حفظ کشور و رفع مشکل مردم بههیچعنوان ذائقه سیاسی نمیشناسد/ رانتجویی به فرهنگ ما در اقتصاد تبدیل شده است
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مشترک با اعضای اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی ایران با تأکید بر لزوم حذف این رانتها افزود: فساد از تبعیض، بخشنامهها، تصمیمات کلیدی و تمرکزگرایی ناشی میشود که باید آن را برطرف کنیم.
وی اضافه کرد: سیاستگذاران اقتصادی و کسانی که در مجلس شورای اسلامی ریلگذاری و قوانین را تنظیم میکنیم باید به این مسئله توجه کنیم.
رئیس مجلس در بخش دیگری از اظهاراتش تأکید کرد: اقتصاد منطق خاص خودش را دارد، اما پیشرفت، عزت و حفظ کشور و نیز رفع مشکل مردم بههیچعنوان ذائقه سیاسی نمیشناسد.
قالیباف افزود: در این عرصه هر کسی یک جو انصاف، غیرت و همت داشته باشد و دلش برای کشور و ملت بسوزد شب خوابش نمیبرد و میایستد تا کشور رشد و پیشرفت کند و واقعاً چنین ظرفیتی وجود دارد، اما با منطق درست و بخش خصوصی نیز باید به این مسئله توجه کند.
وی با اشاره به دیدار چند روز قبلش با مدیران شرکتهای هواپیمایی گفت: مدیران این شرکتها به علت شرایط کرونایی بیشترین آسیبها را دیدهاند و در کشور ما به علت تحریم این زیانها بیشتر است آنان آمده بودند تا در خصوص مشکلاتشان بهویژه قیمت بلیت پروازها گفتگو کنیم.
رئیس مجلس افزود: به آنان گفتم اگر منطق کارتان درست نباشد چطور میتوانید رقابت درست داشته باشید؟ مثلاً اگر نرخ بلیت پروازها در مسیر تهران - مشهد ۸۰۰ هزار تومان باشد شرکتی که با هواپیمای MD و با ظرفیت حدود ۱۸۰ نفر در مقایسه با شرکت دیگری که با هواپیمای ایرباس ۳۲۰ هر دو در این مسیر پرواز میکنند قیمت بلیت برای هر دو پرواز حدود ۸۰۰ هزار تومان است.
قالیباف اضافه کرد: این در حالی است که شرکتی که سرمایهاش ایرباس ۳۲۰ است، هواپیمایش ۲۰ میلیون یورو ارزش دارد، اما ارزش هواپیمای MD حداکثر ۴ میلیون یورو است، بااینحال چطور آنان میتوانند رقابت کنند؟ آنان تفاوت بسیاری دارند، اما درآمدشان مشابه است. شرکت دارنده هواپیمای MD حتی پول یک موتور هواپیما را هم نمیدهد، ولی درآمد مشابه شرکت دارنده ایرباس را کسب میکند.
وی گفت: در هر بخش دیگری از اقتصاد وارد شوید همینطور است و اینکه میگویم بخش اقتصاد نفتی و دولتهای رانت جو ناشی از همین واقعیت است که رانت جویی به فرهنگ ما در همه بخشهای اقتصادی تبدیل شده است.
رئیس مجلس همچنین با اشاره به مشکلات صنعت فولاد گفت: امروز قیمت تمام شده فولادی که کارخانهها تولید میکنند متفاوت است از کارخانههای دولتی گرفته تا خصولتی و خصوصی که برخی از آب مفت استفاده میکنند در حالی که برخی باید با سرمایه گذاری از پسآب شهری استفاده کنند و برخی نیز با رها کردن پسآبشان در محیط زیست، اکوسیستم را نابود میکنند.
قالیباف به طرح این پرسش پرداخت که آیا برغم این تفاوتها هزینه تمام شده محصولات شان یکی است که قیمت تولیدات شان در بورس یکی باشد؟
وی خطاب به اعضای اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: هر بخش دیگر اقتصاد را نگاه کنید و دست بگذارید میبینید که دچار اشکال است و اساسا تنظیم گریها اشکال دارد چنان که در صنعت خودرو نیز همینطور است.
رئیس مجلس بر لزوم برنامه ریزی دقیق، مشخص و عملیاتی برای رفع مفاسد اقتصادی با کمک اتاق بازرگانی ایران و فعالان بخش خصوصی تأکید کرد.
قالیباف با اعلام آمادگی برای همکاری کامل مجلس شورای اسلامی با اتاق بازرگانی ایران به دیدارش با رئیس این مجموعه اشاره کرد و گفت: به آقای شافعی گفتم در شرایطی که در حوزه واردات و صادرات به مساعدت بخش خصوصی نیاز داریم بگویید که چه تعداد از شرکتها از ضمانت اتاق بازرگانی برخوردارند.
وی افزود: البته سوابق فعالیتهای این شرکتها وجود دارد، اما ما توجه نمیکنیم اگر به کارنامه فعالیت شان نگاه کنیم اسناد لازم وجود دارد که نشان میدهد این شرکتها در پانزده - بیست سال گذشته با سلامت فعالیت میکند پس لازم است که خط سبزی برایشان باز کنیم و اجازه دهیم در شرایطی که کشور نیازمند واردات و صادرات است بی دغدغه کار کنند و غل و زنجیر را از دست و پای شان باز کنیم.
رئیس مجلس تأکید کرد: البته افرادی هم وجود دارند که کارت بازرگانی دارند ۱۸۰ میلیون دلار صادرات انجام داده اند، اما یک گردش مالی در بانک ندارند و یک ریال مالیات نپرداختند که حتما باید با آنان برخورد شود.
قالیباف حمایت از تولیدکنندگان سخت کوش را ضروری دانست و به طرح این پرسش پرداخت که چرا کاری میکنیم که تولیدکنندگان ما به فعالیتهای حق العمل کاری بپردازند چرا دلالها راحت باشند، اما تولیدکنندگان نتوانند به آسانی فعالیت کنند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان تأکید کرد: ما حتما از تحریمها استقبال نمیکنیم و در پی رفع آن حرکت میکنیم، اما حتما منتظر رفع تحریمها نباید باشیم.
رئیس مجلس افزود: کشورمان نشان داده است که میتواند مستقل باشد و فعالان بخش خصوصی میتوانند ارز لازم برای کشورمان را تامین کنند به شرط آن که به نکاتی که گفتم و دهها موضوع دیگر توجه شود که تحقق آن زمینه پیشرفت کشور و رفع مشکلات را فراهم میکند.
قالیباف همچنین با اشاره به تجارب دوره مسئولیتش به عنوان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در آن مقطع میگفتم ایجاد تعرفهها در بخشهای مختلف بهویژه خودرو اشکال ندارد، تعرفه بگذاریم و با قیمت بالا هم تعیین کنیم، اما از آن سو معلوم کنیم که این تعرفه باید مسیر کاهنده شدن داشته باشد.
وی افزود: علت این دیدگاه این است که ایجاد تعرفه نیز نوعی رانت است و هدف از تعیین تعرفه این است که افراد خود را به نقطهای برسانند که آمادگی لازم را کسب کنند و تولید این گونه میتواند رشد کند وگرنه خود این هم تبدیل به رانت میشود.
رئیس مجلس تأکید کرد: هر جا در تنظیم گریها خواستیم محدودیتی ایجاد شود حتما باید به سمت کاهندگی حرکت کنیم و حتما باید مشروط، دارای زمان و موقت باشد.
قالیباف اضافه کرد: اگر محدودیتها دائمی باشد باز هم به فرهنگ رانت منجر خواهد شد، زیرا سیستم دولتی ما به علت وابستگی به نفت، بزرگ و رانتی است و تاثیر آن بر بخش خصوصی سبب میشود که با همین تصمیمات بخشنامهای چنین آثاری داشته باشد.
وی خطاب به فعالان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی ایران ابراز اطمینان کرد که بن بستی پیش روی کشور نیست و ما میتوانیم با رفتارهای معقول و برآمده از خرد جمعی با یکدیگر تصمیم بگیریم و حرکت کنیم.
رئیس مجلس حرکت در مسیر اهداف اقتصادی را نیازمند اعتماد سازی دانست و تصریح کرد: اعتماد بزرگترین سرمایه اجتماعی هر جامعهای است، اما متاسفانه ما این کار را خیلی بلد نیستیم که باید تلاش کنیم این رفتار را بیاموزیم و در این مسیر حرکت کنیم.
قالیباف اقتصاد را بیش از هر مقوله دیگری نیازمند اعتماد دانست و افزود: اگر اعتماد باشد ثبات در اقتصاد ایجاد میشود و بدون تردید رشد اقتصادی نیز در پی آن میآید و آرامش و آسایش به جامعه باز میگردد.
وی تأکید کرد: بازگشت آرامش اقتصادی به جامعه در یک قدمی ما است و به فضل الهی مصمم هستیم در بودجه ۱۴۰۰ و برنامه هفتم توسعه در این مسیر گام برداریم و منتظریم که از دیدگاههای فعالان بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی استفاده کنیم.
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/