اقامه نماز جماعت در مساجد تهران بلامانع است/ ائمه جماعات برای برقراری نماز جماعت از ما هم پیگیرتر بودند
به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، اسفندماه سال گذشته و با آغاز شیوع ویروس کرونا، مساجد نیز همچون سایر اماکن عمومی با محدودیتهایی در فعالیتهای خود مواجه شدند. عمده این محدودیتها به برگزاری نماز جماعت و اجتماعات مردمی مربوط بود.
آنچه در این ۱۰ ماه رخ داد، نه بستهشدن کامل مساجد که تعطیلی فعالیتهای جمعی و بهویژه نماز جماعت است. بسیاری از مساجد کوچک و بزرگ کشور در این مدت به صورت رسمی بسته نبودند، بلکه فقط نماز جماعت در آنها برگزار نمیشد. این در حالی است که در همین مدت شاهد حضور اقشار مختلف مردم در مساجد به منظور فعالیتهای اجتماعی و کمک مؤمنانه به آسیب دیدگان از پیامدهای کرونا بودیم.
با این حال، تعطیلی آیینهای جمعی و در رأس آن نماز جماعت که اصلیترین فعالیت مساجد است، باعث شده تا این نهاد مهم اجتماعی رونق همیشگی را نداشته باشد.
تعطیلی مساجد و نماز جماعت درحالی رخ داده است که اتفاقاً بسیاری از این مساجد ویژگیهای فیزیکی و محیطی لازم برای رعایت فاصله اجتماعی و شیوهنامههای بهداشتی را دارند. ضمناینکه برخلاف بسیاری از اماکن عمومی و معابر شهری، انتظامبخشی به صف نمازگزاران و حاضران در مسجد کار سخت و پیچیدهای نیست.
از طرف دیگر بسیاری از مساجد کشور یا دارای صحنهای بزرگ هستند و یا در مجاورت فضای سبز و مدارس قرار دارند. در نتیجه، امکان برگزاری نماز جماعت را در فضای سرباز دارند. اتفاقی که میتوانست در بسیاری از ماههای گرم سال بهراحتی رخ دهد.
بیشتر بخوانید:
ملزم به رعایت موارد ابلاغی بودیم
در همین ارتباط حجتالاسلام حجتالله ذاکر، معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا عنوان کرد: به هر حال ما نیز مثل سایر نهادها پیرو فرمایش مقام معظم رهبری ملزم به رعایت موارد ابلاغی ستاد ملی مقابله با کرونا بودیم. این یک موضوع عقلانی و منطقی است و شرع هم میگوید که دفع ضرر محتمل واجب است. اگر این احتمال وجود داشته باشد که از طریق این اجتماعات، جان مؤمنان به خطر بیفتد باید برخلاف میلمان نماز جماعت را تعطیل میکردیم که همین اتفاق هم افتاد.
وی اظهار کرد: برخلاف آنچه گاهی مطرح میشود، بسیاری از مساجد ما در تهران و شهرستانها هنوز بافت قدیمی داشته و امکانات مناسبی برای تهویه ندارند. بنابراین برگزاری نماز جماعت در آن امکانپذیر نبود.
برقراری دوباره نماز جماعت در تهران
معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد افزود: خوشبختانه در هفتهای که پشت سر گذاشتیم، شاهد کاهش آمار مبتلایان به کرونا بودیم. از سوی دیگر، بسیاری از مناطق کشور از جمله تهران وارد مرحله زرد شدند. ستاد مقابله با کرونا هم مصوب کرده است که در مناطق زرد، برگزاری نماز جماعت منعی ندارد. بنابراین برگزاری نماز جماعت را در مساجد سطح شهر تهران آغاز کردیم. مردم هم میتوانند از طریق نرمافزار ماسک از محدوده مناطق زرد و قرمز مطلع شوند.
ذاکر گفت: از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا و آغاز محدودیتها، مرکز رسیدگی به امور مساجد نظر کارشناسی خود را به نهادهای تصمیمگیرنده اعلام کرد؛ ما یک دستورالعمل جامع آماده کردیم که در آن چگونگی فعالیتهای مسجد از جمله برگزاری نماز جماعت در شرایط مختلفِ شیوع ویروس کرونا توضیح داده شده است. یعنی پیشبینی همه وضعیتها را داشتیم.
وی گفت: البته از تابستان تا اواسط پاییز که شرایط مهیا بود. در برخی مساجد نماز جماعت با رعایت فاصله اجتماعی در محیطهای سرباز اقامه میشد.
ذاکر تصریح کرد: شعار ما پس از شیوع کرونا و در این یک سال اخیر «مسجد تعطیل نیست» بود که سرلوحه فعالیتهای ما قرار گرفت. در سطح محلات استان تهران از بین ائمه جماعات، 500 رابط تعیین کردیم. فراموش نکنیم که طرحهای امدادی مثل کمکهای مؤمنانه و طرح شهید سلیمانی با محوریت مساجد انجام شد و بیشترین کمکهای مردمی نیز از طریق مساجد انجام میگرفت. مساجدی که درمانگاه داشتند، در بحث غربالگری و سامانه 4030 فعالیت گستردهای داشتند و همچنان هم در این حوزههای اجتماعی و درمانی فعال هستند.
3 رکن فعالیت مساجد در ایام کرونایی: «معیشت»، «سلامت»، «ایمان و معنویت»
وی عنوان کرد: ما سه محور «معیشت»، «سلامت» و «ایمان و معنویت» را به صورت همزمان در مساجد پیگیری کردیم. به هرحال این هم فصل و دورهای است که میگذرد. من خودم امام جماعت مسجد هستم و در همین چند روز که نماز جماعت دوباره در حال برگزاری است، شاهد شور و اشتیاق مردمی برای حضور در مسجد بودهام. یعنی این عطش همچنان وجود دارد و نباید نگران این باشیم که خدایناکرده نماز جماعت به حاشیه برود.
معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد گفت: مردم همیشه همراه بودهاند؛ چه در زمان توقف برگزاری نماز جماعت و چه حالا که انشاءالله همچون دوران قبل کرونا صفهای جماعت دوباره شکل میگیرد.
ذاکر افزود: در مدت تعطیلی نماز جماعت، ائمه جماعات ارتباط خودشان را با مسجد و نمازگزاران قطع نکردند. ما به همه ائمه جماعات اعلام کردیم که حتی با وجود تعطیلی نماز جماعت، در مساجد حضور دائم داشته باشند و در کنار فعالیتهای امدادی و اجتماعی، پیگیر نیازهای معنوی و دینی مردم و پاسخگویی به مسائل شرعی نیز باشند.
وی گفت: پس اینگونه نیست که با تعطیلی نماز جماعت، ائمه جماعات هم ارتباطشان با مسجد قطع شود. خیلی از ائمه جماعات مساجد برای برگزاری دوباره نماز جماعت از ما پیگیرتر بودند و لحظهشماری میکردند که نماز جماعت دوباره اقامه شود. یعنی مشابه آن عطش مردمی در بین ائمه جماعات نیز وجود دارد.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/