فیلترهای نانو از مهر آینده وارد بازار میشوند/ تکذیب ورود سیگارهای قاچاق با نام شرکت دخانیات به بازار
محمدحسین برخوردار، مدیرعامل شرکت دخانیات ایران، در بخش دوم گفتوگوی تفصیلی خود با خبرنگار گروه اقتصادی آنا درباره وضعیت صنعت دخانیات در ایران توضیحاتی را ارائه کرده که در ادامه میخوانید.
به نظر شما قوانین موجود در زمینه مصرف دخانیات پاسخگوی وضع فعلی است یا باید قوانین جدیدی وضع شود؟
اصولاً جامعه در حوزه دخانیات از دو بخش موافقان و مخالفان تشکیل شده است. عموما مصرفکنندگان سیگار از دسته موافقان این صنعت هستند. از طرفی برخی افراد در جامعه وجود دارند که مراقب سلامت جامعه هستند و میگوینددخانیات صنعت یا کالای سلامتمحور نیست. باید گفت که هر دو طرف نیز حق دارند.
مصرفکننده نیاز دارد و مخالفان هم بر جلوگیری از بالا رفتن میزان مصرف تاکید دارند و در این زمینه چارهای جز فرهنگسازی نیست. اما ما در جامعه سادهترین کار را انجام میدهیم. به عنوان مثال میگوییم زمانی که در اروپا مالیات بر خرده فروشی را افزایش دادند، مصرف سیگار نیز کاهش پیدا کرد.
این اتفاق در جامعه اروپایی چارهساز است اما در ایران به دلیل فروش نخی و بستههای کوچک سیگار و نبود صندوقهای الکترونیکی فروش، این روش به هیچوجه راهگشا نیست. همچنین به دلیل داشتن مرزهای گسترده آبی و خاکی با کشورهای همجوار افزایش مالیات انگیزه بیشتری برای قاچاقچیان ایجاد میکند.
تجربه نشان داده است که افزایش مالیات در کاهش مصرف هیچگونه تاثیری ندارد زیرا در چند سالی که مالیات بر فروش ما از 5 درصد به 20 درصد رسید، طبق آمار مصرف سیگار سیر صعودی را طی کرده است.
دلیل این افزایش مصرف نیز این است که متاسفانه پرداخت این مالیات باید توسط خرده فروش و مصرفکننده در گیشهها انجام شود که به دلیل نداشتن صندوقهای الکترونیکی ضابطهمند این اتفاق نیافتاده است و مالیات را تولیدکننده پرداخت میکند.
بنا به گفته شما مصرف سیگار در کشور سیر صعودی داشته است اما طبق آمار تورمی در این زمینه مشاهده نمیشود، فکر میکنید دلیلی این موضوع چیست؟
افزایش رقابت در این عرصه و همچنین میزان بالای قاچاق باعث شده است تا شاخص مصرف در ماه گذشته 1.7 درصد کاهش پیدا کند.
توزیع بیش از اندازه به دلیل ورود این کالا از طریق قاچاق، تورم این کالا را نسبت به سایر کالاها با کاهش همراه کرده است.
بر اساس آمار سالانه 30 هزار تن توتون و تنباکو در کشور مصرف میشود. چه مقدار از این مصرف را شرکت دخانیات تامین میکند و آیا برنامهای برای تامین بیشتر داخلی و همچنین صادرات این محصولات دارید؟
تولید شرکت دخانیات در این محصولات حدود 16 هزار تن است که 8 هزار تن آن به مصرف داخلی میرسد و باقی آن از کشورهای دیگر وارد میشود. اما در زمینه صادرات در 5 ماه امسال توانستهایم معادل 750 تن توتون صادر کنیم که در مقایسه با همین مدت زمان در سال گذشته نزدیک به 10 برابر افزایش داشته است. همچنین 120 تن صادرات تنباکو داشتهایم که 3 برابر میزان صادرات در 5 ماه ابتدای سال گذشته است.
علاوه بر این طبق قراردادی که با توتونکاران خود داریم شرکت دخانیات میتواند نصف تولید را برای مصرف داخلی و نصف دیگر آن را برای صادرات استفاده کند.
