دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

کاهش داروخانه‌های مستقل با اجرای آیین‌نامه جدید / جایگزینی داروخانه‌های زنجیره‌ای، چه مشکلاتی دارد؟

این روزها شنیده می‌شود آییننامه جدید تأسیس داروخانه‌ها، پایانی بر داروخانه‌داری مستقل و آغازی بر ظهور زنجیره‌های بزرگ سرمایه‌دار و شکل‌گیری مافیای دارویی در نظام سلامت خواهد شد.
کد خبر : 614648
داروخانه

گروه جامعه خبرگزاری آنا، میثم نامنی؛ داروخانه، واژه‌ای ویترین حوزه بهداشت و درمان تمامی شهرهای هر جامعه‌ای هست و با توجه به شیوع ویروس کرونا، شاهد مشکلات روز افزون جامعه داروخانه‌داران هستیم و طبق گفته کارشناسان یکی از مشکلاتی که باعث ایجاد شکل‌گیری مافیای دارویی خواهد شد، آیین‌نامه جدید تأسیس داروخانه‌ها است.


با برداشتن انحصارطلبی یک گام بسیار بزرگ در فضای داروسازی کشور ایجاد می‌شود و داروخانه‌ها باید خدمات را درست، طبق اصول و مطابق با منشور حقوق بیماران ارائه دهند، اما طبق گفته پزشکان و برخی داروخانه‌داران، آیین‌نامه جدید تأسیس داروخانه، پایان داروخانه‌داری مستقل و آغازی بر ظهور زنجیره‌های بزرگ سرمایه‌دار و شکل‌گیری مافیای دارویی در نظام سلامت است.


این روزها بسیاری از پزشکان و متخصصان حوزه دارویی، ‌در خصوص ورشکستگی داروخانه‌های مستقل، فرآیند انحصارطلبی در نظام دارویی کشور و شکل‌گیری مافیای دارو دغدغه‌هایی در راستای آیین‌نامه جدید تأسیس داروخانه‌ها دارند، در همین راستا به سراغ علیرضا سالم، دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان مؤسس داروخانه‌های استان تهران رفتیم تا درباره این موضوع توضیحاتی دهد.


آیا قرار است داروخانه‌های مستقل به سمت ورشکستگی روند؟


دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان مؤسس داروخانه‌های استان تهران درباره این آیین‌نامه به خبرنگار آنا می‌گوید: طراحان آیین‌نامه که در سال پایانی دولت دوازهم به صورت سؤال برانگیر بر مسند مدیریتی نشستند، در جداول مربوطه آیین‌نامه به جای گنجاندن امتیازات علمی همانند آیین نامه دامپزشکی، با وارد کردن شاخص‌های اقتصادی همچون مساحت داروخانه، متراژ اتاق مشاوره، انباری، پارکینگ، سالن انتظار، دستگاه نوبت‌ده و سایر موارد زمینه ورود سرمایه‌گذاران بزرگ در حوزه داروخانه را تدارک‌ دیده و کسب و کار کوچک و مستقل داروخانه را در معرض ویرانی قرارداده‌اند.


وی ادامه می‌دهد: سوء‌استفاده از واژه مناطق محروم و عدم تعریفی مشخص از محرومیت مناطق جغرافیایی گستره ایران زمین با استناد صرف به معیار جمعیت باعث شده تا مناطق بی‌شماری که در حوزه مناطق پر برخوردار هستند با نام مناطق محروم حائز شرایط لازم جهت تأسیس داروخانه شده و این موضوع می‌تواند زمینه خروج داروسازان از مناطق کم برخوردار را فراهم کند.


کاهش داروخانه‌های مستقل با اجرای آیین‌نامه جدید / جایگزینی داروخانه‌های زنجیره‌ای، چه مشکلاتی دارد؟


سالم با بیان اینکه عدم التزام به بندهای (۵) و (۷) سیاست‌های کلی "سلامت " ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۳ با محتوای ساماندهی تقاضا و ممانعت از تقاضای القایی در این آیین‌نامه به حدی آشکار و محسوس است که می‌تواند در صورت اجرایی شدن، موجبات خروج و مهاجرت داروسازان از شهرهای کوچک‌ به سمت شهرهای پربرخوردار را فراهم کند می‌گوید: براساس ماده (۷۴) قانون برنامه ششم توسعه، وزارت بهداشت موظف است چیدمان واحدهای ارائه‌دهنده خدمات سلامت را به‌گونه‌ای انجام دهد تا دسترسی مردم به خدمات سلامت در تمامی نقاط کشور به سهولت انجام شود. همچنین وفق ماده (۶) قانون تشکیلات و وظایف وزارت بهداشت مصوب ۱۳۶۷، کلیه برنامه‌ریزی‌ها و مصوبات باید با اولویت‌بخشی به رفع نیاز مناطق محروم باشد و به همین دلیل هرگونه تلاش در جهت خالی کردن مناطق محروم و کمتر برخودار نقض آشکار قانون مربوطه است.




بیشتر بخوانید:


واکسن سوبرانا ۲ به افراد ۲ تا ۱۸ سال تزریق می‌شود/ عدم تداخل تزریق واکسن کرونا و آنفولانزا


قارچ سیاه واگیردار نیست/ «واکسن میکس» جایگزین دُز دوم واکسن کرونا


تزریق همزمان واکسن کرونا و آنفلوانزا موجب ایمنی بیشتر بدن می‌شود/ اثرات تغییر واکسن در دز دوم




دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان مؤسس داروخانه‌های استان تهران می‌گوید که در آیین‌نامه فوق، فارغ‌التحصیل رشته داروسازی مقطع دکترا با دارا بودن ٢٠٠٠ امتیاز (ماده 5 جدول امتیازات مدرک تحصیلی) و با دارا بودن حداقل امتیاز دریافت موافقت اصولی (ماده ٤ جدول حداقل امتیازات) به جای آنکه در مناطق محروم اقدام به تأسیس داروخانه کند، اسب خود را زین کرده و راهی مناطق خوش آب و هوای شمال ایران و محدوده پر از امکانات اطراف تهران نظیر لواسان شده و از تعریف غیرکارشناسی وزارت بهداشت از مناطق محروم به صرف دارا بودن جمعیتی زیر 50 هزار نفر نهایت بهره‌برداری را خواهد کرد.


چگونه اجرای آیین‌نامه جدید، موجبات ورشکستگی داروخانه‌های مستقل را ایجاد می‌کند؟


طبق گفته وی، در آیین نامه فوق، گروه‌های سرمایه‌گذار غیرداروساز با اجیر کردن داروسازان جوان و بهره‌گیری از شاخص‌های اقتصادی مندرج در ماده (٧) و در قسمت جدول نحوه کسب امتیازات صدور مجوز بهره‌برداری تأسیس به راحتی با خرید ملک‌های بزرگ و امکانات قوی نظیر اتاق‌های بزرگ مشاوره، انبار، پارکینگ و سایر ملزومات، اقدام به تأسیس ابر داروخانه‌ها در مجاورت دیوار به دیوار داروخانه‌های پرسابقه کرده که باعث ورشکستگی بخش خصوصی مستقل و ضعیف می‌شوند.


دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان مؤسس داروخانه‌های استان تهران ادامه می‌دهد: متأسفانه براساس تبصره‌های (١)، (٢) و (٣) ماده ١٧ آیین‌نامه، هرگونه جابجایی مکان داروخانه دائر و یا حتی تمدید پروانه تأسیس داروخانه نیز منوط به کسب حداقل امتیاز لازم جهت دریافت مجوز بهره‌برداری بوده و داروخانه‌های کوچک و بی‌بضاعتی که به دلیل تأسیس مگا فارماسی مجاور خود قادر به ادامه فعالیت نیستند، به دلیل عدم توانایی در کسب امتیازات اقتصادی به منظور جابجایی داروخانه خود، راهی جز تعطیلی واحد کسب و کار خود نخواهند داشت.


وی مدعی است که با اجرایی شدن این آیین‌نامه، از تعداد داروخانه‌های مستقل کاسته شده و ابر داروخانه‌ها با بهره‌برداری از رانت‌های سرمایه‌داری به ظهور خواهند رسید.


آزادسازی تأسیس داروخانه در سایر کشورها چه تأثیری داشته؟


سالم می‌گوید: با نگاهی به تجربه آزادسازی تأسیس داروخانه در کشورهایی نظیر آمریکا متوجه خواهید شد شاخص تعداد داروخانه به نسبت جمعیت در این قبیل کشورها روز به روز در حال کاهش بوده و به تدریج داروخانه‌های زنجیره‌ای جایگزین داروخانه‌های مستقل خواهند شد.


گفتنی است؛ هرگونه تبعیض و بی‌عدالتی در نظام توزیع و محروم کردن بیماران از دریافت خدمات دارویی با قطع ارسال دارو به داروخانه، اقدامی غیرقانونی است و ادامه این روند فساد برانگیز از طریق اعطاء امتیازات به دوستان، مدیران و بخش کردن جامعه داروسازی کشور به خودی و غیر خودی، اقدامی خلاف قانون است.


انتهای پیام/۴۱۷۲


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب