دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 اسفند 1399 - 11:55

مبرهن - رشت

/
کد خبر : 569083

 


؟؟؟


- بسم الله الرحمن الرحیم. بنده مبرهن هستم. مسئول ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی رشت. در خصوص سؤال یک همان‌جوری که تمام سازمان‌ها، نهادها و ادارات دارای روابط عمومی هستند، یک قسمت دیگر هم به نام اداره ارتباط با صنعت دارند که روابط تخصصی و علمی-پژوهشی دانشگاه با جامعه و صنعت را برقرار می‌کند و در واقع اداره ارتباط با صنعت و جامعه، نقطه اتصال دانشگاه، خصوصاً دانشگاه آزاد اسلامی با صنعت، جامعه، کشاورزی و بخش‌های مختلف است و این ارتباط هم دو طرفه و بسیار هدفمند و ساختارمند است.


؟؟؟


- در خصوص  سؤال دوم، برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان به تبع زیرمجموعه بودن در دانشگاه آزاد اسلامی کشور و اینکه رویکرد اساسی در این دانشگاه بحث مسئله‌محوری هست و اینکه دانشگاه آزاد اسلامی با این تغییر رویکرد دارد تبدیل می‌شود به یک دانشگاه نسل سوم و حتی نسل چهارم. یعنی از یک دانشگاهی که صرفاً آموزشی و تربیت یک عده نیرو هست، تبدیل می‌شود به یک دانشگاهی که می‌خواهد برود به سمت حل مشکل و مسائل جامعه، صنعت و کشاورزی. بنابراین در استان گیلان هم همین رویکرد وجود دارد. رویکرد اصلی ما مسئله‌محوری و نگاه کاملاً هدفمند و قانونمند به این مسئله است.


؟؟؟


- در خصوص سؤال سوم، اولویت‌های طرح‌های ارتباط با صنعت استان گیلان، استان گیلان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور است و کشاورزی در این استان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. البته تعریف کشاورزی به تعریف نوینش که شامل خود کشاورزی، صنایع بالادستی و پایین‌دستی، صنایع جانبی و حتی بازار و بازرگانی و خدمات حاصل از کشاورزی هم مد نظر است. بنابراین یکی از اولویت‌های اصلی ما در حوزه ارتباط با صنعت، در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و علوم کشاورزی به کل وجود دارد و اولویت‌گذاری شده. بحث بعدی در حوزه ارتباط با صنایع استان است. صنایعی که مستقر هستند چه در شهر صنعتی رشت و چه در شهرک‌های صنعتی استان گیلان مثل فولاد و کارخانه‌ها و صنایع دیگر و همین‌طور اولویت دیگر ما ارتباط مؤثر با شرکت سهامی برق منطقه‌ای استان گیلان است. در این رابطه ما ارتباطات بسیار خوبی را برقرار کرده‌ایم و توانسته‌ایم گام‌های خیلی مؤثری را برداریم. مبحث بعدی که مد نظر دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان است، ارتباط با بحث نیروگاه‌های استان گیلان است که باز هم ارتباطات خوبی داریم. در کل ارتباط با صنعت استان هر جا احساس کند که نیاز است دانشگاه آزاد اسلامی ورود کند و اگر مسئله و مشکلی باشد یا حتی بحث افزایش بهره‌وری و ارتقا در هر حوزه‌ای نیاز باشد، این پتانسیل وجود دارد که دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان ورود کند.


؟؟؟


- در خصوص سؤال چهار واقعیت این است که یک بی‌اعتمادی دو طرفه‌ای بین دانشگاهیان و صنعت از قدیم‌الایام وجود داشته که معمولاً اینها به هم اعتماد نداشتند. عزیزان صنعت می‌گفتند دانشگاهیان عزیزانی هستند که فقط مباحث تئوریک را می‌دانند و بر کارها عملیاتی و اجرایی تسلط زیادی ندارند و همین‌طور اساتید دانشگاه و دانشگاهیان هم این تصور را داشتند که کسانی که در صنعت مشغول هستند، علمی نیستند و فقط اجرایی هستند. الحمدلله در این رویکرد جدیدی که در کشور و دانشگاه آزاد اسلامی اتخاذ شده، تقریباً این دیوار بی‌اعتمادی در حال فروریختن است. این تشریک مساعی و نزدیک شدن و ایجاد مفاهمه و زبان مشترک بین دانشگاه و صنعت، کم‌کم در حال شکل‌گیری است که واقعاً روند، روند بسیار خوب و امیدوارکننده‌ای است در اینکه دانشگاه و صنعت در آینده خیلی نزدیک به یک مفاهمه و زبان مشترک در همکاری‌ها و ایجاد هم‌افزایی بین هم‌دیگر برسند.


؟؟؟


- در خصوص سؤال پنج، نگاه مسئله‌محوری و حل مسئله حتماً در ارتباط با صنایع و جامعه جایگاه بالایی دارد و خیلی مهم است. ما در جامعه و در واقعیت زندگی می‌کنیم، هیچ‌کدام ما در خلأ زندگی نمی‌کنیم. بنابراین در جامعه، در صنایع، حتماً یک‌سری از مسائل و مشکلاتی وجود دارد که خیلی از اینها هم کوچک بوده و به راحتی قابل حل هستند با اساتید دانشگاه و دانشگاه‌ها. اگر نگاه مسئله‌محوری نباشد، مشکلات بسیاری ایجاد می‌کند و در مقابل اگر نگاه دانشگاهیان و دانشگاه، مسئله‌محور و حل مسئله باشد، چند مزیت دارد. یکی اینکه پتانسیل و انرژی و نیروهای دانشگاه هدر نمی‌رود برای انجام پروژه‌ها و پژوهش‌هایی که شاید به درد جامعه نخورد و اصلاً سالیان سال مورد استفاده قرار نگیرد، بنابراین یک ضرر مالی و هزینه‌ای در این زمینه خواهیم داشت. دوم اینکه نگاه مسئله‌محوری باعث می‌شود که دید عزیزان صنعت و جامعه نسبت به دانشگاه عوض شود، اینها متوجه شوند که دانشگاهیان کاملاً به مسائل مربوط به جامعه و صنعت اشراف دارند و کاملاً مشکلات را احصا کرده و قابلیت حل اینها را دارند. همان بحثی که عرض کردم، این مفاهمه و ایجاد زبان مشترک بین صنعت و دانشگاه هست، اینجا با نگاه مسئله‌محوری به وجود می‌آید.


؟؟؟


- در خصوص پاسخ به سؤال 6، سال 99 با توجه به همه‌گیری بیماری کرونا و مشکلاتی که ناشی از آن بود، ‌الحمدلله دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان در حوزه ارتباط با صنعت و جامعه موفقیت نسبی داشته و می‌توانم قطعاً عرض کنم که به هیچ عنوان ما ناموفق نبودیم. در همین سال 99 توانستیم 10 تفاهم‌نامه با سازمان‌ها، ادارات و شرکت‌های مختلف منعقد کنیم و اینها امضا شدند. از جمله تفاهم‌نامه همکاری با منطقه آزاد انزلی، با شرکت سهامی برق منطقه‌ای گیلان، جهاد کشاورزی و الی آخر. دو برابر همین تعداد هم در صف انعقاد قرار دارند، یعنی پیش‌نویس تفاهم‌نامه‌ها نوشته شده و برنامه‌ریزی این‌طور است که برای سال 1400 این تفاهم‌نامه‌ها تبدیل به قرارداد اجرایی شوند. در حوزه عملکرد پژوهشی واحد رشت در سال 99 سه قرارداد پژوهشی با اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان داشتیم، یک قرارداد پژوهشی در خصوص تهیه برنامه راهبردی شهرداری و شهر پره‌سر با شهرداری پره‌سر داشتیم. چهار شهرستان دیگر هم در نوبت هستند، پیش‌نویس قرارداد نوشته شده و آماده انعقاد قرارداد هستند. چهار پروپوزال ما هم از اولویت‌های تحقیقاتی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان مجوز گرفته و همین هفته قراردادها با سازمان استاندارد، جهاد کشاورزی، استانداری گیلان و سازمان میراث فرهنگی منعقد خواهد شد. البته با توجه به پتانسیل بالایی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، مخصوصاً در دانشگاه آزاد اسلامی رشت و استان گیلان از نظر پتانسیل علمی و پژوهشی، اساتید خیلی خوب  و نخبه، دانشجویان خیلی خوب، ما از این وضعیت راضی نیستیم و در تلاش هستیم که برای سال 1400 این همکاری‌ها را ارتقا دهیم و بتوانیم ارتباط گسترده‌تری را در حوزه ارتباط با صنعت و جامعه داشته باشیم. همین‌طور در حوزه کارآموزی (پایان فایل)


؟؟؟


- همین‌طور در سال 99 در حوزه معرفی دانشجو و کارآموزی دانشجویان و ارتباط مؤثری که با سازمان‌ها و نهادها و کارخانجات مختلف داشتیم، موفق بودیم و توانستیم این ارتباط را گسترش دهیم و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی هم توانستند از این امکاناتی که در صنایع وجود دارد برای کارآموزی خودشان استفاده کنند.


؟؟؟


- در سال 99 یکی از کارهای خوبی که در دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان و رشت انجام شد این است که با ابتکاری که به عمل آمد، یک گروه نخبگانی از اساتید در رشته‌های مختلف از مکانیک و کامپیوتر و برق و الکترونیک و برق قدرت و هوش مصنوعی و ... کنار هم قرار گرفتند و یک تیم نخبگانی تشکیل دادند و این تیم نخبگانی نیروی محرکه دانشگاه آزاد اسلامی شده برای پویایی هر چه بیشتر و ارتباط بسیار خوب با بخش‌های صنعتی و ما توانستیم تقریباً با تمام سازمان‌ها، صنایع و اداراتی که در استان گیلان هست، نشست‌های بسیار خوب تخصصی و رو در رو داشته باشیم و در این نشست‌ها به تعاملات و مفاهمات خیلی خوبی هم رسیده‌ایم که به نظر بنده می‌تواند برای همکاران ما در استان‌های دیگر الگوی خوبی باشد که اگر إن‌شاءالله این تیم نخبگانی که تیم پیشرو و پیشگام است، تشکیل شود، می‌تواند کمک زیادی در ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه و صنعت کند.


؟؟؟


- در پاسخ به سؤال هفت، هر وقت و هر زمان که علم و عمل کنار هم قرار گرفتند، نتایج خیلی مثبت و خیره‌کننده‌ای داشته است. بنابراین پویش اشتغال توأم با تحصیل، 100 درصد می‌تواند منشأ خیر باشد. اینکه هم‌زمان در حین تحصیل، مهارت‌آموزی هم داشته باشد و در حین اشتغال، مباحث علمی مربوط به آن رشته، تخصص و مهارت خودش را هم یاد بگیرد به نظر بنده می‌تواند خیلی مفید باشد. هم اینکه یک‌سری نیروی زبده علمی، اجرایی و مهارتی تحویل جامعه و صنعت داده می‌شود؛ هم اینکه می‌تواند در ایجاد مفاهمه و یک فهم مشترک بین صنعت و جامعه و همین‌طور از بین بردن آن دیوار بی‌اعتمادی بین صنعت و جامعه با دانشگاه بسیار مفید و ضروری باشد.


؟؟؟


- ان‌شاءالله برای سال آینده 1400 بنا داریم ارتباطات نزدیکی با سازمان‌هایی از جمله سازمان انتقال گاز استان گیلان، انتقال برق استان گیلان، جهاد کشاورزی، نیروگاه‌های استان گیلان و سازمان‌های دیگر داشته باشیم. همین‌طور در خصوص طرح‌های هادی روستایی، برنامه‌ریزی‌های شهری با شهرداری‌ها، طرح‌های هادی با بنیاد مسکن صحبت‌هایی شده إن‌شاءالله برای سال آینده این کارها اجرایی خواهد شد.


؟؟؟


- 6 پروپوزال نوشته و ارسال شده برای همکاری‌های مشترک با وزارت نفت از سوی دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان، برای سازمان مرکزی، إن‌شاءالله در سال 1400 در آن زمینه هم پیشگام هستیم و حرکت خواهیم کرد. همین‌طور سه پروپوزال ما در نیروگاه لوشان تأیید شده و زمینه‌های همکاری برای سال آینده فراهم است، این طرح‌ها اجرا و عملیاتی خواهند شد و خیلی از مشکلات نیروگاه‌ها و صنایع برق استان گیلان حل خواهد شد. مبحث بعدی که داریم، دو پروپوزال و ابرپروپوزال نوشتیم درخصوص همکاری با برق منطقه‌ای گیلان توسط دو تن از اساتید نخبه استان گیلان. یکی از آنها مبحث مربوط به استفاده از پهپاد در انتقال خطوط برق بین دکل‌های برق است. یعنی سیم‌های برق را به وسیله پهپاد بین دکل‌های برق انتقال خواهند داد. طرحش نوشته و به صورت اولیه تأیید شده است. همین‌طور یک طرح دیگر توسط یکی دیگر از اساتید ما نوشته شده که هدفش کاهش 30 درصدی مصرف انرژی و برق در کولرهای اسپیلیت است که این طرح مخصوص استان‌های گیلان است و این دو طرح هم بسیار مورد استقبال عزیزان ما در برق منطقه‌ای گیلان قرار دارد. این دو پروپوزال به صورت اولیه تصویب شده و در سال آینده بنا داریم این کارها را برای استان و کشورمان انجام دهیم و کارهای دیگری که بتوانیم اجرا کنیم.


؟؟؟


- در پاسخ به سؤال هشت، به نظر بنده مهم‌ترین دستاورد اداره ارتباط با صنعت و جامعه واحد رشت، تغییر رویکرد در فکر و نحوه اندیشیدن اساتید و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی رشت و استان گیلان نسبت به مقوله مسئله‌محوری است. الحمدلله توانسته‌ایم هم این تغییر رویکرد را در بین اساتید خودمان، ‌حداقل در این تیم نخبگان و اساتیدی که به‌طور مستقیم با ما کار می‌کنند انجام دهیم و هم اینکه در سازمان‌ها و صنایع روبه‌رو که ارتباط برقرار کردیم توانستیم این تغییر رویکرد را نشان دهیم که دانشگاه دنبال حل مسئله و مسئله‌محوری و دنبال حل کردن مشکلات پیش پای صنایع و جامعه است.


در خصوص برنامه‌هایی که برای سال 1400 داریم اولاً ما واقعاً به وضعیت موجود راضی نیستیم و پتانسیل بسیار بالاتری در دانشگاه آزاد اسلامی برای ارتباط بین صنعت و دانشگاه می‌بینیم. برنامه‌هایی که برای سال 1400 داریم، إن‌شاءالله می‌خواهیم سهم دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان را در حل مسائل و مشکلات پیش پای جامعه و صنایع استان افزایش دهیم. هدف اصلی ما این است. برای سال بعد برنامه‌های بسیار وسیعی داریم. ارتباطات بسیار گسترده‌ای ایجاد کرده‌ایم برای اینکه بتوانیم برای سال بعد نقش مهم‌تری در مباحث پژوهشی، به‌خصوص حل مسئله و مسئله‌محور در استان گیلان انجام دهیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب