دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آذر 1399 - 12:10
جعفری در گفتگوی تفصیلی با آنا عنوان کرد؛

ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان با تکنولوژی‌های جدید/ «فناوری‌های نوين ساخت و توليد» ارتباط با صنعت را تقویت می‌کند

رئيس مركز تحقيقات فناوری‌های نوين ساخت و توليد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد اهداف این مرکز را تقویت ارتباط با صنایع مهم و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان دارای تکنولوژی‌های جدید عنوان کرد.
کد خبر : 544085
aHR0cDovL21lZGlhLmlzY2FuZXdzLmlyL2QvMjAyMC8xMS8yNy8zLzUxOTcyOS5qcGc=.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- حسین عقابی؛ دانشگاه آزاد اسلامی در دهه ۸۰ بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیت‌های علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیت‌ها نمی‌رسد و رسالت دانشگاه تحقق نمی‌یابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.


اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینه‌های تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.


مرکز تحقیقات «فناوری‌های نوین ساخت و تولید» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد سال 96 راه‌اندازی شد و شامل هفت گروه پژوهشی متشکل از اعضای هیئت علمی دانشکده فنی و مهندسی این واحد دانشگاهی و دیگر دانشگاه‌های کشور می‌شود.


گروه‌های پژوهشی زیرمجموعه این مرکز شامل ماشین‌ابزارها و فناوری‌های تولید نوین، توسعه سیستم‌های نوین بهره‌وری انرژی و بهینه‌سازی مصرف، مواد و سازه‌های هوشمند، مکانیک ضربه و تحلیل خرابی، توسعه سیستم‌های مکاترونیکی تولیدی، طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی و توسعه و کاربرد سیستم‌های نانوسیال می‌شود.


مرکز تحقیقات فناوری‌های نوین ساخت و تولید دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در دو زمینه؛ ارتباط با صنایع مهم شهر اصفهان و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیانی که روی تکنولوژی‌های جدید کار می‌کنند، فعالیت‌های مناسب و هدفمندی انجام داده است.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و به‌منظور معرفی و تشریح فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های مرکز تحقیقات فناوری‌های نوين ساخت و توليد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد با جواد جعفری رئیس این مرکز گفتگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.


آنا: مركز تحقيقات فناوری‌ها نوين ساخت و توليد چگونه و چرا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد ایجاد شد؟


جعفری: دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد یکی از بزرگ‌ترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بوده و قرارگیری آن در محدوده شهر اصفهان و وجود صنایعی مانند فولاد مبارکه، ذوب‌آهن، هلی‌کوپترسازی و مهمات‌سازی و ... در اطراف این شهر، می‌طلبید که مرکز تولیدی در زمینه ساخت و تولید یا در زمینه فعالیت‌های پیشرفته‌ای که می‌شود در این رشته انجام داد، شکل بگیرد.


یکی از دلایل دیگر راه‌اندازی این مرکز وجود هیئت علمی خیلی قوی در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد بود تا بتوانیم عملاً ارتباط میان استادان دانشکده با صنایع شهر اصفهان و اطراف این شهر را برقرار کنیم. این مرکز حدود سال 96 راه‌اندازی شده است.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای این مرکز تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال و موفق است؟


جعفری: زمانی که مرکز راه‌اندازی شد در دو زمینه اصلی فعالیت خود را آغاز کرد. یکی از آنها برقراری و تقویت ارتباط میان مرکز و صنایع مهم شهر اصفهان بود که در این راستا روی چند پروژه مهم فعالیت‌هایی انجام شده است.


هدف دیگر اینکه می‌خواستیم به سراغ تکنولوژی‌های جدید رفته و سعی کنیم خروجی این مرکز شرکت‌های دانش‌بنیانی باشد که روی تکنولوژی‌های جدید کار می‌کنند. دو شرکت از طرف مرکز تحقیقات که عملاً توسط دانشجویان و استادانی این مرکز راه‌اندازی شدند در شهرک علمی-تحقیقاتی اصفهان پذیرفته شده و در زمینه ساخت و تولید در حال فعالیت هستند.


این دو مورد، زمینه‌های اصلی بود که در مرکز ساخت و تولید روی آن برنامه‌ریزی کردیم و فعالیت‌های خوبی انجام شده و تقریباً به نتیجه رسیده؛ اما در یک سال اخیر با شیوع بیماری کرونا و به‌واسطه تعطیلی دانشگاه، این ارتباط کم شده؛ چراکه دانشجویان و استادان خیلی کم به دانشگاه می‌آیند و این موضوع در فعالیت‌های تحقیقاتی مقداری وقفه انداخته است.


فعالیت‌های تحقیقاتی را نمی‌توان در خانه انجام داد. لازم است حضوری آزمایش و تست کنند به‌ویژه کارهای ساخت و تولیدی که نیازمند دستگاه، تجهیزات، تست و حضور بوده و با کامپیوتر انجام نمی‌شود. به همین دلیل در یک سال اخیر مقداری وقفه در این روند افتاده؛ اما از همان ابتدا سعی بر این شد که این دو مأموریت را پیش ببریم و در این زمینه موفقیت‌هایی داشته‌ایم.


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در این مرکز تحقیقاتی صورت گرفته و دستاورد یا دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟


جعفری: کارهای تحقیقاتی یک سری خروجی عام دارد مانند مقالات علمی که در مجلات ISI یا علمی-پژوهشی‌ داخلی چاپ می‌شوند و مركز تحقيقات فناوری‌ها نوين ساخت و توليد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد از این مقالات داشته است.


به‌واسطه نوع فعالیت این مرکز که مربوط به فناوری‌های نوین ساخت و تولید است، تعدادی ثبت اختراع داشته که تعداد ثبت اختراع داخلی بیشتر بوده؛ درباره پتنت‌های بین‌المللی هم یکی، دو مورد داریم که در حال فعالیت برای ثبت آنها هستیم.


دانشجویان و استادان فعال در شرکت‌های دانش‌بنیان این مرکز را به شهرک علمی-تحقیقاتی صادر کردیم. عملاً ثبت شدند، به شرکت رسیدند و در حال کار روی محصول خود هستند تا آن را به مرحله بازار برسانند. تعدادی پروژه‌های صنعتی خارج از دانشگاه نیز جذب‌شده و روی آنها در حال فعالیت هستم.


این‌ها کارهای عمده در حال انجام مرکز تحقیقات فناوری‌های نوين ساخت و توليد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد است. در کنار این موارد در زمینه آموزش دوره‌های مختلفی را برای دانشجویان علاقه‌مند و اهالی شهر اصفهان برگزار کردیم؛ البته این کار را به‌عنوان فعالیت اصلی در نظر نگرفتیم و به‌دلیل آشنایی دانشجویان با مرکز و توانمندسازی آنان برگزار شده که شامل دوره‌های نرم‌افزاری و دوره‌های تست‌های مختلف کاربردی در صنایع  بود.


آنا: تعامل شما با نهادها و مراکز به‌ویژه دستگاه‌های اجرایی مربوط چگونه بوده؟ آیا قرارداد و تفاهم‌نامه‌هایی در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


جعفری: تعداد زیادی تفاهم‌نامه با صنایع شهر اصفهان منعقد شده است؛ البته تعدادی از آنها مانند فولاد و ذوب‌آهن مستقیم با خود مرکز تحقیقات تفاهم‌نامه ندارند و بیشتر با خود دانشگاه تفاهم‌نامه امضا کرده‌اند که بعد مراکز تحقیقاتی ازجمله این مرکز در ذیل آن قرارداد یا تفاهم‌نامه با آنها ارتباط برقرار می‌کنند.


تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع کوچک‌تر به‌طور مستقیم منعقد شده و قراردادهایی هم به‌صورت مستقیم با شرکت‌های بزرگ و کوچک توسط استادان فعال در مرکز تحقیقات زیر نظر آزمایشگاه امضا کردیم. در زیرگروه این مرکز چند آزمایشگاه مختلف داریم که در هر کدام از آنها تعدادی از استادان به همراه دانشجویان فعال هستند و معمولاً یکی از استادان به‌عنوان سرپرست آزمایشگاه در نظر گرفته‌شده و از طریق همین شخص، ارتباط با صنایع برقرار می‌شود.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چگونه است؟


جعفری: قسمت عمده‌ای از پایان‌نامه‌ها در مرکز تحقیقات انجام می‌شود، به‌ویژه پایان‌نامه‌هایی که نیاز به فعالیت‌های ساخت و تولید داشته باشد. به‌دلیل وجود دستگاه‌های مختلف دانشجویان علاقه‌مند هستند که از امکانات مرکز استفاده کنند.


تعامل بسیار خوبی با دانشجویانی که قرار است پایان‌نامه انجام دهند، داریم به این صورت که دانشجویانی که نیازمند تعدادی دستگاه برای انجام کارهای خود یا محلی برای انجام تست‌ها و آزمایش‌های مورد نیاز خود هستند، در قالب گروه‌هایی که در مرکز تحقیقات فعال هستند، تست‌های خود را انجام می‌دهند.


استادانی هم که طرح پژوهشی دارند، معمولاً طرح خود را به مرکز آورده و از طریق مرکز با شرکت‌ها قرارداد امضا می‌کنند؛ زیرا به این طریق از اعتبار مرکز برای گرفتن قرارداد بهره می‌برند و می‌توانند از دستگاه‌هایی مرکز استفاده کنند. تعامل خیلی خوبی با استادان و دانشجویان داریم؛ چراکه کار عملی است و نمی‌توانند بدون مرکز یا آزمایشگاه آن را انجام دهند.


آنا: فعالیت این مرکز را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا دچار لغو مجوز نشود؟


جعفری: نه! فکر نمی‌کنم؛ البته اکنون به دلیل بیماری کرونا ازلحاظ اجتماعی در شرایط خاص به سر می‌بریم؛ اما کلاً احتمال لغو مجوز را نمی‌دهم؛ چراکه این مرکز فعالیت‌های خود را داشته و دارد و تعاملش با صنایع خوب است.


اگر فولاد مبارکه، ذوب‌آهن و صنایع بزرگ اصفهان را از این شهر حذف کنیم و آنها را در نظر نگیریم، ممکن است فعالیت‌های مرکز کم‌رنگ شود؛ اما با وجود این صنایع مرکز روزبه‌روز فعالیت‌های خود را بیشتر کرده و تعامل بهتری با شرکت‌های بزرگ شهر پیدا می‌کند و اصلاً احتمال نمی‌دهم فکری راجع به لغو مجوز این مرکز وجود داشته باشد.


آنا: آیا در حوزه کرونا، فعالیتی داشته‌اید؟


جعفری: اوایل شیوع کرونا دو دستگاه در مجموعه داشتیم که مربوط به ضدعفونی‌کننده‌ها بود؛ اما به‌واسطه اینکه دانشگاه به حالت نیمه‌تعطیل درآمد، عملاً نمی‌توانستیم این محصولات را به خط تولید برسانیم. به‌واسطه نیمه‌تعطیلی دانشگاه شاید یکی، دو نفر بیشتر نمی‌توانستند، فعالیت کنند و به همین دلیل درباره محصولاتی که مربوط به کرونا بود، نتوانستیم خیلی فعالیت کنیم.


ماهیت مركز تحقيقات فناوری‌های نوين ساخت و توليد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد بیشتر صنعتی است و شاید در آن مقطع فعالیت‌های پزشکی بیشتر نمایان بود به همین دلیل مرکز ما فعالیت خاصی درباره کرونا نداشت.


انتهای پیام/4121/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب