دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 بهمن 1399 - 12:15
آنا گزارش می‌دهد؛

لایحه بودجه، ترازوی سنجش سازگاری دولت با مجلس/ آیا بن‌بست بودجه باز می‌شود؟

لایحه بودجه 1400 و اصلاحات مجلس بر آن، به یکی دیگر از مناقشات دولت و مجلس تبدیل شده، که این بار دولت با نوع رفتار خود در ارائه بودجه و اصلاحات آن نشان خواهد داد تا چه اندازه قائل به همکاری با مجلس است.
کد خبر : 563162
3272133.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ کلیات لایحه بودجه با 148 رأی مخالف نمایندگان مجلس به پاستور برگشت. نمایندگان مخالف که قاطبه کرسی‌های مجلس را در دست داشتند، معتقد بودند، لایحه بودجه 1400 تورم‌زاست و امضای مجلس نباید پای این سند متورم، ثبت شود. مخالفان همچنین برای اقناع موافقان تصویب لایحه بودجه که می‌گفتند اصلاحات کمیسیون تلفیق بر لایحه بودجه آن را کارآمد کرده است،  به سابقه دولت در اجرایی نکردن طرح‌های مجلس اشاره کردند و تأکید کردند تضمینی برای اجرای شدن اصلاحات کمیسیون تلفیق بر لایحه بودجه وجود ندارد.


زنگنه: دولت عزم اجرای طرح‌های مجلس را ندارد


یکی از مخالفان تصویب لایحه بودجه محسن زنگنه بود. وی در توضیح چرایی مخالفت خود با این لایحه و با هدف همراه کردن همکاران برای رأی ندادن به لایحه بودجه1400 و در نتیجه رد آن، با قرار گرفتن در پشت تریبون مجلس گفت: «در حال حاضر سؤال بنده از آقای نوبخت این است که آیا تضمین می‌دهید بودجه‌ای را که از کمیسیون تلفیق بیرون می‌آید، دولت اجرا کند؟ کما اینکه قبل از این دولت طرح معیشت و طرح قیر را اجرا نکرد. دولت نمی‌تواند اجرا کند چرا که عزم ندارد. امضای مجلس انقلابی نباید پای بودجه‌ای تورم‌زا باشد. از نمایندگان خواهش می‌کنم کلیات بودجه را رد کنند چرا که اگر بودجه تصویب شود، به پای مجلس یازدهم نوشته می‌شود.»


البته درهای صحن علنی از همان ابتدا بر روی پاشنه رد کلیات بودجه نمی‌چرخید و بسیاری از چهره‌های شاخص مجلس از جمله الیاس نادران، بر این باور بودند که «رد مصوبه تلفیق عروسی دولت است.»  صحبت‌های رئیس کمیسیون تلفیق بودجه و سایر موافقان تا حدودی توانست آراء مردد را به سمت موافقت با بودجه هدایت کند. فضای مجلس آماده پذیرفتن لایحه بودجه بود که نماینده دولت با صحبت‌های خود جو را متشنج و آراء موافق را به آراء مخالف تبدیل کرد و هر چه را نادران و اعضای کمیسیون تلفیق رشته بودند، پنبه کرد.


نیک‌بین: نوبخت بنزین بر آتش مجلس ریخت


جواد نیک‎‌بین در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا به تأثیر صحبت‌های رئیس سازمان برنامه و بودجه بر روی آرای نمایندگان اشاره می‎کند و می‌گوید: نوبخت بنزین بر روی آتش مجلس ریخت. به عبارت دیگر دولتی که بودجه را سیاسی بسته به دنبال این بود که به صورت سیاسی رأی بیاورد.


نیک بین


این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرد: نوع دفاعیات نوبخت از بودجه بیانگر این بود دولت خواهان رأی نیاوردن لایحه بودجه در مجلس است. در واقع دولت با هدف رأی نیاوردن بودجه نوبخت را به مجلس فرستاد که بودجه را بزند و در نهایت به مقصودش رسید.


نیک‌بین ضمن تأکید بر اینکه مجلس مجدداً لایحه جدید دولت در خصوص بودجه را مورد بررسی قرار می‌دهد، یادآور شد: ترس دولت از تغییرات کمیسیون تلفیق منجر به این شد که نماینده وی در مجلس جوسازی کند و لایحه بودجه رأی نیاورد. همچنین به دلیل اینکه در کمیسیون تلفیق شفافیت در حد اعلا صورت گرفته بود، این به مذاق دولت خوش نیامد و به دنبال رد آن بود.


نادران: رد بودجه عروسی دولت است


شاید تعبیر نیک‌بین  از صحبت‎های نوبخت به‌عنوان بنزین بر روی آتش، چندان بی‌راه هم نباشد. همچنان که نماینده دولت در جلسه علنی بررسی کلیات لایحه بودجه 1400 در مجلس، حاکی از آن است که وی با دست گذاشتن بر روی نقاط حساس به دنبال تشویش اذهان نمایندگان در پی دستیابی به نتیجه مطلوب تیم دولت است.


محمدباقر نوبخت که به‌خوبی آگاهی دارد در حال حاضر تورم و مشکلات اقتصادی عمده مشکلات مردم است و حل این مسائل جزء اولویت‌های برنامه‌های نمایندگان مردم قرار دارد، خطاب به اعضای کمیسیون تلفیق از عباراتی نظیر اینکه «چرا ارزش پول ملی را کاهش دادید؟» و « مجلس انقلابی چطور به خودروهای لوکس که اجازه ورود به کشور را نداشتند، اجازه ورود می‌دهد؟» اصلاحات این کمیسیون را به باد نقد می‌گیرد و به تعبیر الیاس نادران از طریق تعویض جای متهم با قاضی، تلاش کرد فضای حاکم را تغییر دهد. رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با اشاره به قیمت ارز که به واسطه نوسانات در قیمت و رانت‌های به وجود آمده،  تبدیل به یکی از نقاط ضعف دولت شده، گفت: دولت نمی پذیرد که بدون تمهید مقدمات، نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی به ۱۷۵۰۰ افزایش یابد. با این كار نمی‌شود جلوی گرانی را گرفت. با این تصمیم كمیسیون تلفیق می‌خواهد به ۳۵ میلیون نفر یارانه اضافه بدهد؛ اما آیا افاقه می‌کند؟



بسیاری از چهره‌های شاخص مجلس از جمله الیاس نادران، بر این باور بودند که «رد مصوبه تلفیق عروسی دولت است.» 



نوبخت همچنین با بیان اینكه اقدامات كمیسیون تلفیق در راستای اصلاح ساختار صورت نگرفته به نمایندگان یادآور شد که موضوع بودجه امروز تمام نمی‌شود و دولت و مجلس در کنار هم باید این لایحه را اجرا کنند.


نماینده دولت همچنین لایحه بودجه 1400 در دست مجلس را مصوبه این قوه خواند و گفت این لایحه دولت نیست و مصوبه كمیسیون تلفیق شکاف‌هایی که خودتان به آن انتقاد داشتید را تعمیق بخشید. آنچه که امروز تأیید یا رد می‌کنید؛ لایحه بودجه نیست؛ مصوبه كمیسیون تلفیق است.


در مورد رد لایحه بودجه در مجلس دولتی‌ها واکنش‌های مختلفی داشتند، جهانگیری به مدیریت مجلس خرده گرفت و در مقابل علی ربیعی از مساعدت دولت با مجلس در راستای تقدیم  لایحه جدید بودجه خبر داد و اذعان کرد که دولت آماده است با همه توان خود در کنار مجلس اصلاحات مورد نظر لایحه بودجه را بدون اینکه شاکله تغییر کند و درآمدهای واهی پیش‌بینی کنیم، انجام دهد. در نهایت فرهاد دژپسند  با اعلام اینکه «اصلاحیه لایحه بودجه تا یکشنبه نهایی می‌شود» خبر سخنگوی دولت در مورد تقدیم لایحه جدید بودجه از طرف دولت به مجلس، را تصدیق کرد. اما در لایحه جدید چه تغییراتی اعمال شده است؟


نوبخت: اصلاحات بودجه را به مجلس تقدیم می‌کنیم


محمدباقر نوبخت در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا در پاسخ به این پرسش گفت: با توجه به اینکه در تبصره 3 ماده 182 باید اصلاح لایحه به مجلس ظرف دو هفته تقدیم شود، ما اصلاحات بایسته‌ای را که بنا بر نوع نگاه مجلس و تأکید و تأئید دولت لازم بود در لایحه اعمال کنیم، اعمال کردیم و اصلاحات را تقدیم مجلس می‌کنیم.


نوبخت


رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به اینکه در حوزه قیمت ارز و صادرات نفت چه تغییراتی صورت گرفته است؟ تصریح کرد: اصلاحات هنوز قطعی نشده است.


در مجموع به باور بسیاری از تحلیلگران از زمان روی کار آمدن مجلس یازدهم دولت از طریق رفتاری که با این قوه به نمایش گذاشته، نشان داده که سر سازگاری و همکاری با قوه مقننه را ندارد، همچنان که مواردی از اجرایی نشدن طرح قیر و معیشت، تقدیم لایحه بودجه به مجلس توسط نماینده دولت و نه شخص رئیس‌جمهور تنها نمونه‌ای از رفتارهای مغرضانه دولت نسبت به مجلس است. رفتارهایی که از سوی نمایندگان مجلس به بی‌حرمتی دولت به مجلس تلقی می‌شود و ناصر موسوی لارگانی نیز در جلسه بررسی لایحه بودجه غیبت وی را در این جلسه، بی‌احترامی رئیس‌جمهور به نمایندگان ملت ارزیابی کرد.


به هر روی با جاری بودن مسئله بودجه میان مجلس و دولت، این انتظار می‌رود که دولت واپسین ماه‌های حضور خود در پاستور با ارائه بودجه‌ای به دور از هر گونه رفتار سیاسی، حسن نیت خود را در همراهی و همکاری با مجلس ثابت کند و بر همه شائبه‌های به وجود آمده در خصوص رفتار نامطلوب دولت با مجلس خط بطلان بکشد.


فارغ از همه این مسائل باید منتظر ماند و دید که بودجه چه زمانی از کشمکش میان قوا خارج خواهد شد.


انتهای پیام/4158/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب