افضلی: آمار غیررسمی مبتلایان به ایدز در کشور، بیش از ۸۰ هزار نفر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دکتر حسین ملک افضلی در نخستین همایش علمی و آموزشی ایدز (کنترل HIV) در واحد علوم و تحقیقات، با بیان اینکه بیماری ایدز جدای از اهمیت پزشکی، از نظر ابعاد اجتماعی از اهمیت ویژهای برخوردار است، گفت: مهمترین رویکرد این بیماری بحث حمایت طلبی در آن است.
وی ادامه داد: بیماران ایدز را نباید طرد کرد و به حاشیه راند. آنها نیازمند حمایت تمامی اقشار جامعه و مسئولان هستند.
وی افزود: متأسفانه به دلایل مختلفی الگوی انتقال این بیماری تغییر پیدا کرده است. در ابتدا نحوه انتقال آن بیشتر ناشی از استفاده از سرنگ مشترک برای تزریق بین معتادان بود، ولی امروزه آمارها نشان از انتقال این بیماری از طریق روابط جنسی دارد و به طور چشمگیری افزایش داشته است.
عضو هیأت رئیسه واحد علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: بر اساس مطالعهای که بر روی آقایان بین سنین ۲۰ تا ۵۰ سال در تهران صورت گرفت، بسیاری از افراد مورد مطالعه از نحوه انتقال بیماری اطلاع کافی داشتند. حدود ۳۰ درصد از آنها به روابط جنسی با شرکای جنسی مختلف اذعان کردند. نکته حائز اهمیت این بود که تنها ۵۰ درصد از آنها رفتار جنسی محافظت شدهای داشتند.
ملک فضلی تصریح کرد: درست است که آمار ابتلا به بیماری ایدز در ایران از میانگین جهانی آن پایینتر است، ولی متأسفانه ظرفیت بالایی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد که اگر به آن توجهی نشود در آیندهای نزدیک با معضلات عدیدهای روبرو خواهیم شد.
مشاور و عضو هیأت رئیسه واحد علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: اطلاع رسانی و آموزشهای لازم، در اختیار گذاشتن خدمات و تجهیزات لازم به افراد سالم در معرض خطر (مانند سرنگ رایگان به معتادان تزریقی) از جمله مهمترین اقدامات در پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز است.
وی با بیان این مطلب که خدمات رسانی و حمایت از مبتلایان به این بیماری میتواند در کاهش ابتلا دیگران تأثیر بسزایی داشته باشد، گفت: تشکیل خانواده، تحکیم و وفاداری به خانواده که در دین اسلام نیز بر آن تأکید شده است نیز از دیگر اقدامات موثر در پیشگیری از ابتلا به ایدز است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران نیز در این همایش با توجه به اینکه امروز حرف زدن از موضوعات اجتماعی کاری بسیار دشوار و پر از مخاطره شده است، ادامه داد: در کشوری که اکثریت آن را جوانان تشکیل میدهند، وجود ساختاری افسرده، ناامید، وجود بیکاری و... موجب بداخلاقی میشود. میل به داشتن شریک جنسی، امری غریضی و اجتناب ناپذیر است. نباید آنرا سرکوب کرد بلکه باید به دنبال بهترین راهکار برای پاسخ به این نیاز بود.
دکتر سیاوش شهریوری با توجه به اینکه متأسفانه روشنفکران دینی ما از گفتمان سازی دور شدهاند، افزود: گفتمان به شیوه گذشته دیگر پاسخگو نیازمند فکر تازه و راهکار جدید هستیم.
وی ادامه داد: معتقدم باید تمامی جوانب زندگی جوانان و دانشجویان بویژه رفاه و شادی آنها مورد توجه قرار گیرد. متأسفانه در برخی از شهرهای کشور موسیقی زنده ممنوع است ولی مواد مخدر به راحتی جابجا میشود.
شهریوری ادامه داد: در دولت تدبیر و امید اعتقاد بر این است که باید منظومهای را به عنوان مجموعه فکری، حرکتی، عملیاتی و اجرایی برگزید که همه بخشها را در بر داشته باشد. نمیتوان در حوزهای دچار نوعی قبض و در حوزهای دیگر دچار نوعی بست فراگیر و بیمهار بود.
وی ادامه داد: حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد دختران و پسران کشور دچار رفتار جنسی پرخطر هستند. اگر آموزشهای لازم صورت نگیرد در آیندهای نزدیک با روند شدید افزایش معضلات ابتلا به بیماری ایدز روبرو خواهیم شد.
مدیر گروه تخصصی پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در این همایش گفت: براساس آمار سال ۲۰۱۴ حدود ۴۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به بیماری ایدز هستند که از این تعداد حدود ۲۰ میلیون نفر از بیماری خود آگاه هستند و بطور میانگین روزانه ۶ هزار نفر در دنیا (هر ۱۴ ثاینه یک نفر) به ایدز مبتلا میشوند.
دکتر علی گل محمدی ادامه داد: خوشبختانه آمار ابتلا به این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن در دنیا رو به کاهش است، اما باید دید آیا این آمار در همه مناطق دنیا به یک شکل است؟ در منطقهای که ایران در آن هست و در اصطلاح به آن «امرو» گفته میشود، این آمار کاملا عکس آمار جهانی آن است و به جای کاهش رو به افزایش است.
گل محمدی گفت: بر اساس آخرین آمار حدود ۳۰ هزار مورد ابتلا به HIV شناخته شده در ایران وجود دارد. به جرأت میتوان گفت حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار نفر علاوه بر آن مبتلا به این بیماری هستند، که به دلایل مختلفی هنوز شناخته نشدهاند و اکثرا بدون اطلاع از بیماری خود به رواج هرچه بیشتر آن کمک میکنند.
رئیس اداره ایدز مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این همایش، تشخیص و درمان به موقع و حمایت از بیماران مبتلا به ایدز را یکی از بهترین راهکارهای کنترل این بیماری دانست.
دکتر عباس صداقت با بیان اینکه برای آموزش هرچه بهتر باید فعالیتهای جامعه محور را در نظر داشت، گفت: ظرفیت سازی جامعه، لزوم جلب مشارکت جامعه، تقویت گروههای همیار، جلب مشارکت افراد شاخص و تأثیرگذار از جمله فعالیتهای جامعه محوری است که میتواند در آموزش و آگاه کردن اقشار مختلف جامعه تأثیر بسزایی داشته باشد.
انتهای پیام/