دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1399 - 14:23

سیدافقهی ناتو عراق

/
کد خبر : 566975

ناتو در واقع همان آمریکاست به علاوه هم‌پیمانان آمریکا مخصوصاً کشور متحد همیشگی آمریکا، انگلستان، بعدش دیگر فرانسه و کشورهای دیگر نظیر ترکیه هستند ولیکن آمریکا قصد ندارد منطقه را ترک کند. برای کاهش فشارهایی که الان بر گُرده آمریکا در منطقه است مخصوصاً بعد از عملیات تروریستی که ترامپ دستور داد و نیروهای منطقه سنتکام منطقه حضور نیروهای آمریکا در منطقه غرب آسیا اجرا کردند، عملیاتی که منجر به شهادت سردار شهید سلیمانی و ابومهدی مهندس شد، یک تحولات، موضع‌گیری‌ها و معادلات جدیدی در سطح منطقه اتفاق افتاد و یک موضع‌گیری جدید و جدی از زبان مقام معظم رهبری مطرح شد که نیروهای آمریکایی باید کلاً از غرب آسیا کوچ کنند، اگر خارج نشدند، باید اخراج شوند و امروز مقام معظم رهبری بیشتر بر واژه اخراج تأکید دارند.


هم‌زمان و بلافاصله بعد از شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس با این عملیات تروریستی، در عراق هم یک‌سری اقدامات جدیدی رخ داد و آن اقدام مجلس ملی و پارلمان عراق برای لغو توافقنامه همکاری عراق و ناتو که در رأسش آمریکا بود و اخراج نیروهای آمریکایی مطرح شد و هنوز هم دارند پافشاری می‌کنند که آقای مصطفی کاظمی باید بر نیروهای آمریکایی فشار بیاورد که از منطقه خارج شوند.


نیروهای مقاومت اسلامی عراق هم حالا چه در قالب حشدالشعبی و چه در قالب مقاومت اسلامی سنتی که در عراق در زمان صدام و در زمان اشغال عراق توسط آمریکایی‌ها شکل گرفت، ضربات خودشان را هر از چندگاهی بر پیکر نیروهای آمریکایی هم در پایگاه‌هایی که وجود دارند و هم ستون‌های در حال حرکت و کاروان‌های نظامی اینها وارد می‌کنند و هم فضای عمومی منطقه کلاً به نفع آمریکا نیست.


لذا ناتو الان می‌خواهد این فشار را از گرده آمریکا بردارد. بنابراین مهم، حضور نظامی است حالا اگر پشت پرده آمریکا باشد ولی ظاهر قضیه این است که آقا ما دیگر آمریکا نیستیم، ما که حملات تروریستی انجام ندادیم، آن آمریکا بود و خارج شد.


لذا این یک بازی بیش نیست. یعنی مسئله اینکه اولاً آمریکا اصلاً قصد خروج از منطقه را ندارد. حالا بحث اینکه ناتو را می‌خواهند از حدود 400 یا 500 نفر به 4 هزار نفر برسانند را مطرح می‌کنند، تمام اینها فریب‌هایی بیش نیست و تحلیلگران، آگاهان و کارشناسان حتی نظامی-امنیتی ما نباید فریب این را بخورند که ناتو می‌خواهد بماند و آمریکا می‌خواهد خارج شود.


درست که زمان آقای ترامپ در بگومگویی بین اعضای ناتو و آمریکا اتفاق افتاد که ترامپ گفت چرا ما باید بیشترین هزینه ناتو را بپردازیم؟ کشورهایی اروپایی هم باید بپردازند و اگر نپردازند و حق عضویت ندهند، ما از ناتو خارج می‌شویم.


اما اینکه ناتو بخواهد از عربستان خارج شود، آمریکا بخواهد از افغانستان خارج شود، اینها آمده‌اند که بمانند و مأموریت‌های خطیری هم در منطقه دارند، هم اینها و هم سیاستمدارهای اینها، برنامه‌هایی که دارند هنوز اجرا نشده.


البته دلیل اجرا نشدنش هم محور مقاومت است. خود آقای ترامپ چندین بار اذعان و اعتراف کرد که ما 7 تریلیون دلار در این منطقه هزینه کردیم ولی نتوانستیم همه برنامه‌هایمان را پیاده کنیم.


البته بحث تقسیم کار مطرح می‌شود، یعنی منطقه را بسپارند دست ناتو و آمریکایی‌ها بروند سمت تقابل با چین به عنوان یک قدرت جهانی؛ آیا گزارش‌هایی که در این زمینه منتشر شده حقیقت دارد؟


- یعنی ما دوتا مقوله داریم؟ یک مقوله به نام آمریکا و یک مقوله به نام ناتو؟ نه! اینها با همدیگر همکاری دارند. آمریکایی‌ها الان قصد خروج از منطقه را ندارند. اگر در قالب و ویترین ناتو باشد، پشتش آمریکاست. بعضی جاها آمریکا صندلی جلو می‌نشیند، ناتو عقب می‌نشیند؛ بعضی وقت‌ها ناتو صندلی جلو می‌نشیند و فرماندهی می‌کند، آمریکا عقب می‌نشیند.


برای ما آنچه که مهم است، خطر اینهاست، نه تقسیم نقش و نقش ایفا کردن. ما دنبال تابلوها نیستیم، دنبال عملکردها در منطقه هستیم. بله، حالا ممکن است بعضی وقت‌ها ضرورت‌هایی اقتضاد کند که چندتا سرباز را هم از منطقه خارج کنند، همان کاری که آمریکا در سوریه انجام داد. الان واقعاً آمریکا در سوریه حضور ندارد؟ مگر چندین بار آقای ترامپ اعلام نکرد ما می‌خواهیم نیروهایمان را


از سوریه منتقل کردند به عراق.


- احسنت! از سوریه می‌آوردند عراق، دوباره برگرداند، الان در منطقه 0653 هستند، حالا در منطقه مرزی ترکیه-عراق-سوریه دارند پایگاه می‌زنند.


بنابراین این عملیات فریب و این جابه‌جایی‌های مقطعی و ظاهری نباید ما را فریب دهد. اینها مأموریت خطیری دارند. بحث عادی‌سازی الان در دستور کارشان است. بحث معامله قرن و مسائل دیگر مطرح است.


گزارش‌ها در رسانه‌های عراق، یوسف الرشید گفته بود آمریکا از در خارج می‌شود، ناتو از پنجره وارد می‌شود! خیلی فضای منفی نسبت به این قضیه وجود دارد، آیا این فضای منفی ممکن است معادلات را در زمینه حضور نیروهای ناتو و انگلیسی در عراق کم کند؟


- نیروهای انگلیسی خیلی زیاد نیستند و بعد از این ضربات و فشاری که الان هست، آنها می‌خواهند تعداد نیروهای خودشان را بیشتر کنند ولی پارلمان عراق به شدت با این مسئله مخالفت کرد و فراکسیون‌های سیاسی شیعه در عراق مثل فتح و بدر و دولت قانون آقای نوری مالکی به شدت با افزایش نیروهای ناتو و جایگزینی آنها با نیروهای آمریکایی به شدت مخالفت کردند.


بنابراین این مقوله بحث حضور ناتو و کاهش نیروهای آمریکایی و جابه‌جایی و تعویض آنها با نیروهای ناتو یک مانور است بیشتر تا اینکه یک تغییرات جدی روی زمین بخواهد حاصل شود. اگر هم بخواهد حاصل شود، تفاوتی به لحاظ توازن بازدارندگی حاصل نمی‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب