سازمان محیط زیست پاسخگویی به مجلس را مرسوم نمیداند/ عملکرد وزارت نیرو و محیط زیست عامل وضعیت نامناسب تالابها
سمیه رفیعی در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در ارتباط با وضعیت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست بر تالابها و عدم تخصیص حقابه به آنها از سوی وزارت نیرو که باعث شده برخی از این عرصههای طبیعی خشک شود، اظهار کرد: تالابها از ابتدا جزو مباحث مهم ما در مجلس بود و در ارتباط با آن کارهای کارشناسی زیادی انجام شد.
وی با اشاره به نامهای که ابتدای مجلس یازدهم به سازمان محیط زیست در بحث تالابها ارسال شد، گفت: در این نامه در خصوص شرح وظایف این سازمان در بحث تالابها و همچنین آخرین اقداماتی که دفتر تالابها در این حوزه انجام داده توضیحاتی خواسته شده تا وضعیت واقعی را در این حوزه را به ما اعلام کنند.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با پیگیریهای انجامشده بیش از دو ماه پاسخ این نامه به طول انجامید و این پاسخ تازه به دست ما رسیده است. به نظر میرسد مسئولان امور تالابها در سازمان محیط زیست چندان علاقمند به گزارشدهی نیستند و حتی این مورد را هم در نامه قید کردهاند که مرسوم نبوده که ما بخواهیم به مجلس گزارشی ارائه دهیم.
رفیعی با اشاره به اینکه تالابها یک اکوسیستم کاملاً زنده، پویا، ارزشمند و دارای ارزش اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی است که میتواند مدیریت منطقهای را هم تحتالشعاع قرار دهد، افزود: بهصورت کلی وزارت نیرو در تأمین حقابه تالابها بهشدت ضعیف عمل کرده و این موضوع باعث شده تالابهایی همچون گاوخونی به بیش از 90 درصد خشکی برسد. مشخص نیست ما در آینده چگونه میخواهیم این آسیبها را جبران کنیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خشک شدن خیلی از این تالابها قابلیت جبران ندارد. علاوه بر گاوخونی، تالاب هامون نیز با بهرهبرداری از بند کمال خان در افغانستان با چالش مواجه هستیم که به نظر میرسد وزارت امورخارجه هم یا به آن ورود نکرده و یا نسبت به آن توجیه نبوده است.
وی با اشاره به این مطلب که وضعیت کنونی تالابها بیانگر آن است که ضعفهایی در مدیریت این حوزه وجود دارد، افزود: نکته جالب در بحث مدیریت تالابها در کشور وجود دارد، این است که کسی که در سازمان محیط زیست مسئولیت امور تالابها را بر عهده دارد حدود 20 سال است که در این جایگاه قرار داشته و واقعاً مشخص نیست که این فرد چه اقداماتی انجام داده که اوضاع تالابها امروز اینگونه است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: چرا سازمان حفاظت محیط زیست نباید گزارش جامعی از وضعیت تالابها داشته باشد و وقتی که بهعنوان جایگاه نظارتی مجلس چنین درخواستی را مطرح میکنیم عنوان میکنند که این موضوع در گذشته مرسوم نبوده است.
رفیعی افزود: با توجه به اینکه رویکرد فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در بررسی موضوعات علمی و کارشناسی است، قطعاً از موضوعاتی از این دست بهراحتی نخواهیم گذشت.
وی در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اینکه سازمان محیط زیست مدعی است که اقدامات لازم را در بحث تأمین حقابه تالابها را انجام میدهد ولی عدم تخصیص آن از سوی وزارت نیرو بهعنوان متولی اصلی این اقدامات محیط زیست را بینتیجه میگذارد، گفت: مدیریت تالابها مدیریت جامعی است و سهم هر دستگاهی از آن باید مشخص شود که در این باب محیط زیست، وزارت نیرو، استانداریها و در مواردی وزارت جهاد کشاورزی مسئولیتی در حفظ و احیای تالابها برعهده دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دو متولی اصلی تالابها سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو هستند و وزارت نیرو از لحاظ ساختار، تشکیلات، درآمدی و بودجهای همواره بر محیط زیست مستولی بوده و تا حدودی توانسته از وظایفی که در حوزه تالابها داشته سرباز بزند.
رفیعی افزود: سازمان محیط زیست علاوه بر اینکه در برابر وزارت نیرو ساختار ضعیفی دارد ولی کوتاهیها و ضعفهای مدیریتی هم داشته که نتوانسته وزارت نیرو را در ارتباط با تأمین حقابه تالابها مجاب کند. بهنظر میرسد تسامح و تساهلی میان محیط زیست و وزارت نیرو در بحث تالابها رخ داده که باعث وضعیت نامناسب تالابها را در کل کشور شده است.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/