دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

نسبت دانشگاه آزاد اسلامی با وزارت علوم/ سیاستگذاری‌های تبعیض‌آمیز کلان آموزشی به پایان می‌رسد؟

دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان تنها دانشگاه خصوصی واقعی کشور تلاش می‌کند در کنار سایر نظام‌های آموزشی فعالیت کند اما برخی نگاه‎‌های غرض‌ورزانه بر عملکرد این دانشگاه اثر گذاشته است.
کد خبر : 575936
سردر سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی

به گزارش خبرنگار حوزه نظام دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در سال‌های اخیر همواره شاهد تضعیف دانشگاه آزاد اسلامی از سوی نهادهای مختلف بوده‌ایم. در حالی دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان تنها دانشگاه خصوصی کشور در طول عمر فعالیتش کوشیده نقش مهی در تعالی کشور داشته باشد.


با اینکه دانشگاه آزاد اسلامی مانند سایر زیرنظام‌های آموزشی رفتار می‌کند و تلاش می‌کند که بر اساس استانداردهای آموزشی گام بردارد اما همواره نگاه‌ها به این دانشگاه‌ها از روی عدالت و برابری نبوده است.


زمانی به بهانه‌های واهی 2 هزار و 500 کدرشته دانشگاه آزاد اسلامی از دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد حذف شد و باعث شد که بسیاری فکر کنند که دانشگاه آزاد اسلامی از کیفیت‌های لازم برخوردار نیست. درصورتی‌که دانشگاه آزاد اسلامی در حال حاضر ۲۳ هزار و ۷۶۲ عضو هیئت‌علمی و همین‌طور ۴۳ هزار استاد به‌صورت حق‌التدریس دارد و در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها نسبت استاد به دانشجو در این دانشگاه مناسب است.


در مواجهه با دانشگاه آزاد اسلامی در این سال‌ها سعی شد که توسعه دانشگاه‌ها و مؤسسات شبه‌دولتی مانند دانشگاه پیام نور، مؤسسات غیرانتفاعی و مراکز علمی کاربردی در دستور کار قرار گیرد تا هر چه می‌شود از سهم یک میلیون و 500 هزار نفری جمعیت دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 96 کاسته شود و به سهم این دانشگاه‌ها و مؤسسات افزوده شود.


اکنون دانشگاه آزاد اسلامی با بیش از یک میلیون دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی 40 درصد جمعیت دانشجویی کشور را در خود جای داده است و سهم 50 درصدی دانشجو در این دانشگاه به 40 درصد رسیده است.


وضعیت نامناسب موسسات آموزش عالی


حال سؤال مهم این است که آیا سایر دانشگاه‌ها که قرار بود در مقابل دانشگاه آزاد توسعه یابند و از سبد دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی برداشت کنند امروز در چه وضعیتی به سر می‌برند؟ به گفته غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم که در ماه‌های اخیر ساماندهی مؤسسات آموزش عالی را برعهده گرفته؛ برخی از مؤسسات به معنای کلی از حیطه اختیارات وزارت علوم خارج شده‌اند. برخی از این مؤسسات از نظر کیفیت پایین هستند که اصلاً نباید دانشجویی پذیرش می‌کردند. به‌عنوان مثال دانشگاه تفرش ۷۴ عضو هیئت‌علمی دارد که تنها ۹ نفر از آن‌ها در استان ساکن هستند، به این صورت که نمی‌شود دانشگاه درست کرد.


رحیمی ادامه می‌دهد: دانشگاهی با وجود داشتن ۱۲ هیئت‌علمی و هزار دانشجو؛ رشته مهندسی کامپیوتر آن یک استاد ندارد، در خوانسار یک عضو هیئت‌علمی ساکن وجود ندارد، این‌ها نشان می‌دهد که نظارت‌ها ضعیف بوده است.


گواه دیگر نگاه نابرابر مسئولان دولتی به دانشگاه آزاد اسلامی تکمیل ظرفیت کنکور سال 99 است. با اینکه دانشگاه آزاد اسلامی درخواست برگزاری تکمیل ظرفیت را به شورای سنجش و پذیرش دانشجو ارائه داده بود اما مسئولان شورای سنجش و پذیرش دانشجو جلسه برگزار نمی‌کردند تا به این درخواست دانشگاه آزاد اسلامی رسیدگی کنند.


متأسفانه شواهد نشان می‌دهد که همواره برخوردها با دانشگاه آزاد اسلامی نه از روی قانون بلکه از روی غرض‌ورزی صورت گرفته و می‌گیرد. این در حالی است که نهادهای بالادستی نظیر شورای عالی انقلاب فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان نهادی مستقل می‌بینند. این امر در مصوبات متعددی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تأکید قرار گرفته است.


دانشگاه آزاد اسلامی هیچ‌گاه تقاضای استقلال نکرده و با اینکه این دانشگاه تا قبل از سال 95 آزمون مجزا برای مقاطع تحصیلی برگزار می‌کرد به شورای سنجش و پذیرش دانشجو پیوست تا بتواند همکاری بیشتری با سایر زیرنظام‌های آموزشی داشته باشد.


بنابراین توصیه می‌شود که مسئولان سایر نهادها از نگاه‌های غرض‌ورزانه نسبت به دانشگاه دست بردارند و اجازه دهند که این دانشگاه به فعالیت‌های خود بدون ممانعت و سنگ‌اندازی ادامه دهد چراکه موفقیت دانشگاه آزاد اسلامی به‌پای نظام آموزشی کشور نوشته می‌شود. نگاه سوگیرانه درباره این دانشگاه جفا در حق جوانان کشور است چراکه جمعیت قابل توجهی از جوانان وارد این دانشگاه می‌شوند و با استفاده از خدمات این دانشگاه علم می‌آموزند و آینده ایران را می‌سازند.


گزارش از: پروین طالبیان


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب