دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 مهر 1399 - 00:06
در گفتگوی تفصیلی آنا با نبی‌اللهی تشریح شد؛

ایده راه‌اندازی مرکز تحقیقات «مه‌داده» چگونه شکل گرفت؟/ دنبال جذب طرح‌های برون‌دانشگاهی و درآمدزایی هستیم

رئیس مرکز تحقیقات مه‌داده دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد با تشریح شکل‌گیری این مرکز عنوان کرد: به‌منظور فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های مرتبط با حوزه «داده» مرکز تحقیقات «مه‌داده» را راه‌اندازی و دوره‌های «یادگیری عمیق»، «تحلیل كلان‌داده» و «هادوپ» را برگزار کرده‌ایم.
کد خبر : 516738
3500.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات متولی صنعت ICT در کشور برای تحقق هدف کمّی رصد و ارتقای دانش داخلی کشور، فناوری کلان داده‌ها را به‌عنوان یکی از فناوری‌های نوین و موضوعات محوری برای توسعه کسب و کارهای مرتبط با «فاوا» شناسایی کرده است.


امروزه نقش داده‌ها و کلان‌داده‌ها در بسیاری از سازمان‌ها تعیین‌کننده حرکت آینده سازمان است و براساس آمار مؤسسات بین‌المللی پیش‌بینی می‌شود میزان درآمد صنعت کلان‌داده‌ها از مقدار ۷.۶ میلیارد دلار در سال 2011 به میزان 103 میلیارد دلار در سال 2027 برسد.


در این راستا ایده‌ راه‌اندازی مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد، سال 1394 با فعالیت‌های مقدماتی و برنامه‌ریزی‌ انجام، سپس مدارک آن تهیه و به سازمان مركزی دانشگاه ارسال و مصوب شد و  سال 1395  به بهره‌برداری رسید.


دانشکده مهندسی کامپیوتر نیز در این زمینه فعالیت‌های مختلفی را انجام داد تا بتواند ایده این مرکز را به تحقق نزدیک‌تر کند.


خبرنگار آنا برای آشنایی بیشتر با مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد گفتگویی را با اکبر نبی‌اللهی رئیس این مرکز ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: درباره راه‌اندازی مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد توضیح دهید و چرا نام «مه‌داده» را برای این مرکز انتخاب کردید؟


نبی‌اللهی: نام «مه‌داده» معادل بیگ‌دیتا و مصوب فرهنگستان بوده که در سال‌های اخیر مطرح شده و  واژه معادل دیگر آن در فارسی «کلان‌‌داده» است. «کلان‌‌داده» یا «مه‌داده» معمولاً به مجموعه‌ای از داده‌ها اطلاق می‌شود که اندازه آنها فراتر از حدی است که با نرم‌افزارهای معمول بتوان آنها را دریک زمان معقول جمع‌آوری، دقیق‌سازی، مدیریت و پردازش کرد.


عامل رشد و پیشرفت مرکز تحقیقات «مه‌داده» چیست؟


امروزه نقش داده‌ها و کلان‌داده‌ها در بسیاری از سازمان‌ها تعیین‌کننده حرکت آینده سازمان است و براساس آمار مؤسسات بین‌المللی پیش‌بینی می‌شود میزان درآمد صنعت کلان‌داده‌ها از مقدار ۷.۶ میلیارد دلار در سال 2011 به میزان 103 میلیارد دلار در سال 2027 برسد.


آنا: چه عواملی موجب رشد «مه‌داده» شده است؟


نبی‌اللهی: یکی از دلایل این رشد پی‌ بردن سازمان‌ها به خدمات مناسب برای ذخیره‌سازی و تحلیل داده‌ها‌ست و با توجه به اهمیت موضوع، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌عنوان متولی صنعت ICT در کشور برای تحقق هدف کمّی و ارتقای دانش داخلی کشور، فناوری «کلان‌داده‌ها» را به‌عنوان یکی از فناوری‌های نوین و موضوعات محوری برای توسعه کسب و کارهای مرتبط با «فاوا» شناسایی کرده است.


این مرکز تحقیقات با توجه به تخصص بخشی از همكاران دانشكده مهندسی كامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در حوزه علوم داده و با توجه به نیاز كشور در حوزه كلان‌داده‌ها، تحلیل داده، داده‌كاوی و هوش تجاری، دانشكده تصمیم به راه‌اندازی مركز تحقیقات «بیگ‌دیتا» گرفت.


آنا: ایده راه‌اندازی مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد چگونه شکل گرفت؟


نبی‌اللهی: ایده‌ راه‌اندازی این مرکز در سال 1394 با فعالیت‌های مقدماتی و برنامه‌ریزی‌ انجام، سپس مدارک آن تهیه و به سازمان مركزی ارسال و مصوب شد و در  سال 1395  به بهره‌برداری رسید.


مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد از چهار گروه پ‍ژوهشی تحلیل مه‌داده، توسعه مه‌داده، اینترنت اشیا و حفظ حریم خصوصی در مه‌داده تشكیل شده است.


سال 1396 طی تفاهم‌نامه‌ای با سازمان فناوری اطلاعات، آزمایشگاه معماری سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد راه‌اندازی شد و از سال گذشته با مركز تحقیقات «مه‌داده» همكاری دارد.


آنا: چه مأموریت‌هایی برای مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد تعریف شده است؟


نبی‌اللهی: مأموریت‌های این مرکز فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های مرتبط با این حوزه است. همچنین دوره‌های «یادگیری عمیق»، «تحلیل كلان‌داده» و «هادوپ» در این مرکز برگزار شده است.


تشریح دستاوردهای مرکز تحقیقات «مه‌داده»


پاسخگویی به نیازهای تحلیل كلان‌داده و هوش تجاری در سازمان‌های کشور، فرهنگ‌سازی و آموزش سازمان‌ها برای درک اهمیت و ضرورت تحلیل كلان‌داده‌های سازمان، ارائه خدمات پردازش سریع مورد نیاز در سطح دانشگاه و سازمان‌های متقاضی، ارائه خدمات مشاوره و نظارت به سازمان‌های متقاضی در سطح کشور، انجام پژوهش‌های علمی کاربردی مورد نیاز صنعت و جامعه از دیگر اهداف مصوب شورای سیاستگذاری این مركز است.


آنا: تاکنون در مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد به چه دستاوردهایی دست پیدا کرده‌اید؟


نبی‌اللهی: موضوع تحلیل داده و هوش تجاری از محورهای  نیازهای صنعت در این حوزه است، حجم داده‌ برخی سازمان‌ها به سمت بیگ‌دیتا رفته‌ و نیازمند كاوش، تحلیل داده و استخراج الگوها از آن هستند. طی چند سال گذشته در این مرکز طرح‌های برون‌دانشگاهی متعددی اجرا شده كه می‌توان به قراردادهای برون‌دانشگاهی تدوین زیرساخت محاسباتی شهر هوشمند، مشاوره هوشمند‌سازی مرکز کنترل ترافیک شهرداری ساری، نرم‌افزار ضد‌سرقت علمی- ادبی پلاگ و موتورهای جستجوی آن، سامانه تعمیرات و نگهداری تجهیزات ترافیكی، مشاوره، مدیریت و تحلیل داده‌های شهر اصفهان، پیش‌بینی و تشخیص بیماری‌های خاص، امكان‌سنجی استقرار سیستم‌های متن باز در شهرداری اصفهان، فرآیند مدیریت معماری سازمانی شهرداری اصفهان، بهینه‌سازی نرم‌افزار HSM شركت فولاد مباركه با سیستم محاسبات سریع اشاره کرد.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط با مرکز تحقیقاتی شما چگونه بوده و آیا تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


نبی‌اللهی: مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد ارتباط خوبی با صنعت دارد به‌طوری ‌که به‌دنبال طرح‌های برون‌دانشگاهی در این زمینه هستیم.


برخی از سازمان‌ها نیازهای خود را تشخیص داده‌ و به ما مراجعه می‌كنند كه پیشنهاد لازم را به آنها ارائه و برای برخی جلسات مشاوره برگزار كرده و موضوع و مسئله را برای آنان تشریح می‌كنیم.


فعالیت مرکز تحقیقات «مه‌داده» در حوزه مقابله با کرونا


سیاست مدیریت جدید مرکز تحقیقات «مه‌داده» تلاش در راستای گسترش حوزه كاری برای جذب طرح‌های برون‌دانشگاهی و درآمدزایی است. تلاش برای اجرای پروژه‌های هوش تجاری، شهر هوشمند و كارخانه هوشمند زمینه‌های كاری دیگری را برای مركز تحقیقات «مه‌داده» فراهم کرده است.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات «مه‌داده» را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


نبی‌اللهی: اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در حوزه پژوهشی به‌خوبی فعالیت كرده و پ‍ژوهش‌های خوبی انجام داده‌اند كه  براساس نیاز علمی یا كاربردی تعریف و در مقاطع كارشناسی ارشد و دكتری انجام شده یا در حال انجام است.


با گسترش حوزه كاری مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد و محدوده پژوهش‌های علمی كاربردی سعی می‌کنیم توجه اعضای هیئت علمی دانشكده مهندسی كامپیوتر را برای همكاری بیشتر با این مركز جلب کنیم.


دانشكده مهندسی كامپیوتر با حضور 25 عضو هیئت علمی گروه مهندسی كامپیوتر و بیش از 10 عضو هیئت علمی تمام‌وقت گروه ریاضی به عنوان یكی از دانشكده‌های برتر مهندسی كامپیوتر در كشور مطرح است و در حوزه‌های تخصصی مهندسی نرم‌افزار، فناوری اطلاعات، علوم داده، هوش مصنوعی، شبكه و اینترنت اشیا، استادان توانمندی را به صورت تمام‌وقت در استخدام خود دارد.


آنا: آیا در دوران کرونا مرکز تحقیقات شما موفق به تولید محصول در مبارزه با این ویروس شده است؟


نبی‌اللهی: طراحی و توسعه سامانه مراقبت از راه دور برای استفاده در مراكز درمانی پس از ترخیص بیمار و پشتیبانی بیمار در دوره نقاهت و قرنطینه از جمله فعالیت‌های مرکز تحقیقات «مه‌داده» دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در دوره مبارزه با کرونا با همكاری مركز تحقیقات پرستاری و مامایی این دانشگاه بوده است.


انتهای پیام/4078/4117/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب