دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 آذر 1399 - 00:08
در گفتگوی تفصیلی آنا با احمدی ندوشن عنوان شد؛

انجام 30 پایان‌نامه ارشد و دکتری در مرکز تحقیقات پساب و پسماند/ محققانی که معتمد محیط زیست هستند

رئیس مرکز تحقیقات پسماند و پساب دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان با اعلام انجام 30 پایان‌نامه ارشد و دکتری در این مرکز تحقیقاتی از انعقاد تفاهم‌نامه با ذوب‌آهن اصفهان خبر داد تا دانشجویان مشکلات صنعت را در قالب پایان‌نامه بررسی کنند.
کد خبر : 544672
111 (2).jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی در دهه ۸۰ بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیت‌های علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیت‌ها نمی‌رسد و رسالت دانشگاه تحقق نمی‌یابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.


اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینه‌های تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.


مرکز تحقیقات پسماند و پساب دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان یکی از این مراکز فعال است که به‌دنبال فعالیت رشته مهندسی محیط زیست در این واحد دانشگاهی آغاز به کار کرده است و در مدت فعالیت خود توانسته در ارتباط با صنایع مختلف در حوزه پساب و پسماندهای صنعتی علاوه بر ارائه راهکار برای حل مشکلات واحدهای صنعتی در این مورد با اداره کل حفظ محیط زیست استان اصفهان به عنوان آزمایشگاه معتمد همکاری تنگاتنگی داشته باشد.


خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌های این مرکز تحقیقاتی و معرفی فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های پیش روی آن با مژگان احمدی ندوشن رئیس مرکز تحقیقات پساب و پسماند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان گفتگو کرده است که در ادامه می‌آید.


آنا: درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات پسماند و پساب در دانشگاه  آزاد اسلامی واحد اصفهان توضیح دهید.


احمدی ندوشن: با توجه به اینکه رشته مهندسی محیط زیست در مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان فعال بود، این مرکز تحقیقات با حمایت معاونت پژوهشی دانشگاه از سال 1390 توسط یکی از همکاران ایجاد شد و بعد از آن با فعالیت رشته محیط زیست در مقطع ارشد و دکتری این نیاز دوچندان شد.


نخستین کاری که در این رابطه در مرکز تحقیقات پساب و پسماند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان انجام گرفت، کار با صنایع بود، مدیریت پسماند و پساب و انجام آزمایش‌هایی در قالب خوداظهاری‌هایی که وابسته به سازمان محیط زیست است و با فعالیت‌هایی که انجام شد و بعد از آن با ارتقای مرکز در زمینه آلاینده‌های هوا هم فعال شدیم.


مصمم بودیم ارتباط قوی‌تری با سازمان محیط زیست برقرار کنیم؛ زیرا این سازمان سال‌هاست بخشی درباره صنایع به نام خوداظهاری دارد که وظیفه آزمایشگاه‌های معتمد و مراکز تحقیقاتی است تا این فعالیت و خوداظهاری را مدیریت کنند و از آنجایی که مرکز تحقیقات پساب و پسماند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان دارای آزمایشگاه محیط‌زیست و مجوز سازمان حفاظت محیط زیست است، این مرکز راه‌اندازی شد.


آنا: لطفا مأموریت‌های این مرکز تحقیقاتی را تشریح کنید.


احمدی ندوشن: مأموریت مرکز تحقیقات پساب و پسماند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان از ابتدا ارتباط با صنایع مختلف در زمینه‌های گوناگون بود و در این راستا اندازه‌گیری آلاینده‌ها، ارائه راهکار برای تصفیه پساب‌‌های واحدهای صنعتی و ارائه طرح‌ برای مدیریت پسماند‌ها به واحدهای صنعتی ازجمله دیگر مأموریت‌هایی بوده که برای این مرکز تحقیقات تعریف شده است.


پیرو این مأموریت‌ها، چند طرح درباره مدیریت پسماند به صنایع مختلف از ابتدای فعالیت این مرکز  ارائه شده است، مأموریت مهم دیگر ارتباطاتی است که با سازمان محیط زیست داریم و گزارش‌هاییست که باید هر سه ماه یک‌بار برای نمونه‌برداری از صنایع انجام دهیم.


آنا: یعنی از طرف سازمان محیط زیست مأمور می‌شوید که این کارها را انجام دهید؟


احمدی ندوشن: مرکز تحقیقات صرفاً نمی‌تواند کار تحقیقاتی انجام دهد؛ اما از آنجایی که این مرکز تحقیقاتی، مجوز آزمایشگاه معتمد محیط زیست را دارد- حدود 18 آزمایشگاه معتمد وجود دارد (اگر زیادتر نشده باشد) یکی از آن 18 آزمایشگاه معتمد واحد اصفهان است - یکی از کارهایی که انجام می‌دهیم این است که با صنایع قرارداد می‌بندیم و خوداظهاری آنها را اخذ می‌کنیم و گزارش‌های سه ماهه به سازمان محیط زیست ارائه می‌کنیم.


 مژگان احمدی ندوشن


فعالیت دیگر مرکز تحقیقات پساب و پسماند ارائه طرح‌های بهبود راهکارهای تصفیه به صنایع مختلف است مثلاً به کشتارگاه‌ها؛ به این صورت که با کشتارگاه‌ها و مکان‌های مختلف در صحبت‌هایی که با مدیران آنها کرده‌ایم از مکان بازدید داریم و در مشکلاتی که درباره پساب‌ دارند با اندازه‌گیری آلاینده‌هایشان، مثلاً نیترات‌شان بالا باشد یا هر چیز دیگر به آنان راه‌حل ارائه می‌کنیم  تا بتوانند با به‌کارگیری آنها، طرح پساب خود را مدیریت کنند و از حالت آلایندگی خارج شوند؛ چراکه اگر آلایندگی پساب آنها از حد مجاز بیشتر باشد، جریمه می‌شوند.


آنا: به عبارتی بیشتر با سازمان حفاظت از محیط زیست مرتبط هستید؟


احمدی ندوشن:  یک رابطه دوجانبه است. هم با صنایع و هم با سازمان محیط زیست ارتباط داریم. ارتباط اولیه ما با صنایع است، گزارش‌های خوداظهاری‌مان به محیط‌زیست می‌رود و یک رابطه دوطرفه است؛ البته مأموریت اصلی مرکز تحقیقات، بیشتر در ارتباط با صنایع است.


آنا: بر اساس مأموریت اصلی که با صنایع دارید، باید فعالیت‌های خیلی گسترده‌ای هم داشته باشید؟


احمدی ندوشن: فعالیت گسترده مرکز تحقیقات پساب و پسماند اندازه‌گیری آلاینده‌های مرتبط با پساب و پسماند صنایع مختلف است که بر اساس ارتقایی که اخذ شده مجوز اندازه‌گیری آلاینده هوا را گرفته‌ایم و در این مأموریت آلاینده‌های دودکش کارخانه‌ها سنجش می‌شود. در این راستا با تعدادی از واحدهای صنعتی قرارداد داریم که در دوره‌های مشخص، آلاینده‌های هوای دودکش آنها را اندازه‌گیری می‌کنیم.


آنا:  پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی اعضای هیئت علمی در این مرکز تحقیقات چه جایگاهی دارد؟


احمدی ندوشن:  در چند سال گذشته پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری زیادی داشته‌ایم. با توجه به اینکه مرکز تحقیقات پساب و پسماند تقریباً مرکز مجهزی است و دستگاه‌هایی برای اندازه‌گیری آلاینده‌های پساب و هوا دارد، چند پروژه دانشجویی ارشد انجام شده و دکتری در حال انجام است، با توجه به اینکه مقطع دکتری را چهار تا پنج سال است که فعال داریم، حداقل بالغ بر 30 پایان‌نامه ارشد و دکتری انجام شده است.


آنا: در دوران شیوع کرونا فعالیت یا محصولی در این رابطه داشته‌اید؟


احمدی ندوشن: در مورد کرونا فعالیتی نداشته‌ایم؛ اما در دوران کرونا بله، با صحبت‌هایی که از قبل کرده بودیم با اینکه متأسفانه یکی دو طرح‌مان را به‌دلیل شیوع ویروس کووید - 19 از دست دادیم؛ اما قرارداد نهایی یک طرح پژوهشی را با یکی از صنایع معدنی بستیم و گزارش‌های نهایی‌اش را چند روز گذشته به آنها ارائه کردیم. در این ایام قراردادهای جدید خوداظهاری هم در حدود یک ماه پیش بستیم، به‌طور کلی فعالیت‌مان کمتر شده اما متوقف نشده است.


آنا: تعامل نهادها، مراکز مربوط با مرکز تحقیقات پسماند و پساب دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان چگونه است؟


احمدی ندوشن: تفاهم‌نامه خیلی زیاد نیست؛ با این حال با برخی از صنایع مثل ذوب‌آهن در راستای اینکه دانشجویان‌مان به ویژه دانشجویان دکتری را به سمت طرح‌های کاربردی‌تر ببریم، تفاهم‌نامه‌ بستیم به عبارتی به‌دنبال این هستیم که معضلاتی که صنعت با آنها مواجه است را به عنوان پایان‌نامه دانشجویی معرفی کنیم، در روزهای گذشته یک جلسه آنلاین با مدیران پژوهشی ذوب‌آهن داشتیم و قرار شد در آن قالب، کارهای دانشجویی را تعریف کنیم و حمایت هم از آنها بگیریم.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب