته تخصصی خود و کسب مهارتهای مرتبط وارد صنعت مربوطه شوند.
وحید چگینی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در این باره میگوید: «باید در کشور با فرهنگسازی از ابتدای امر شرایطی فراهم شود تا جوانان ترغیب شده و مهارت فنی یاد بگیرند و صرفاً به دنبال مدرک نباشند که این امر باید در سطح خانواده، مدارس و رسانه بهویژه در صداوسیما مورد توجه باشد.»
وی با اشاره به اینکه باید بستر لازم برای حضور دانشجویان در بازار کار از نظر اقتصادی فراهم شود، اظهار میکند: «باید جذب نیروی تکنسین به گونهای باشد که فارغالتحصیلان دانشگاهها در عمل ببینند نیاز نیست صرفاً به دنبال مدرک باشند.»
چگینی با بیان اینکه در کشورهای غربی جوانان بهسمت دورههای مهارتی گرایش پیدا کردهاند، عنوان میکند: «پرداخت حقوق آنها به گونهای است که تا حد زیادی با مدرک تحصیلی برابری پیدا میکند، فردی که مهارت ویژهای دارد میتواند حقوقی برابر با کارشناسی یا کارشناسی ارشد دریافت کند که موجب فرهنگسازی در سطح جامعه و آموختن دورههای مهارتی میشود.»
مهدی شالچیطوسی در گفتوگو با خبرنگار درباره میزان مهارت دانشجویان و کارآفرینی آنها برای ورود به جامعه و بازار کار، گفت: باتوجه به اینکه دانشگاههای کشور عمدتآ نسل اول و مدرکگرا هستند دانشجویان صرفا برای نمره قبولی درس خوانده و مهارتآموزی، کارآموزی، آموزش خارج از چهارچوب چارت درسی در اولویتهای بعدی قرار دارند. با تغییر شیوهنامه مراکز آموزشی مبنی بر حرکت بهسمت دانشگاههای نسل جدید این مشکلات نیز حل خواهد شد و فارغالتحصیلان در موقع خروج از دانشگاه علاوه بر مدرک، مهارت هم کسب میکنند.
وی درباره مرتبط بودن اشتغال فارغالتحصیلان با مدرک تحصیلی آنها، گفت: در مقطع کارشناسی کمتر از ۳۰ درصد، مقطع کارشناسی ارشد کمتر از ۲۰ درصد و دوره دکتری کمتر از ۵۰ درصد فارغالتحصیلان در رشته مرتبط اشتغال دارند. در کل بهطور متوسط ۷۰ درصد شاغلین در رشتههای غیر مرتبط تحصیل کردهاند، این درصد با افزایش مقطع تحصیلی بهطور کمی کاهش پیدا میکند.
مهدی گودرزی درباره اشتغال فارغالتحصیلان با مدرک تحصیلی آنها، بیان کرد: اقدام خوبی توسط وزارت علوم و دفتر ارتباط با صنعت این وزارت شروع شده و آن رصد فارغالتحصیلان دانشگاهی است. توجه مراکز آموزشی به امر اشتغالزایی جلب شده و اقداماتی در این زمینه برنامهریزی کردهاند، براساس آمار میزان اشتغالپذیری در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بیشتر شده و با رشته تحصیلی نیز مرتبطتر میشود. علت این امر این است که در دوره کارشناسی دانشجویان هنوز ویژگیها و علایق خود را بهطور کامل کشف نکردهاند و در دورههای بالاتر با دید بازتری به تحصیل ادامه میدهند. در دوره کارشناسی ۵۰ درصد، کارشناسی ارشد ۶۵ و دکتری بالای ۸۲ فارغالتحصیلان جذب بازار کار شدهاند.
انتهای پیام/