شایعه شده است شرکت دخانیات سیگارهای قاچاق ضبطشده را با نام خود به فروش میرساند، این موضوع چقدر صحت دارد؟
با توجه به نوع بستهبندی و سلفون پاکتهای سیگار این کار به هیچ عنوان شدنی نیست؛ ضمن اینکه سیگارهایی که قانون به عنوان قاچاق ضبط میکند در اختیار سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی قرار میگیرد و اصلاً در اختیار شرکت دخانیات نیستند.
در سالهای گذشته در اختیار شرکت دخانیات بود اما اکنون با نظارت مرکز برنامهریزی، ستاد مباره با کالای قاچاق و همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین شهرادری کالاهای قاچاق امحا میشود.
حدود یک سال است که هر سیگاری را که به عنوان قاچاق گرفته میشود، مطابق قانون مبارزه با کالای قاچاق، تحویل شرکت دخانیات نمیدهند بلکه در اختیار سازمان فروش املاک تملیکی قرار میگیرد بنابراین این شایعه تکذیب میشود.
همچنین از لحاظ بهداشتی نیز این کار درست نیست. بر اساس آزمایشهای شرکت دخانیات بعضی از این محصولات برای سلامت جامعه کاملاً مضر است.
آیا شرکت دخانیات در بخش تحقیقات هم فعالیت میکند؟
از زمان بر عهده گرفتن مسئولیت مدیرعاملی شرکت دخانیات در سه جهت فروش و بازاریابی، صادرات و همچنین تحقیقات در حرکت هستیم.
دخانیات کالایی است که ضررهایی برای مصرفکننده به دنبال دارد و ما به عنوان شرکتی که قبلاً ملی بوده است، احساس وظیفه میکنیم تا دو عامل نیکوتین و قطران را در محصولات خود به حداقل برسانیم.
همچنین قراردادی برای ساخت فیلتری بستیم که اکنون در حال نمونهسازی است و اگر تبدیل به تولید انبوه شود، تحول عظیمی نه فقط در ایران بلکه در جهان ایجاد خواهد کرد.
این فیلتر 80 درصد مضرات سیگار را میگیرد و اکنون آزمایشهای مقدماتی آن صورت گرفته است. امیدواریم این فیلتر نانو تبدیل به تولید انبوه شود تا جلوی ضررهای مصرف دخانیات را تا حدی آن را بگیرد.
در بخش ماشینآلات و نوسازی آنها نیز قرار است با مشارکت شرکتهای خارجی در تولید به آنها دست پیدا کنیم.
در زمینه کشاورزی نیز در بخشهای کاشت، داشت و برداشت، آبهای عالی و اعطای وام، تلاش میکنیم تا به کشاورزان خود کمک کنیم.
این فیلترها تولید داخلی است؟
بله، تولید داخل هستند. این قرارداد بسته شده و این فیلترها اکنون تولید شده و نمونه آنها روی سیگارها گذاشته شده است اما باید دستگاههای صنعتی آن هم برای تولید انبوه ایجاد شود و بین فیلتر سیگارت قرار گیرد.
هزینه این فیلترها چقدر است و تاثیرش در قیمت مصرفی سیگار چقدر خواهد بود؟
وجود این فیلترها در سیگار مخصوصاً در مراحل اولیه تولید آنها حتماً هزینه دارد. اما با تمام این تفاسیر، اگر اطلاعرسانی عمومی درستی انجام دهیم، خیلی از مصرفکنندگان حاضر هستند در قبال سلامت خود این هزینه را پرداخت کنند.
تا زمانیکه هزینههای آن تجزیه و تحلیل نشود، نمیتوانیم هیچ قیمتی را در این خصوص اعلام کنیم.
فکرمی کنید عملیاتی شدن این فیلترها چقدر زمان بر باشد؟
ما امیدواریم تا مهر سال آینده این برنامه را عملیاتی کنیم زیرا باید دستگاه و تجهیزات آن را خودمان طی قراردادهایی با دانشگاهها آماده کنیم.
گفتوگو از نیلوفر جمالی
انتهای پیام/