دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آذر 1399 - 17:10

علائم کم خونی چیست و برای کنترل آن چه اقداماتی لازم است؟

یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی درخصوص شایع‌ترین علائم کم خونی و راهکار‌های درمان آن توضیحاتی را ارائه کرد.
کد خبر : 544082
کم+خونی.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، کوروش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی، گفت: یکی از رایج‌ترین بیماری‌های دنیا مربوط به آنمی یا فقر آهن است. وقتی صحبت از کم خونی می‌شود؛ منظور ما نرسیدن اکسیژن به اعضای بدن است. در واقع هموگلوبین که مسئولیت اکسیژن رسانی به تمام اعضای بدن را عهده دار است ، نیاز شدید به آهن دارد و زمانی که میزان آهن در بدن کاهش پیدا کند، اکسیژن رسانی با اختلال رو به رو خواهد شد.


او در ادامه افزود: کم خونی دلایل مختلفی مانند وراثت، کمبود ویتامین B۱۲ و فقر آهن دارد. نبود تغذیه سالم یا کم، عادت ماهیانه در بین خانم ها، بیماری‌های التهاب روده و شروع توده‌های دستگاه گوارش در افراد بزرگسال باعث کاهش میزان آهن در بدن می‌شود.


شایع‌ترین علائم کم خونی کدامند؟


صمدپور بیان کرد: احساس خستگی و زود خسته شدن در بین افراد از مهم‌ترین علائم کم خونی محسوب می‌شود. این افراد حتی تمرکز نسبت به کار و فعالیت خود ندارند. رنگ پریدگی از دیگر علائم کم خونی است که نسبت به شدت آن دست و صورت این افراد به صورت رنگ پریده ظاهر می‌شود.


او افزود: سردرد و سرگیجه یکی از علائم شایع فقر آهن است که به دلیل کمبود اکسیژن، عروق دچار تورم می‌شوند و در نهایت سر درد را ایجاد می‌کند. کمبود اکسیژن و مسئولیت قلب برای خون رسانی در افراد مبتلا به آنمی، تپش قلب را ایجاد می‌کند.


این متخصص تغذیه مطرح کرد: علائم دیگری در موارد شدیدتر آنمی مانند تغییر شکل ناخن ها، خشک شدن دهان، پا‌های بیقرار به خصوص در ناحیه ساق پا را مشاهده می‌کنیم. تغییرات خلقی مانند افسردگی و تمایل به خوردن خاک و کاغذ در برخی افراد مبتلا به کم خونی به صورت محدود نیز دیده می‌شود. از دیگر علائم آنمی می‌توان به پوست خشک و مو‌های شکننده هم اشاره کرد.


برای درمان و کنترل کم خونی چه اقداماتی انجام دهیم؟


صمدپور گفت: در مرحله اول باید علت کم خونی مانند دریافت کم یا از دست دادن خون را شناسایی کنیم. بهترین کار این است که با پزشک خود مشورت کنید. اما نقش تغذیه در کنترل و درمان کم خونی بسیار حائز اهمیت است. آهن در گوشت، مرغ و ماهی به خصوص گوشت قرمز یافت می‌شود.


صمدپور در پایان تصریح کرد: حبوبات و تخم مرغ نقش مهمی در تامین میزان آهن بدن دارند. باید دقت کنید در مواردی که منبع تامین آهن از گیاهان و سبزیجات است در بعضی از مواد غذایی دیگر تداخل ایجاد می کند.


به عنوان مثال در صورتی که چای با مواد غذایی حاوی آهن مصرف شود؛ در بدن تداخل ایجاد می شود و جذب کامل آهن انجام نمی شود. همچنین سبوس زیاد هم باعث ایجاد تداخل در جذب آهن می شود. در صورتیکه استفاده از گوشت امکان پذیر نیست میزان حبوبات در برنامه غذایی خود را افزایش دهید.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب