دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 خرداد 1400 - 13:17
گزارش آنا از فرار رو به جلوی نرگس محمدی؛

علت اظهارت خلاف واقع برخی زندانیان سیاسی پس از آزادی چیست؟

اظهارات غیرمستند نرگس محمدی در مورد شکنجه زنان هنگام بازجویی گویای این نکته است که او به دنبال استفاده از گزاره «زیر شکنجه بودم» به‌عنوان راهبردی برای توجیه اعترافات خود است.
کد خبر : 585202
زندان زنان

به گزارش خبرنگار حقوقی گروه جامعه خبرگزاری آنا، چندی قبل بود که یکی از زندانی‌های سابق سیاسی با حضور در فضای مجازی از وضعیت نامناسب بازجویی از زنان خبر داده بود و در ادعایی پرسروصدا اعلام کرد که برخی زندانیان سیاسی زن، در روند بازجویی مورد آزار و اذیت جسمی و جنسی قرار می‌گیرند.


اظهارات نرگس محمدی در مورد رفتار مأموران و بازجوها با زندانی‌های زن بلافاصله واکنش هم‌بندی‌های او را به همراه داشت. چنانکه ندا آشتیانی، یکی از زندانیان هم‌بند نرگس محمدی او را به بیهوده‌گویی متهم کرد و با لحن توصیه‌آمیزی به محمدی گفت که از اطلاعات پایین مردم سوءاستفاده نکند. این زندانی سابق امنیتی در تصدیق صحبت‌های خود مبنی بر کذب بودن ادعاهای محمدی خطاب به او یادآور شد که «من هم تو همون بند و زندانی بودم که شما بودین.»


نگاهی به صحبت‌های جنجالی محمدی گویای این نکته است که این اولین بار نیست او در مورد شکنجه زندانیان چنین ادعاهایی می‌کند، کما اینکه محمدی پیش از این در طول تحمل دوره محکومیت از شکنجه زندانیان در زندان اوین خبر داده بود و غلامرضا ضیایی، رئیس زندان اوین هم به دلیل آنچه افترای شکنجه و ضرب‌وشتم شدن توسط او گفته شده بود، از نرگس محمدی شکایت کرد، رئیس زندان اوین یکی دیگر از دلایل طرح شکایت از محمدی را اخلال در نظم زندان از طریق خواندن سرود با صدای بلند، دانست.


نرگس محمدی که از ۱۳۸۹ در دادگاه در جایگاه متهم قرار گرفت و به ۱۱ سال حبس محکوم شد، سرانجام بعد از گذراندن ۵.۵ سال حبس مداوم، در مهر ۱۳۹۹ آزاد شد؛ با این حال وی پس از آزادی با بیان این قبیل اظهارات غیرمستند،‌ نادیده گرفتن احضاریه‌ها و شرکت نکردن در جلسات دادرسی در مورد پرونده سال ۱۳۸۹ و تمرد و سرپیچی از حکم صادرشده نشان داد که روند متفاوتی را در برخورد با دستگاه قضا در پیش گرفته است. همچنانکه او وقتی در نتیجه شکایت رئیس زندان اوین به ۸۰ ضربه شلاق تعزیری، ۳۰ ماه حبس تعزیری و پرداخت دو فقره جزای نقدی محکوم شد، گفت این حکم را به رسمیت نمی‌شناسد و از آن سرپیچی می‌کند. البته وکیل سابق او در گفت‌وگویی که با خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا داشت، گفت که محمدی مهلت اعتراض و تجدیدنظر خواهی دارد. محمود بهزادی‌راد تصریح کرد: بنده در حال حاضر کفیل محمدی هستم. این حکم به خود او ابلاغ شده اما به وکیل ابلاغ نشده است. او همچنین تأکید کرد که محمدی مهلت واخواهی و تجدیدنظر دارد و جرم او امنیتی نیست چراکه دادگاه عمومی به آن رسیدگی کرده است.


نرگس محمدی در حالی مدعی شکنجه زندانیان حین بازجویی شده که پیش از این مسئولان دستگاه قضا بارها بر کرامت متهمان و زندانی‌ها تأکید کردند، همانطور که رئیس قوه قضائیه با ابلاغ دستورالعمل حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی در این قوه، با تأکید بر اجرای اصل سی و نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بر حفظ کرامت افراد حین بازرسی، بازجویی و سپری کردن دوران محکومیت پافشاری و حتی حفظ کرامت انسان را به عنوان یکی از شعارهای سال ۹۹ انتخاب کرد. علاوه بر این سید احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور هم به دفعات زیاد بر تکریم ارباب رجوع و پرهیز از تخریب شخصیت‌ افراد هنگام بازجویی تاکید کرده است.


متهمان برای توجیه علت اعترافات خود می‌گویند زیر شکنجه بودیم


تأکید مسئولان قوه قضائیه بر حفظ کرامت محکومان و متهمان و از طرفی اظهارات افرادی نظیر نرگس محمدی مبنی بر نقض حرمت و کرامت آنها توسط مأموران، مقوله کرامت و حرمت محکومان و متهمان از طرف مأموران، را در بوته تردید قرار داد، تا جایی که این سؤال مطرح می‌شود گفته‌های کدام یک از طرفین برگرفته از واقعیت است؟


در همین خصوص حسن نوروزی در پاسخ به این پرسش به سابقه حضور خود در دادگاه انقلاب اشاره می‌کند که تاکنون نشنیده که یک زندانی زن در بازجویی شکنجه شود. او ضمن رد اظهارات متهمانی نظیر نرگس محمدی می‌گوید اذعان متهمان به قرار گرفتن در زیر شکنجه هنگام بازجویی، یک نوع راهبرد برای توجیه کردن چرایی اعتراف کردن است، به این صورت که آنها می‌گویند به آزار و اذیت و شکنجه شدن اعتراف کردند.


این نماینده مجلس و عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار حوزه قضایی گروه جامعه خبرگزاری آنا گفت: بنده به‌عنوان قاضی و معاون دادستان در دادگاه انقلاب بودم اما چنین چیزی نشنیدم. در حقیقت وقتی فردی متهم است ‌قاضی، دادیار، دادستان یا بازپرس آن فرد را اظهار می‌کنند و از او سؤالاتی می‌پرسند. برخی مواقع به دلیل مسائل امنیتی و غیره ضابطان این اختیار را دارند که به صورت مقدماتی سؤالاتی را از این فرد بپرسند.


وی با اشاره به علت اظهارات خلاف واقع محکومان پس از آزادی افزود: تاکنون بنده خبری مبنی آزار و اذیت جسمی و جنسی متهمان نشنیدم. بنابراین بسیاری از افرادی که چنین ادعاهایی را می‌کنند به دلیل پوشش اعترافات خود است. به این ترتیب که می‌گویند این اعترافات را زیر شکنجه کردیم، کمااینکه دیده شده طرف در کلانتری و یا دادگاه، بدون هیچ‌گونه شکنجه و اذیتی اعترافاتی کرده اما به دلیل توجیه این اقدام خود گفته که زیر شکنجه این اقدام را انجام داده است.


نوروزی در ادامه خاطرنشان کرد: افراد اعترافاتی را انجام می‌دهند، بعد نزد رئیس شعبه منکر آن می‌شوند و می‌گویند به علت ترس این اعترافات را کردیم. درواقع آیت‌الله یزدی دادسراها را به این دلیل منحل کرد که افراد در دادسراها و بازپرسی‌ها اعتراف می‌کردند و بعد در شعبه گفته‎های خود را تکذیب می‌کردند، لذا این باعث شد که دادگاه عمومی شکل بگیرد که به موجب آن در همانجایی که فرد اعتراف می‌کند همانجا محکوم می‌شود.


این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه پنهان بودن بازجویی‌ها محلی برای آزار و اذیت متهمین را فراهم می‌کند؟ یادآور شد: این بازجویی‌ها تحت نظارت بازپرس، دادیار یا قاضی شکل می‌گیرد. این متهمان وقتی می‌خواهند انکار کنند حتی سؤالات قاضی در بازپرسی را هم منکر می‌شوند.


در مجموع بسیاری معتقدند که صحبت‌های عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی در مورد نرگس محمدی صدق می‌کند و او با استفاده از گزاره «زیر شکنجه بودم» به دنبال توجیه اقدامات و اعترافاتی که کرده، برآمده است.


انتهای پیام/۴۱۵۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب