جریان صحیحی که نباید مختل شود/ تذکر رهبری و یک ظرافت در عدالتخواهی
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، سهشنبه ۱۲ آبانماه ۱۴۰۰، رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن مجلس از تذکر رهبر معظم انقلاب در مورد مطرح شدن نام برخی افراد در گزارش یکی از کمیسیونهای مجلس خبر داد.
محمدباقر قالیباف در نطق خود در صحن مجلس گفت: رهبر معظم انقلاب درباره رسانهای شدن اسم افراد در پی گزارش یکی از کمیسیونهای مجلس، تذکری را دادهاند و خواستار جبران موضوع شدهاند که به نظر میرسد اطلاعات عموم از آن هم رهگشای برخی سؤالات است و هم بهترین روش برای برآورده ساختن جبران مدنظر ایشان توسط مجلس است؛ ایشان در حاشیه نامهای که در آن به رسانهای شدن گزارش یکی از کمیسیونهای مجلس پیش از بررسی و صدور حکم در دادگاه صالحه اعتراض شده است، مرقوم فرمودهاند «شکایت بهجا است، نباید پیش از اثبات جرم موضوع را رسانهای میکردند دنبال کنید و به نحوی جبران شود».
رئیس مجلس بعد از اعلام این نکته، تأکید کرد: به نظر میرسد این تذکر که حاکی از توجه به حقالناس است، نه فقط برای همکاران اینجانب در مجلس بلکه برای همه صاحبان رسانهها و تریبونها مخصوصاً تریبونهای رسمی و همچنین همه فعالان عرصههای اجتماعی و رسانهای میتواند فصلالخطاب قرار گیرد و نشان میدهد تا زمانی که جرمی به اثبات نرسیده است ذکر اسامی افراد مجاز نیست. (اینجا را بخوانید).
چرا رهبر انقلاب به مجلس تذکر دادند؟
در ۲۰ مهرماه۱۴۰۰، گزارش نظارتی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره «اقدامات غیرقانونی دولت یازدهم و دوازدهم در خصوص دانشجویان بورسیه شده طی سالهای ۸۵ تا ۹۲» در صحن مجلس قرائت و نام «حجتالاسلام محمدرضا رضوانطلب» رئیس مرکز جذب اعضای هیئتعلمی در وزارت علوم دولتهای یازدهم و دوازدهم در این گزارش مطرح شد.
بیشتر بخوانید:
بعد از اعلام نام وی در تربیون مجلس، رضوانطلب در نامهای که به دفتر رهبر انقلاب، از رسانهای شدن نامش در این گزارش پیش از بررسی موضوع در دادگاه و اثبات جرم، گلایه کرده است و رهبر انقلاب نیز در پاسخ به این نامه، تذکر را بجا دانستهاند و تأکید کردهاند که «نباید پیش از اثبات جرم موضوع را رسانهای میکردند».
به گفته مالک شریعتی نیاسری نماینده مجلس شورای اسلامی، گلایه رهبر انقلاب از نام بردن افراد اشاره به یک ظرافت مهم در عدالتخواهی دارد. خط قرمز، مجرم خواندن افراد در تریبون و رسانه است و الا مجلس طبق قانون آییننامه داخلی (ماده ۲۳۴)، اختیار دارد علیه عملکرد مسئولان گزارش تهیه کند.
رهبر انقلاب همواره به حفظ و صیانت از آبروی افراد در عدالتخواهی تأکید دارند؛ ایشان در سخنرانی خود در ۱۳۹۰/۴/۶ فرمودند: «روی قوه قضائیه فشار میآورند که آقا افشا کنید. نه آقا، هیچ لزومی ندارد افشا کردن. بله در موارد خاص شارع مقدس مشخصاً و معینا خواسته است که مردم مجازات را ببینند، یا مجازات شونده را بشناسند؛ اینها موارد خاص است، مال همهجا نیست. به خصوص وقتی که در فضای جامعه روحیه تعمیم وجود دارد که یک چیزی را به غیر مورد خودش تعمیم میدهند، اینجا انسان خیلی باید احتیاط کند».
حامد کاشانی، کارشناس تاریخ اسلام در خصوص عدالتخواهی و صیانت از آبروی افراد گفته است: «عدالتخواه باید بداند که بردن آبروی افراد چه معنی میدهد. عدل چیست. خیلی اوقات ممکن است ما در مصداق خطا کنیم. یک وقت ظلمی شده، با آن ظلم کوچک، ظلم بزرگتری میکنیم و اتهامی میزنیم. مثل رخ دادن تخلف که میگوییم حتماً بالادستی باخبر بوده است و اینها را چماق میکنیم. مرحوم حضرت امام در مورد شاه فرمودند که هر نقطهای در این کشور خطا شده به گردن تو است. خب آن طاغوت بود. امّا اگر در حکومت پیغمبر ظلمی توسط یک کارگزار زیردست رخ دهد، به رسول خدا نسبت میدهیم؟ نه، آن حکومت حق است و حضرت هم برخورد میکند. عدالتخواه باید عدالت را بشناسد».
عدالتخواهی حقیقی و کمک به تحققِ «حکمرانی اسلامی»
البته این تذکر بهجای رهبر انقلاب به معنای مختل شدن جریان صحیح عدالتخواهی در کشور نیست و با تکیه بر بیانات روشنگرانه امامین انقلاب باید عزم نیروهای عدالتخواه برای مبارزه با مفسدان و اصلاح جامعه جزم شود. صاحبنظران معتقدند که «عدالتخواهی حقیقی» کمک به تحققِ «حکمرانی اسلامی» است.
رهبر انقلاب بر این باورند: در همه مسائل مهم برای اداره یک کشور و به خصوص در جمهوری اسلامی که این همه اسلام بر روی عقل و تعقّل و تفکّر تکیه کرده، اگر بخواهیم کارها درست پیش برود، بایستی بر مبنای عقلانیّت عمل کنیم. ما ظلمستیزی را هم براساس عقلانیّت میگوییم، عدالتخواهی هم باید بر اساس عقلانیّت باشد، مبارزات اجتماعی ما هم باید براساس عقلانیّت و محاسبه درست باشد؛ گرفتار حاشیه نشویم، اصل و فرع را هم اشتباه نگیریم.
در نهایت اینکه، عدالتخواهان واقعی ضروری است که به این نکته ظریف توجه داشته باشند که تذکر به جا و حکیمانه رهبر معظم انقلاب، فقط معطوف به نمایندگان مجلس نیست، بلکه همه افراد، آحاد جامعه و به خصوص فعالان رسانهای و جریانات عدالتخواهی را نیز نشانه گرفته و پندی هشدارآمیز به آنهاست هم هست تا در بیان مصادیق، از دایره انصاف و عدالت خارج نشوند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/