دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 تير 1400 - 01:01
آنا از واپسین روزهای دولت روحانی گزارش می‌دهد؛

پایان سیاسی‌ترین کابینه ایران/وقتی که سیاسی‌کاری جای امور اجرایی را گرفت

برخی از کارشناسان سیاسی و اقتصادی معتقدند که صدمات سیاست نئولیبرال دولت روحانی بر مردم ایران از جنگ و تحریم بیشتر است اما افرادی وابسته به دولت نیز مدعی هستند که اگر دولت روحانی نبود قحطی می‌شد!
کد خبر : 594439
روحانی

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، نفس‌های پایانی دولت دوازدهم به شمارش افتاده است و روحانی دستاوردهای ۸ ساله مدیریت خود را به دولت سیزدهم تحویل خواهد داد. او دولت دوازدهم خود را با وعده‌های از قبیل «کشور را می‌توان از بیکاری و گرانی نجات داد»، «ما می‌گوییم فقر مطلق باید تا پایان دولت دوازدهم تمام شود این را شعار نمی‌دهیم» و «اگر این ملت پیروز شود، آن‌وقت در سفره‌تان نانی را خواهید خورد که حاصل دسترنج کشاورز ایرانی است» آغاز کرد اما در پایان عمر دولت، «اگر» ‌ها را مقصر اصلی ناکارآمدی خود معرفی کرد؛ حسن روحانی پیرامون چالش‌های دولت خود می‌گوید: «در سه سال و نیم گذشته، تحریم و جنگ اقتصادی آمریکا و ویروس ترامپ و ویروس کرونا مشکلات و سختی‌های زیادی برای مردم ایجاد کرد. اگر دو ویروس ترامپ و کرونا نبود، امروز رشد اقتصادی بدون نفت کشور ۴.۱ درصد و رشد اقتصادی با نفت ۳.۸ درصد بود، تورم امروز ۱۱.۵ درصد، نرخ دلار زیر پنج هزار تومان، رشد سرمایه‌گذاری ۴.۷ درصد بود و حجم تولید ناخالص کشور ۲۲ درصد بیشتر از آن چیزی می‌بود که امروز شاهد آن هستیم».


برخی از کارشناسان سیاسی و اقتصادی معتقدند که صدمات سیاست نئولیبرال دولت روحانی بر مردم ایران از جنگ و تحریم بیشتر است اما افرادی وابسته به دولت نیز مدعی هستند که اگر دولت روحانی نبود قحطی می‌شد!


بهار سال گذشته بود که علی ربیعی، سخنگوی دولت در واکنش به انتقادهای برخی رسانه به عملکرد دولت گفته بود که اگر این دولت نبود اوضاع «صد برابر» از این خراب‌تر می‌شد!


شواهد میدانی و البته آمارها از وضعیت وخیم اقتصادی خبر می‌دهند؛


پایان سیاسی‌ترین کابینه ایران/وقتی که سیاسی‌کاری جای امور اجرایی را گرفت


مرکز پژوهش‌های مجلس دراین‌باره گزارش داد:‌ «در صورت تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی از سال ۹۹ به بعد حداقل ۶ سال زمان نیاز خواهد داشت تا به سطح درآمد سرانه سال ۹۰ بازگردیم».


پایان سیاسی‌ترین کابینه ایران/وقتی که سیاسی‌کاری جای امور اجرایی را گرفت


کابینه دولت و تحقق وعده‌های انتخاباتی


به باور کارشناسان، تعیین کابینه کارآمد رابطه مستقیم با موفقیت دولت آینده دارد و بنابراین نقش اعضای کابینه در عملی کردن شعارها و انجام وعده‌های انتخاباتی رئیس‌جمهوری غیرقابل‌انکار است.


با نگاهی به دولت روحانی می‌توان به تأثیر و اهمیت نقش اعضای کابینه در میزان موفقیت آنان در خدمت به مردم، رفع مشکلات و پیشبرد اهداف پی برد؛ بعد از انتخابات سال ۹۶، چهار نفر از نزدیک‌ترین اعضای اصلاح‌طلب دولت روحانی از جمله محمد شریعتمداری، اسحاق جهانگیری، محمود واعظی و محمدعلی نجفی وظیفه بررسی وزرای پیشنهادی در دولت دوازدهم را برعهده داشتند و در آن مقطع زمانی نیز، برخی کارشناسان به ترکیب کابینه دولت روحانی معترض بودند؛ کابینه روحانی یکی از «امنیتی» ترین کابینه‌های تمام ادوار جمهوری اسلامی بوده است.


عملکرد نامطلوب و ناکارآمد دولت حسن روحانی کار را تا جایی رسانده است که جمله «کاش این دولت زودتر تمام شود» از زبان مردم و نمایندگان ملت شنیده می‌شود.


حسن راغفر در گفت‌وگویی معتقد است که میزان تأثیر تحریم‌های آمریکا در به وجود آمدن تحولات اخیر برای بدنه اقتصادی دولت بسیار کمتر از آن چیزی است که تصور می‌شود. لذا باید ریشه مشکلاتی که اکنون برای گروه اقتصادی کابینه روحانی پیش آمده را ناشی از رفتارها، تصمیمات و اقدامات غلط عمدی و یا سهوی دولت‌مردان دانست.


پایان سیاسی‌ترین کابینه ایران/وقتی که سیاسی‌کاری جای امور اجرایی را گرفت


در همین راستا، احمد شریف عضو جبهه اصلاحات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا می‌گوید: «ناکارآمدی‌های تیم اقتصادی دولت روحانی که دلیل عمده‌اش ناهماهنگی بین وزارت امور خارجه، معاونت اقتصادی ریاست جمهوری و بانک مرکزی بود، در نهایت موجب افزایش نرخ تورم، افزایش حجم نقدینگی و بالارفتن نرخ ارز شد و این‌ها بحران‌هایی را ایجاد کرد که به نقطه کنونی رسیدیم».


با این توضیحات، انتظارات افکار عمومی از رئیس‌جمهور منتخب در تشکیل دولت جدید بسیار بالا است و شرایط موجود کشور اجازه آزمون‌وخطا را به رئیسی و کابینه وی نمی‌دهد.




بیشتر بخوانید: دیدار با وزرای فعلی نگاه فراگیر آیت‌الله رئیسی را نشان می‌دهد/ دیدار رئیس‌جمهور منتخب با مراجع تقلید حمایت معنوی از دولت آینده است




موسی احمدی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه کابینه دولت جدید باید بر اساس شایسته‌سالاری انتخاب شود، معتقد است: «آیت‌الله رئیسی در نشست خبری خود اعلام کرد که برنامه دولت مردمی شایسته‌سالاری خواهد بود و اعضای ستادهای انتخاباتی وی لزوماً در کابینه دولت سیزدهم جایی ندارند؛ این اظهارات نشان می‌دهد آیت‌الله رئیسی به دنبال نیروهای متخصص، کارآمد و انقلابی در دولت خود هستند و وزرایی با نگاه‌های مختلف سیاسی نیز در کابینه دولت منتخب حضور خواهند داشت.»


وی می‌گوید: «آیت‌الله رئیسی اهمیتی به سهم‌خواهی‌های سیاسی نخواهد داد و شایستگی و عمل‌گرایی مبنای تشکیل دولت وی است. مردم در این انتخابات، با هزاران امید به‌پای صندوق‌های رأی آمدند و علیرغم همه مشکلات موجود، آیت‌الله رئیسی را با رأی بالا به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کردند».


این نماینده مجلس اذعان می‌کند: «امکان آزمون‌وخطا یا فرصت سوزی در شرایط فعلی نیست و نیروهای توانمند باید در جایگاه‌های تصمیم‌گیری و اجرا حضور پیدا کنند. آیت‌الله رئیسی از شرایط موجود آگاهی دارد و توجهی به رانت و سهم‌خواهی نخواهد داشت».


به گزارش آنا، آیت‌الله رئیسی، در نشست خبری خود در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه «این روزها لیست‌های متعددی برای کابینه شما اعلام می شود. با توجه به حمایت گروههای مختلف از شما، ملاک تان برای تعیین اعضای کابینه و بدست آوردن رضایت همه گروه‌ها چیست؟ آیا به تشکیل کابینه فراجناحی معتقدید؟ یا برای شما شایستگی و کارآمدی فارغ از گرایش‌های سیاسی مهم است؟ و یا گرایش های سیاسی به همراه کارآمدی؟» گفت: «همانطور که من بارها اعلام کردم به صورت مستقل وارد انتخابات شدم و از همه احزاب و اشخاصی که از من حمایت کردند صمیمانه تشکر می‌کنم، اما من برای تشکیل دولت خود را در مقابل خداوند متعال مسئول می‌دانم و فقط وامدار مردم خواهم بود؛ در تشکیل دولت نگاهم به انقلابی بودن، کارآمد بودن، فساد ستیز بودن و مردم‌دار بودن است».


انتهای پیام/۴۱۶۳


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب