دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 بهمن 1399 - 12:16
معاون اول رئیس‌جمهور:

تالاب‌های ایران با مخاطرات جدی مواجه هستند/ پدیده دریاخواری رواج پیدا کرده است

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: متأسفانه در حاشیه دریا با پدیده نامیمون دریا خواری در سواحل دریای خزر و دریای عمان و خلیج‌فارس روبرو هستیم.
کد خبر : 564632
جهان.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری امروز در مراسم پنجاهمین سال انعقاد معاهده رامسر و روز جهانی تالاب‌ها، گفت: باید عموم مردم و مسئولان کشور مسئله محیط‌زیست را به‌عنوان یک ضرورت دریابند و از همه ظرفیت‌های سیاسی، اجتماعی و رسانه‌ای برای جلوگیری از به مخاطره افتادن زندگی انسان‌ها در حال و آینده استفاده کرد.


معاون اول رئیس‌جمهوری بابیان اینکه قرار گرفتن در مسیر صحیح استفاده از منابع زیست‌محیطی تنها با مشارکت آگاهانه همه دلسوزان محیط‌زیست در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امکان‌پذیر است، گفت: افکار عمومی باید بیش‌ازپیش نسبت به مسئله محیط‌زیست حساسیت داشته باشند، تا زمانی که این حساسیت و دغدغه وجود دارد دولت‌ها خواهند توانست در حمایت از مسائل زیست‌محیطی موفق باشند.


جهانگیری افزود: توسعه و حل مسائل اقتصادی کشور نظیر اشتغال موضوع مهمی است اما برای دستیابی به توسعه پایدار به معنای واقعی کلمه باید از محیط‌زیست کشور به خوبی صیانت کنیم.


معاون اول رئیس‌جمهوری در ابتدا با اشاره به امضای معاهده رامسر در پنجاه سال پیش با حضور ۱۸ کشور، گفت: این معاهده از اولین کنوانسیون‌های زیست‌محیطی جهان بود که با شعار « پیوند ناگسستنی بین آب، تالاب و زندگی» امضا شد و حاضران در آن جلسه می‌خواستند این پیام را به عموم جهانیان منتقل کنند که باید به این شعار و هدف بزرگ در همه‌جا توجه شود. امروز اعضای این معاهده به ۱۷۱ کشور رسیده و تعداد زیادی از تالاب‌های جهان و ایران ثبت شده است.


وی با اشاره به اینکه تخریب تالاب‌ها پیامدهای منفی فراوانی بر زیست انسانی و اقتصاد کشورها دارد، گفت: با حمایت از تالاب‌ها می‌توان مانع از گردوغبار و سیلاب‌های مخربی شد که زندگی انسان‌ها را به مخاطره می‌اندازد.


معاون اول رئیس‌جمهور اظهار کرد: تالاب‌ها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اکوسیستم‌ها در کره زمین، کارکردهای مهم و باارزش بسیار بالایی دارند. بااینکه بخش کمی از آب‌های زمین در تالاب‌ها نگهداری و کنترل می‌شود ولی تنوع زیستی بالایی متعلق به این عرصه‌های طبیعی است.


جهانگیری بابیان اینکه تالاب‌ها سالانه صدها میلیارد دلار به اقتصاد دنیا کمک کرده و اشتغال فراوانی پیرامون آن‌ها ایجاد می‌شود، گفت: تأثیر تالاب‌ها در تأمین غذای انسان‌ها، کنترل سیلاب‌ها و نیز مباحث مربوط به اکوترویسم و گردشگری طبیعت بی‌نظیر است.


وی ادامه داد: باوجود شکل‌گیری کنوانسیون‌های حفاظت از تالاب‌ها و ثبت آن‌ها در مجامع بین‌المللی در پنجاه سال گذشته شاهد تخریب و خسارت فراوانی به تالاب‌ها بوده‌ایم، اقدامات نگران‌کننده‌ای که محیط‌زیست را به مخاطره انداخته است به‌ویژه در منطقه خاورمیانه و ایران که منطقه‌ای نیمه‌خشک محسوب می‌شود.


جهانگیری با اشاره به خشک شدن تالاب‌های بین النحرین و آثار آن در عراق و سوریه و ایران در طول سال‌های گذشته، گفت: ما با پدیده نگران‌کننده گردوغبار مواجه شده‌ایم که در برهه‌ای زندگی را در برخی از شهرهای ایران برای شهروندان بسیار دشوار کرد.


معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران همواره توجه ویژه‌ای به مسائل زیست‌محیطی داشته‌اند، گفت: در روزهای نخست تشکیل دولت تدبیر و امید یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کشور آینده دریاچه ارومیه بود. دریاچه‌ای که میلیون‌ها انسان در حاشیه آن زندگی می‌کنند و اقتصاد آن‌ها وابسته به آن بود.


وی اضافه کرد: یکی از نخستین مصوبه‌های دولت احیای دریاچه ارومیه بود که مسئولیت آن بر عهده  کلانتری قرار گرفت. ده‌ها طرح مختلف برای احیای این دریاچه از بازسازی و رفع موانع برای ریخته شدن رودخانه‌ها به دریاچه تا تعادل بخشی به مصرف آب کشاورزی و نیز احداث تصفیه‌خانه‌های فاضلاب در شهرهای اطراف و اختصاص پساب آن و یا احداث تونل‌های بزرگ با بیش از ۳۰ کیلومتر طول به‌منظور انتقال آب رودخانه‌های دیگر به این دریاچه بود.


