دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 خرداد 1400 - 15:24

تکرار اتهامات بی‌اساس عربستان علیه برنامه هسته‌ای ایران

نماینده عربستان سعودی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جریان سخنرانی در نشست حکام بار دیگر اتهاماتی بی‌اساس علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مطرح کرد.
کد خبر : 587503
عبدالله بن خالد

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، عبدالله بن خالد بن سلطان سفیر عربستان سعودی در اتریش و نماینده این کشور در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در جلسه روز پنجشنبه آژانس به اتهام‌زنی به ایران پرداخت.


بر اساس گزارش امروز روزنامه عکاظ، نماینده عربستان سعودی در جریان سخنرانی خود در نشست مذکور ایران را به عدم شفافیت در تعامل با خواسته‌های آژانس درباره چهار سایت متهم کرد.


عبدالله بن خالد بن سلطان در ادامه اظهاراتش با بیان اینکه پاسخ‌های ایران در ارتباط با سایت‌های هسته‌ای راضی‌کننده نبوده، مدعی شد که این پاسخ‌ها ازنظر فنی فاقد اعتبار هستند.


وی همچنین با مطرح کردن ادعای عدم توانایی ایران در پاسخگویی به پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تهران را به عدم جدیت در تعامل با آژانس متهم کرد.


بن خالد در ادامه با کارشکنی خواندن اقدام ایران در عدم عمل به پروتکل الحاقی، ایران را به در پیش گرفتن آنچه آن را سیاست‌های گمراه‌کننده خواند، متهم کرد.


نماینده ریاض در ادامه با تکرار ادعاهای همیشگی کشورش، ایران را به تنش‌زایی در منطقه و تلاش برای به خطر انداختن ثبات و امنیت منطقه متهم کرد و با تعیین‌ تکلیف برای ایران از تهران خواست که به خواسته‌ها و پرسش‌های آژانس فوراً پاسخ دهد، به‌صورت جدی وارد مذاکرات کنونی در چارچوب طرح جامع اقدام مشترک (برجام) شود و از غنی‌سازی ۶۰ درصدی و نصب سانتریفیوژ پیشرفته و تولید اورانیوم غنی‌شده عقب‌ بنشیند.


نماینده عربستان سعودی پیش‌تر نیز بدون اشاره به خروج یک‌جانبه متحد این کشور، آمریکا، از برجام و چگونگی روند کاهش تدریجی پایبندی ایران به تعهدات برجامی، ادعاهای مشابهی را علیه تهران مطرح کرده بود.


بعد از گذشت یک سال از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت می‌گرفت.


جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن پنج گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.


تهران تأکید دارد که به‌عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح‌آمیز دارد.


علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تأسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند.


ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل‌وفصل تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای خود دست پیدا کرد. علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به‌تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ به‌صورت یک‌جانبه از این توافق خارج شد.


ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسی‌های داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص‌شده و تسهیل فعالیت‌های راستی آزمایی آژانس دست یافتند. این توافق هفته پیش به مدت یک ماه دیگر (تا تاریخ ۲۴ ژوئن مصادف با سوم تیرماه) تمدید شد.


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید پروتکل الحاقی به این نهاد بین‌المللی اجازه دسترسی گسترده‌تر به اطلاعات و اماکن موجود در ایران را می‌دهد.


سال گذشته مجلس شورای اسلامی ایران قانونی را به تصویب رساند که دولت را ملزم می‌کند در صورت عدم رفع تحریم‌ها علیه ایران بازرسی‌های آژانس اتمی در ایران را معلق کند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب