مصوبه کمیسیون آییننامه نظارت بر رفتار نمایندگان منتشر شد
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، مصوبه کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس درباره طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان منتشر شد.
متن کامل مصوبه کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس درباره طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان به شرح زیر است:
«طرح اصلاح موادی از قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان» شماره ثبت ۷۵
ماده ۱- ماده (۱) قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان و تبصرههای (۲) و (۳) آن به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱- نمایندگان در طول دوره نمایندگی در مقام ایفای وظایف نمایندگی موضوع اصول (۵۸)، (۷۶)، (۸۴)، (۸۷)، (۸۸) و (۸۹) قانون اساسی و مواد مرتبط قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ملزم به رعایت شئون نمایندگی هستند. شأن نمایندگی بدین معناست که افعال، گفتار و نوشتار نماینده در داخل و خارج از مجلس اعم از حضوری و مجازی، نباید مغایر با قانون، موازین شرع، اخلاق حسنه و اقتضاء جایگاه نمایندگی باشد. برای اعمال نظارت جمعی نمایندگان بر اجرای این حکم، در ابتدای هر دوره مجلس شورای اسلامی و حداکثر سه ماه پس از انتخاب هیئترئیسه مجلس، هیئت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان که ازاینپس در این قانون هیئت نامیده میشود، مرکب از افراد زیر برای همان دوره تشکیل میشود:
الف - یکی از نواب رئیس مجلس به انتخاب هیئترئیسه برای مدت یک سال
ب - رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی
پ- رئیس کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی
ت - یک نفر از اعضای کمیسیون قضایی و حقوقی با سابقه فعالیت قضایی
ث- یک نفر از اعضای کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی
ج- چهار نفر از نمایندگان با حداقل چهار سال سابقه در سمتهای مندرج در بندهای (الف)، (ب) یا (ج) ماده (۷۱) قانون مدیریت خدمات کشوری با همطرازان آنها به انتخاب مجلس
تبصره ۲- افراد موضوع بندهای (ت) و (ث) توسط کمیسیون مربوط تعیین میشود و به میزان دو برابر به صحن معرفی و با رأی اکثریت نسبی نمایندگان حاضر در جلسه رسمی مجلس انتخاب میشوند. افراد موضوع بند (ج) نیز در جلسه مشترک هیئترئیسه و رؤسای شعب به میزان دو برابر تعیین و معرفی و با رأی اکثریت نسبی نمایندگان حاضر در جلسه رسمی مجلس انتخاب میشوند.
تبصره ۳- هیئت از بین اعضای خود یک رئیس و دو نائب رئیس و یک سخنگو انتخاب میکند.
ماده ۲- ماده (۲) قانون و تبصرههای (۱) و (۳) آن اصلاح و یک تبصره به عنوان تبصره (۶) به آن الحاق میشود:
ماده ۲- هیئت، صلاحیت رسیدگی به گزارشها و شکایات مربوط به امور زیر را دارد:
الف - رفتار خلاف شئون نمایندگی مذکور در ماده (۱) این قانون
ب- هرگونه سوءاستفاده و تخلف مالی با اخلاقی نماینده و درآمدها و هزینههای غیر متعارف وی
پ- اعمال خلاف امنیت ملی کشور
ت- رسیدگی به گزارش هیئترئیسه مجلس در مورد غیبت، تأخیر و بینظمی در جلسات صحن و کمیسیونها
تبصره ۱- چنانچه هیئت از طرق دیگر اعم از شواهد، قرائن و امارات از تخلفات نمایندگان مطلع شود، مکلف است رأساً اقدام و مطابق مفاد ماده (۵) این قانون عمل نماید.
تبصره ۳- در مواردی که پس از رسیدگی قضائی به اتهامات مربوط به وظایف نمایندگی قرار منع تعقیب و یا حکم برائت برای نماینده صادر شود، به درخواست وی هیئت مکلف است در صورت احراز هتک حرمت نماینده یا تشویش اذهان عمومی علیه وی، برای صیانت از حقوق نمایندگی و اعاده حیثیت نماینده و پیگیری موضوع، مراتب را همراه با مدارک مربوط به مرجع قضائی ارسال نماید و رونوشتی از آن را در اختیار نماینده قرار دهد.
تبصره ۶- مراجع نظارتی مکلفاند در صورت احراز امکان وقوع رفتار خلاف شئون نمایندگی با عدم رعایت ممنوعیتهای موضوع این قانون توسط نمایندگان، در مواردی که خلاف امنیت ملی نیست، گزارش مستدل و مستند خود را بهمنظور پیشگیری از وقوع تخلف و برای ارائه تذکرات لازم به نماینده موردنظر، به هیئت ارسال کنند.
ماده ۳- ماده (۳) قانون به شرح زیر اصلاح و دو تبصره به آن الحاق میشود:
ماده ۳- اعطای هرگونه هدیه با هر مقدار ارزش مالی به نمایندگان یا اشخاص معرفیشده توسط آنان، از سوی دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه و مستثنایت آن با مدیران آن دستگاهها ممنوع است. هدیه دهنده به انفصال از خدمات دولتی از شش ماه تا دو سال محکوم میشود. دریافتکننده هدیه نیز به یک یا چند مورد از مجازات مذکور در ماده (۶) این قانون به تشخیص هیئت، محکوم میشود.
تبصره ۱- هدایای غیرمتعارفی که توسط نمایندگان یا اشخاص معرفیشده از سوی آنان دریافت میشود، اعم از هدایای دیپلماتیک و غیر دیپلماتیک، باید در سامانهای که به همین منظور توسط مجلس شورای اسلامی ایجاد میشود، ثبت گردد. تخلف از این حکم مستوجب یک یا چند مورد از مجازات ماده (۶) این قانون به تشخیص هیئت است. ضابطه غیرمتعارف بودن هدیه توسط هیئت تعیین و در سامانه فوقالذکر درج میشود.
تبصره ۲- منظور از هدیه در این قانون هرگونه مال، امتیاز، تخفیف در قیمت کالا با خدمات و اعطای تسهیلات مازاد یا خارج از ضوابط است.
ماده ۴- در ماده (۵) قانون، عبارت «گزارشها» به عبارت «گزارشها و شکایات» اصلاح میشود و دو تبصره به شرح زیر به این ماده الحاق میگردد:
تبصره ۱- مراجع نظارتی مکلفاند به استعلام هیئت در مواردی که خلاف امنیت ملی نیست، ظرف مدت ۳۰ روز پاسخ دهند.
تبصره ۲- هیئت موظف است قبل از صدور رأی، دفاعیات نماینده را استماع نماید.
ماده ۵- دو تبصره به عنوان تبصرههای (۳) و (۴) به شرح زیر به ماده (۶) قانون الحاق میشود:
تبصره ۳ - هیئت مکلف است رونوشت آراء محکومیت قطعی را به همراه مستندات به شورای نگهبان ارسال نماید.
تبصره ۴- در اجرای بند (۱۳) سیاستهای کلی انتخابات، هیئت موظف است در صورت کشف فقدان یا زوال شرایط نمایندگی مندرج در ماده (۲۸) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، مدارک و مستندات مربوط را برای اطلاع شورای نگهبان، به آن شورا ارسال کند.
ماده ۶- ماده (۸) قانون به شرح زیر اصلاح و دو تبصره به آن الحاق میشود:
ماده ۸- تصمیمات هیئت در خصوص اعمال بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۶) این قانون قطعی است و در سایر موارد ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ، توسط نماینده مربوط قابلاعتراض به هیئت تجدیدنظر است.
تبصره ۱- هیئت تجدیدنظر متشکل از افراد زیر است:
۱- یکی از نواب رئیس که عضو هیئت بدوی نباشد.
۲- نایبرئیس اول کمیسیون قضایی و حقوقی درصورتیکه نایبرئیس اول کمیسیون عضو هیئت بدوی باشد، نایبرئیس دوم، عضو هیئت تجدیدنظر میشود.
۳- نایبرئیس اول کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی؛ درصورتیکه نایبرئیس اول کمیسیون عضو هیئت بدوی باشد، نایبرئیس دوم، عضو هیئت تجدیدنظر میشود.
۴- دو نفر از نمایندگان دارای سابقه فعالیت قضائی با معرفی کمیسیون قضایی و حقوقی به تعداد دو برابر و رأی اکثریت نسبی نمایندگان حاضر در جلسه رسمی مجلس
تبصره ۲- هیئت تجدیدنظر، با حضور دوسوم اعضاء رسمیت دارد و تصمیمات آن با رأی اکثریت مطلق حاضرین معتبر است. دبیر هیئت موظف است آراء صادره اعم از بدوی و تجدیدنظر را ظرف مدت یک هفته به نماینده ابلاغ نماید.
ماده ۷- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - ضوابط انجام فعالیتهای خارج از سمت نمایندگی توسط نمایندگان در طول دوره نمایندگی به شرح زیر است:
الف: انجام فعالیتهای زیر در طول دوره نمایندگی ممنوع است:
۱- اشتغال به کار با هر عنوان ازجمله عضویت در هیئتمدیره یا هیئت عامل موظف و غیرموظف، بازرس اصلی و علیالبدل و مشاور در هر یک موارد زیر:
- کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه و مستثنایت آن
- کلیه بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری
- شرکتهای سهامی عام
- اتحادیههای صنفی و نظامهای حرفهای
۲- فعالیت در امر صادرات و واردات و داشتن نمایندگی شرکتهای خارجی
۳- اشتغال به امر وکالت و کارشناسی رسمی دادگستری
۴- انجام معاملات موضوع تبصره (۳) ماده (۱) لایحه قانونی منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری با مؤسسات عمومی غیردولتی موضوع قانون فهرست مؤسسات عمومی غیردولتی مصوب ۱۳۷۳/۰۴/۱۹
تبصره- ممنوعیتهای مذکور در این بند، موجب ابطال یا عدم تمدید پروانه فعالیت نبوده و فقط به معنی تعلیق آن در طول دوره نمایندگی است.
ب: انجام فعالیتهای زیر توسط نمایندگان در طول دوره نمایندگی، مشروط به ثبت آن در سامانهای که به همین منظور توسط مجلس شورای اسلامی ایجاد میشود، بلامانع است:
۱- عضویت در نظامهای صنفی و حرفهای
۲- اشتغال به تدریس، پژوهش و طبابت
۳- عضویت در هیئت امناء هیئتمدیره و هیئت عامل مؤسسات غیرانتفاعی، عامالمنفعه و خیریه
۴- سردبیری، مدیرمسئولی و عضویت در هیئت تحریریه خبرگزاریها، نشریات، روزنامهها و مجلات چاپی و الکترونیکی غیردولتی
ماده ۸- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - نمایندگان مجازند با رعایت شئون مندرج در ماده (۱) این قانون، با هدف آگاهی بخشی به مردم و جلب مشارکت عمومی در فرایند قانونگذاری و نظارت، به بیان مسائل عمومی و شفافسازی موضوعات مهم کشور بپردازند.
ماده ۹- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - ارائه توصیهنامه توسط نمایندگان یا از طرف ایشان برای خود و بستگان درجهیک سیبی و نسبی آنان و سایر نمایندگان، در رابطه با دریافت تسهیلات، امور مالیاتی، امور اداری و استخدامی، دعاوی حقوقی و کیفری و اداری، مناقصات و مزایدههای دستگاههای اجرائی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه و مستثنایت آن ممنوع است
ماده ۱۰- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - اخذ و استمرار تابعیت و تابعیت مضاعف و مجوز اقامت کشورهای خارجی در طول دوره نمایندگی ممنوع است.
ماده ۱۱- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح شود:
ماده الحاقی - نمایندگان باید سفرهای خارجی خود را بهغیراز مأموریتهای رسمی موضوع ماده (۸۱) قانون آییننامه داخلی، به اطلاع هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان برسانند.
ماده ۱۲- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - ثبتنام جدید برای تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی در طول دوره نمایندگی ممنوع است.
ماده ۱۳- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی- دریافت هرگونه موافقت اصولی یا مجوز احداث و بهرهبرداری واحدهای تجاری، صنعتی، کشاورزی، خدماتی، رسانهای، مطبوعاتی، آموزشی و پژوهشی توسط نمایندگان و بستگان درجهیک سببی و نسبی آنان، باید در سامانهای که به همین منظور توسط مجلس شورای اسلامی ایجاد میشود، ثبت شود. تخلف نمایندگان از مفاد این ماده به تشخیص هیئت، مشمول یک یا چند مورد از مجازات بندهای (ث) الی (ح) ماده (۶) این قانون میشود.
ماده ۱۴- یک ماده و تبصره آن به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی - انتقال و مأموریت نماینده از آخرین دستگاه محل خدمت، به دستگاههای اجرائی دیگر در حین نمایندگی و تا مدت دو سال پس از اتمام دوره نمایندگی ممنوع است.
بهکارگیری نمایندگانی که عضو مجامع، هیئتها و شوراهای قانونی ذیل دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه و مستثنایت آن هستند، در همان دستگاهها، در حین نمایندگی و تا مدت دو سال پس از اتمام دوره نمایندگی ممنوع است. تخلف از مفاد این ماده مستوجب اعمال تنبیهات اداری یکی از بندهای (د) الی (ح) ماده (۹) قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت، توسط هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری دستگاههای اجرائی مقصد است.
تبصره- نمایندگانی که قبل از نمایندگی در دستگاه اجرایی عضو آن مجامع، هیئتها و شوراها اشتغال داشتهاند از مفاد این ماده مستثنا هستند.
ماده ۱۵- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی- در ابتدای هر دوره مجلس، هیئت مکلف است برای اجرای قانون رسیدگی به دارایی مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۱/۲/۱۷ ضمن اطلاعرسانی به نمایندگان، سازوکار اجرایی شدن قانون را فراهم و بر فرایند اجرا نظارت کند.
ماده ۱۶- یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق و ترتیب و توالی مواد قانون اصلاح میشود:
ماده الحاقی- رئیس هیئت مکلف است فروردین هرسال گزارش عملکرد هیئت در سال گذشته را در جلسه غیرعلنی مجلس قرائت کند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/