جهانگیری افزود: هزینه و کار بسیاری انجام شد و به فضل الهی می‌توان گفت که می‌توان به آینده دریاچه ارومیه امیدوار شد، با توجه به طول برنامه احیای این دریاچه ، امیدواریم تا سال ۱۴۰۶ این دریاچه بتواند به تراز قبلی خود دست یابد.


معاون اول رئیس‌جمهور افزود: مسئله دیگر مقابله با ریز گردها و بحث احیای تالاب‌ها بود. بیش از ۳۷۰ میلیون دلار در سه سال اخیر به این موضوع اختصاص‌یافته است. در شورای عالی آب نقشه احیای زاینده‌رود و احیای تالاب گاوخونی تصویب شد. یکی از مهم‌ترین تصمیمات این بود که تخصیص آب برای تالاب‌ها در ردیف تخصیص آب شرب مردم قرار گرفت تا وزارت نیرو با دغدغه بیشتری نسبت به تأمین آب تالاب‌ها تلاش کند.


جهانگیری با اشاره به ساماندهی رودخانه کارون به‌عنوان مهم‌ترین رودخانه کشور، گفت: کارون در معرض تهدیدهای فراوانی قرار دارد که مهم‌ترین آن ریخته شدن فاضلاب واحدهای صنعتی و شهری بدون تصفیه به این رودخانه بود. در زمان کوتاهی احیای رودخانه و در ادامه تا احیای تالاب هورالعظیم و شادگان در دستور کار قرار گرفت، در سیلاب سال ۱۳۹۸ بیش از ۴ میلیارد مترمکعب آب در هور العظیم ذخیره شد که به شادابی و سرزندگی این تالاب کمک کرد و مردم امروز از آن بهره‌مند هستند.


معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: طبق قانون ستاد ملی مدیریت هماهنگی تالاب‌ها در دولت ایجاد شده و دو برنامه ۵ و ۷ ساله برای تالاب میان کاله و خلیج گرگان تصویب شده و همچنین برای تالاب انزلی که جزو مهم‌ترین تالاب‌های کشور است طرح جامع تهیه شده است.


وی بابیان اینکه مسئله آب و ساماندهی یا سازگاری آن با فعالیت‌های اقتصادی موضوع مهمی است که برای آن کارگروهی در دولت با مسئولیت وزارت نیرو و حضور دستگاه‌هایی نظیر وزارت جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه‌وبودجه و سازمان حفاظت محیط‌زیست تشکیل شده است، گفت: این کارگروه به طور منظم گزارش‌های مربوط به مسائل آب و طرح‌هایی که بتوانند بازدهی بهتری به‌ویژه در بخش کشاورزی که سهم عمده مصرف آب را در اختیار دارد ارائه و بررسی می‌کند. طرح‌های کشت گلخانه‌ای و آبیاری نوین با جدیت از سوی دولت دنبال می‌شود و با پرداخت کمک‌های بلاعوض به کشاورزان تلاش شده تا انگیزه بیشتری برای استفاده از این روش‌ها ایجاد شود.


جهانگیری بابیان اینکه اهمیت مسائل محیط‌زیستی به‌عنوان موضوعاتی جهانی و ملی برای مردم دنیا و ایران بیش‌ازپیش مشخص‌شده است، گفت: تبدیل اراضی کشاورزی به واحدهای مسکونی بدون مجوز و غیرقانونی و یا با سوءاستفاده، جنگل‌زدایی، کوه خواری و دریا خواری و نیز آلودگی هوا از مسائلی است که باید نسبت به این تهدیدها دغدغه داشته باشیم.


معاون اول رئیس‌جمهور گفت: امروز جنگل‌های زاگرس با بیماری جدیدی مواجه است و خسارات بسیاری دیده که باید از کمک‌های بین‌المللی نیز برای احیای این جنگل‌ها استفاده کنیم.


وی با انتقاد از پدیده کوه خواری و تصرف منابع طبیعی و تبدیل آن به واحدهای اقتصادی گفت: متأسفانه در حاشیه دریا نیز با پدیده نامیمون دریا خواری در سواحل دریای خزر و دریای عمان و خلیج‌فارس روبرو هستیم که گاهی ممکن است با یک طرح اقتصادی شروع و بیش از ده برابر لازم زمین تصرف می‌شود.


جهانگیری با اشاره به تصویب قانون خوب هوای پاک در دولت و مشخص شدن وظایف دستگاه‌ها با جزئیات در آیین‌نامه‌های این قانون، گفت: سازمان محیط‌زیست به‌عنوان متولی اصلی پیگیر عملکرد دستگاه‌ها در اجرای این قانون بوده و به طور منظم به دولت گزارش داده است و هر جا مشخص‌شده که دستگاهی اهتمام جدی به انجام وظایف خود نداشته، تذکرات لازم داده‌شده است.


پیش از سخنان معاون اول رئیس‌جمهور دکتر کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به معاهده رامسر و وضعیت تالاب‌های کشور، گفت: تالاب‌های ایران به دلیل عدم توجه به سیاست‌های توسعه پایدار و مصرف بیش‌ازحد آب در کشور و نیز تغییرات اقلیمی با مخاطرات جدی مواجه شده‌اند.


وی با تبیین سرمایه‌گذاری‌های سنگین انجام شده از سوی دولت در حفاظت از تالاب‌ها، گفت: در سه دهه گذشته به دلیل بهره‌برداری بیش‌ازحد از منابع آبی محیط‌زیست و تالاب‌ها با تهدید مواجه شده‌اند. فرونشست‌های زمین، شوری آب و شوری خاک می‌تواند زندگی و اقتصاد کشور را دچار آسیب کند که باید برای جلوگیری از این مسائل برنامه‌ریزی جدی انجام داد.


انتهای پیام/4158/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب