دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 خرداد 1400 - 12:21
مبانی نقد از منظر رهبر معظم انقلاب؛

نقد با تهمت‌زنی و لجن‌پراکنی فرق می‌کند

نقد یک عمل دوستانه است و برای اصلاح لازم است، نقد با تهمت‌زنی و لجن‌پراکنی فرق می‌کند.
کد خبر : 587493
رهبر



به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، مناظرات یکی از مهم‌ترین بخش‌های انتخابات ریاست جمهوری است، در این برنامه نامزدهای انتخابات به تشریح مسائل، ارائه برنامه خودشان برای اداره کشور و نقد و برسی رقبا می‌پردازند.


نقد کردن یکی از عواملی است که برای پیشرفت در هر کاری بسیار مفید است اما قبل از این کار نیاز است تا نحوه درست نقد کردن و نقد سازنده کردن را آشنا بشویم.


قبل از انقلاب اسلامی حکومت دیکتاتوری پهلوی برقرار بود و اصلاً تصور اینکه بتوان با سران کشور دیدار کرد و آن‌ها را نقد کرد محال بود اما با همه استبدادهایی که وجود داشت باز دلسوزان دلیری مانند امام خمینی (ره) ظهور کردند تا با این حکومت ظالم بجنگند و آن را براندازند. بعد از مخالفت‌های امام با نظرات شاه بسیاری از جوانان به راه ایشان آمدند و در به ثمر رسیدن این راه خون‌های زیادی ریخته شد.


بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از کارهای اولی که امام خمینی (ره) انجام دادند ارتباط با مردم و مشارکت دادن مردم در امور کشور بود.رهبر معظم انقلاب نیز همه را به نقد کردن و نقدپذیری دعوت می‌کنند و در کنار آن راه و روش درست نقد کردن را نیز ذکر می‌کنند، در ادامه مطلب به بازخوانی سخنان رهبری می‌پردازیم:


حضرت آیت الله خامنه‌ای نقد را عملی دوستانه ضروری می‌دانند و می‌فرمایند: انتقاد برای اصلاح لازم است، انتقاد یک عمل دوستانه است، عمل خصمانه نیست


ایشان معتقدند: انتقاد باید انجام بگیرد. گاهی اوقات انتقاد بایستی عمومی هم باشد؛ ما همیشه معتقد نیستیم که انتقاد بایستی درِگوشی باشد؛ نه گاهی هم باید عمومی باشد، امّا اینکه ما به نحوی انتقاد بکنیم که آن شنوندهٔ انتقاد به تعبیر رایج بندِ دلش پاره بشود و بگوید «دیگر همه‌چیز از دست رفت، پدرمان درآمد»، این‌جوری نباید انتقاد بکنیم؛ ما گاهی اوقات اشتباه می‌کنیم در کیفیت انتقاد کردن و این‌جوری کار می‌کنیم.


آیت‌الله خامنه‌ای درباره چگونگی نقد بیان می‌کنند: ما اگر عمل سیئه را ذکر می‌کنیم، عمل صالح را هم ذکر کنیم؛ این موجب می‌شود که مردم، هم متوجّه بشوند که اینجا اشکال دارد و هم این موجب نشود که به‌کلی مأیوس بشوند و بگویند «آقا، همه‌چیز از دست رفت».


(بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری ۱۳۹۷/۶/۱۵)


رهبر معظم انقلاب درباره نحوه نقد به مدیران جمهوری اسلامی ایران می‌فرمایند: همه مدیران جمهوری اسلامی، از اوّل جمهوری اسلامی تا امروز، خدمات مهمی انجام دادند. خب ما دیدیم، بودیم؛ نزدیک بودیم، دیدیم خدماتی انجام دادند.


ایشان معتقدند: البتّه صدماتی هم بعضاً زدند؛ خدمات هم بوده، صدمات هم بوده. خدمات دولتی‌ها و قضائی‌ها و مجلسی‌ها را در طول این زمان هرچه بوده، باید انسان سپاسگزاری کند، شکرگزاری کند. غالب هم خدمتگزاران هستند. صدمات را هم بایستی انتقاد کرد، نقد کرد؛ منتها نقد منصفانه و نقد مسئولانه، نه نقد همراه با فحّاشی و تهمت.


آیت‌الله خامنه‌ای بیان کردند: نقد و نقدپذیری واجب است، تهمت و لجن‌پراکنی حرام است؛ نقد با تهمت‌زنی فرق می‌کند، با لجن‌پراکنی فرق می‌کند، با تکرار حرف دشمن فرق می‌کند؛ نقد باید منصفانه باشد، باید عاقلانه باشد، باید مسئولانه باشد. سیاه نمایی هنر نیست.


ایشان بیان می‌کنند: اینکه برداریم همین‌طوری بی‌هوا، این دستگاه را، آن دستگاه را، این قوّه را، آن قوّه را بدون هیچ تمییزی محکوم کنیم؛ خب هرکسی، هر بچه‌ای هم می‌تواند سنگ دستش بگیرد شیشه‌ها را بشکند، اینکه هنر نیست. هنر این است که انسان، منطقی حرف بزند، منصفانه حرف بزند، برای خاطر هوای نفْس حرف نزند، برای خاطر جهات شخصی حرف نزند، برای خاطر قدرت‌یابی حرف نزند، خدا را در نظر داشته باشد؛ «اِنَّ السَّمعَ وَ البَصَرَ وَ الفُؤادَ کُلُّ اُولٰئِکَ کانَ عَنهُ مَسئولاً»، بدانید خود این حرفی که می‌زنید، در روز قیامت عملی است که مجسّم می‌شود در مقابل شما و خدای متعال مؤاخذه می‌کند، سؤال می‌کند؛ نمی‌شود هر حرفی را انسان به خاطر میل دل خودش بزند.


رهبر معظم انقلاب بیان کردند: انقلابی‌نمایی غیر از انقلابی گری است؛ انقلابی‌نمایی یعنی آدم جوری عمل کند که کأنّه ما انقلابی هستیم؛ انقلابی گری کار سختی است؛ پابندی لازم دارد، تدیّن لازم دارد.


(بیانات در دیدار اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ۱۳۹۶/۱۰/۶)


آزادی بیان در آمریکا


آمریکا علی‌رغم اینکه همواره خود را طرفدار آزادی بیان نشان می‌دهد زندانیان سیاسی بسیاری دارد که جرم آن‌ها تنها انتقاد به سیاست‌های ظالمانه آمریکا است اما دلیل اینکه این صدای این زندانیان به گوش جهانیان نمی‌رسد این است که دولت آمریکا این زندانیان را نه به‌عنوان زندانی سیاسی بلکه به عنوان‌های دروغ مانند دزد و قاتل، یا آن‌ها را زندانی می‌کند و یا حبس‌های طولانی می‌دهد.


نام جورج جکسون، با به تحریر درآوردن کتابی با عنوان «خون در چشم من» (Blood in My Eye) در سراسر دنیا پیچید. جورج در کتابش نوشت:


«لحظه‌ای از تعصب دست‌بردار، بیا دور هم جمع شویم و موقعیت خود را درک کنیم. بفهمیم که فاشیسم همچنان اینجا هست. بیا بفهمیم که مردم می‌میرند درحالی‌که می‌توانند نجات پیدا کنند»، او به حبس ابد محکوم شد.


نقد با تهمت‌زنی و لجن‌پراکنی فرق می‌کند



بیشتر بخوانید:


انتخابات از نگاه امامین انقلاب


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب