چرا شیلات زیر بار توقف صید ترال نمیرود؟/ بودجهای که قرار است از راه اعطای مجوز صید تامین شود!
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا-میثم خاکپور؛ سالهاست که بهرهکشی از طبیعت بهویژه در عرصههای دریایی مورد توجه سودجویان قرار دارد و افرادیکه با در پیش گرفتن روشهای صید نامتعارف و مدرن به روشهایی همچون صید ترال روی آوردهاند این عرصهها را به برهوتهای دریایی تبدیل کردهاند.
اقدام به صید ترال در ابتدا توسط کشورهای خارجی و با خرید مجوز از سازمان شیلات در عرصههای آبی جنوب کشور انجام میشد اما پس از مدتی و با فشار رسانهها، صید ترال توسط خارجیها ممنوع شد؛ با اینحال به دلیل سود مالی بالایی که اعطای این مجوزها برای سازمان شیلات داشت این روش صید غیرمسئولانه همچنان ادامه یافت و اینبار نوبت به اعطای مجوز صید ترال به تیمهای صیادی داخلی رسید.
آیا شیلات هم خواستار لغو ممنوعیت صید ترال است؟
با وجودیکه سازمان شیلات متولی صید و صیادی در کشور است و در صورت محدود شدن ذخایر آبزیان میتواند این اقدام را متوقف کند اما صید ترال بهمدت 10 سال ادامه داشت تا اینکه با اعتراضات صورتگرفته و با فشار مجلس، وزارت جهاد کشاورزی طبق دستوری از آذرماه 99 هرگونه صید ترال را بهمدت دو سال ممنوع کرد.
البته این موضوع به مذاق ترالداران فانوسماهی خوش نیامد و اخیراً در اعتراض به این موضوع جلوی مجلس تجمع کرده و خواهان لغو ممنوعیت صید ترال شدهاند. برخی شنیدهها حاکی از آن است که شیلات نیز با حضور در مجلس شورای اسلامی به نوعی خواستار لغو این ممنوعیت است زیرا بخشی از منابع درآمدی از اعطای مجوز برای صید ترال تأمین میشده که با این ممنوعیت شیلات به مشکل مالی برخواهد خورد.
شیلات همچنان صید ترال را متوقف نکرده است
سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در ارتباط با این موضوع به خبرنگار آنا گفت: در تفاهمنامهای که با سازمان شیلات در فراکسیون محیط زیست منعقد شده این سازمان متعهد شده تا صید ترال فانوس ماهیان را متوقف کند که تاکنون این اتفاق نیفتاده است. این تصمیمات در جلسات و کارگروههای تخصصی بارها و بارها در ارتباط با آن صحبت شده و نظرخواهی شده و نظرات همه ذینفعان در آن قید شده است.
وی ادامه داد: ما در ارتباط با این موضوع تصمیم یکطرفهای نگرفتهایم و در ارتباط با مسأله ترال در جلسات مربوط به آن از تمام کسانیکه به نحوی با این مسأله مواجه بودند از سیاستگذار و سرمایهگذار و ترالدار گرفته تا اتحادیهها دعوت به عمل آوردهایم.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به یکی از مهمترین مفاد قرارداد بین ترالداران فانوسماهی و سازمان شیلات که میتواند این دست از فعالیتها را لغو کند، گفت: در بندی از این قرارداد به صراحت قید شده که در صورتیکه ترالداران ضوابط محیط زیستی را مراعات نکنند و ذخایر آبزیان کاهش پیدا کند قرارداد لغو میشود.
بیش از 10 سال در عرصههای دریایی صید ترال انجام میشده؟!
رفیعی تصریح کرد: عملاً بیش از 10 سال است که این ترالداران در منطقه جنوب در حال فعالیت بودند و خیلی زودتر از اینها این قرارداد میبایست لغو میشده است.
بهنظر میرسد سازمان شیلات بیش از اندازه از لحاظ مالی تحت فشار است و امکان اصلاح این روند را ندارد و با وجودیکه سازمان حفاظت محیط زیست راهحل پیشنهادی برای جلوگیری از ضرر ترالداران و همچنین منافع مالی این سازمان را داده ولی گویا این تغییر رویه چندان برای آنها خوشایند نیست.
داوود میرشکار مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو خبرنگار آنا در ارتباط با راهحل پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست به شیلات گفت: نظر ما در سازمان محیط زیست این است که نه تنها باید این فعالیت در بازههای زمانی مختلف مدیریت و در نهایت متوقف شود بلکه شناورها با تغییر کاربری به آبزیپروری در دریا روی بیاورند.
وی ادامه داد: ما با همکاری که با سازمان شیلات داشتیم عنوان کردیم که این شناورها میتوانند تا سال 1404 در پهنههای دریایی (جنوب) قفسهای خود را مستقر کرده و اقدام به آبزیپروری در دریا کنند. ما این پهنهها را معرفی و مصوب کرده و اعلام کردیم که این اقدام را گسترش دهند و امیدواریم که این تغییر کاربری انجام شده و سرمایهگذار را هم وارد حوزه آبزیپروری کنند.
بهنظر میرسد بیتوجهی و ادامه این روند به توقف دو ساله هر نوع صید ترال در کشور منجر شد؛ حال باید منتظر بود و دید آیا سازمان شیلات با فشار ترالداران میتواند روند این نوع صید مخرب را متوقف کند و یا پس از دو سال مجدد به ایجاد برهوتهای دریایی همت میگمارد.
در پایان نکته جالب توجه اینکه بنا بر اذعان سازمان حفاظت محیط زیست در مدت فعالیت حدود 10 ساله که روند صید ترال در عرصههای دریایی کشور رواج داشته این صیادها علاوه بر این اقدام مخرب زیست محیطی، مجوز سوخت یارانهای هم دریافت میکردند.
انتهای پیام/4105
انتهای پیام/