طرح الزام دولت به تأمین ارز با استفاده از استخراج رمزارزها
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نوسانات شدید دلار و یورو و نابسامانیهای بازار این ارزها مشکلاتی را برای اقتصاد کشور به وجود آورده است.
اواخر سال گذشته رخدادهای عجیبی در نرخ ارز بازار اتفاق افتاد. دلاری که از ابتدای سال تا اواسط تابستان تغییری نکرده بود، شهریورماه قد کشید و آذرماه افزایش سریع و عجیبی پیدا کرد. پایان پاییز، پایان رشد ارز نبود و اواخر بهمنماه این رشد نگرانکننده، بازار را مشوش کرد.
بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که بازار ارز یکی از پیچیدهترین بازارهاست و ابعاد عرضه و تقاضا بهشدت به عامل انتظارات حساس هستند و همین امر این بازار را به یکی از پویاترین بازارهای دارایی مبدل کرده است.
پیشتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور نیز عنوان کرده بود که «در شرایط فعلی به دلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا محدودیتهایی در فروش نفت و درآمدهای ارزی کشور ایجادشده و صادرکنندگان غیرنفتی بخش وسیعی از بار تأمین ارز را برعهدهگرفتهاند که قطعاً این اقدام آنها در تاریخ ماندگار خواهد شد».
در حال حاضر کشور با مشکل تأمین ارز برای حوزههای مختلف دستوپنجه نرم میکند که بهتازگی مجلس یازدهم به این موضوع ورود کرده و برای حل این مشکل طرحی را تهیه و تدوین کرده است.
علیرغم اینکه کشور استعداد زیادی در تولید رمز ارز دارد و در شرایط تحریمی و دشوار نقلوانتقال ارز، که این نوع از ارز میتواند برای رفع نیازهای کشور گرهگشا باشد، متأسفانه آییننامه ابلاغی هیئت وزیران با ویژگی قیمت بالا برای گاز تحویلی به نیروگاههای برق جهت تولید رمزارز، اجازه تولید و مبادله این نوع از ارز را نمیدهد.
از سوی دیگر، اجازه صدور تأسیس نیروگاههای تولیدکننده برق برای تولید رمزارز فرصت خوبی را برای تأمین برق موردنیاز در ساعات اوج مصرف فراهم میکند که کشور از این امکان هم استفاده نمیکند. اجازه تأسیس نیروگاه برای تولید رمزارز امکان استفاده از ظرفیت تولید برق این واحدها برای تأمین کسری برق در ساعات اوج مصرف را خواهد داد. برای حل این مشکلات این طرح تهیهشده است.
در این طرح، تأمین ارز با استفاده از جهش تولید صورت میگیرد و بر این اساس، دولت مکلف خواهد شد تا در طرحهای موضوع ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در زمینه نفت، گاز و برق، برای جبران اصل و سود سرمایهگذاری، حسب درخواست سرمایهگذار، به ایشان پرداخت ارزی و یا ریالی داشته و یا در پایانههای صادراتی به آنها نفت خام تحویل داده و یا در نقاطی از کشور که شبکههای موجود اجازه انتقال را خواهد داد، به سرمایهگذار گاز و یا برق تحویل دهد.
همچنین بهمنظور صرفهجویی در انرژی، وزارت صمت مکلف میشود که با تأیید سازمان استاندارد، لیست دستگاههای تولید رمز ارز مجاز و دارای اصالت و کیفیت کافی را مشخص و اعلام کند.
متن طرح تأمین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمزارز که قرار است بهزودی در صحن مجلس شورای اسلامی موردبررسی وکلای ملت قرارگرفته و برای آن رأیگیری شود، به شرح زیر است:
عنوان طرح:
طرح تأمین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمزارز
ماده ۱- دولت مکلف است در طرحهای موضوع ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در زمینه نفت، گاز و برق، برای جبران اصل و سود سرمایهگذاری، حسب درخواست سرمایهگذار، به ایشان پرداخت ارزی و یا ریالی داشته و یا در پایانههای صادراتی به آنها نفت خام تحویل داده و یا در نقاطی از کشور که شبکههای موجود اجازه انتقال را خواهد داد، به سرمایهگذار گاز و یا برق تحویل دهد. انتخاب نحوه مصرف گاز و برق ازجمله استفاده در تولید رمزارز و یا فروش در بازار داخلی در اختیار سرمایهگذار است. قیمت گاز، قیمت صنعتی تحویلی به پتروشیمیها بهعنوان خوراک و قیمت برق، قیمت تحویلی به بخش صنعت است.
ماده ۲ -کلیه صنعتگران دارای مجوز استخراج رمزارز جهت بهرهمندی از حاملهای انرژی برق و گاز با نرخ صنعتی مکلفاند تمام درآمد ناشی از تولید محصول خود را مطابق دستورالعملهای بانک مرکزی در سامانه نیما و یا سایر سامانههای معرفیشده بانک مرکزی عرضه نموده و یا بر اساس دستورالعملهای موجود صرف واردات مواد اولیه، ماشینآلات، تجهیزات و یا کالاهای اساسی نمایند. میزان برق و یا گاز یارانهای تحویلشده متناسب با ارز واردشده به سامانه و یا واردات خواهد بود. نظارت بر این فرآیند برابر دستورالعمل مصوب وزارت صمت و بانک مرکزی با مشورت اتاق بازرگانی ظرف یک ماه تنظیم و ابلاغ میشود.
ماده ۳ -برای تأمین بخشی از برق موردنیاز در ساعات اوج مصرف برق در طول سال، وزارت نیرو مکلف است به متقاضیان رمز ارز در نقاط موردنظر وزارتخانه، مجوز احداث نیروگاه صادر و با صدور تأییدیه برای تحویل گاز یارانهای، برق این نیروگاهها را در ساعات اوج مصرف به قیمت مصوب خریداری نماید. وزارت نیرو برای خرید برق این نیروگاهها در ساعات غیر اوج مصرف تعهدی نخواهد داشت.
ماده ۴:
الف- وزارت نفت مکلف است به ازاء رمزارز تولید و مبادله شده توسط برق تولیدی نیروگاههای متصل به شبکه در تولید رمزارز در سامانه نیما و یا سامانههای دیگر تحت نظارت بانک مرکزی، گاز موردنیاز را به قیمت گاز تحویلی بهعنوان خوراک پتروشیمیها تحویل نماید. قیمت گاز مصرفی مازاد بر ارز مبادله شده، معادل کمترین قیمت گاز صادراتی است.
ب- وزارت نیرو مکلف است به ازاء ارز تولید و مبادله شده، برق تحویلی را به قیمت صنعتی محاسبه و مازاد بر آن را معادل کمترین قیمت برق صادراتی محاسبه و وصول نماید.
ماده ۵ -استفاده از ساز و کار انرژی و قراردادهای دوجانبه بین تولیدکنندگان برق و فعالین صنعت استخراج رمز ارز برای فروش و انتقال برق با استفاده از ترانزیت برق در شبکه سراسری با رعایت مقررات حاکم بران امکانپذیر است.
ماده ۶ -تأمین حاملهای انرژی برق و گاز متقاضیان صنعت استخراج رمز ارز تابع رویههای موجود در کشور در ساعات غیر اوج مصرف برق و گاز، مشابه سایر صنایع با تعرفه صنعتی برق و گاز قیمت گاز بهعنوان خوراک پتروشیمیها محاسبه و وصول میشود. تأمین برق و گاز از شبکه سراسری با رعایت ضوابط فنی و قراردادی موجود و با موافقت سازمانهای مربوطه امکانپذیر است.
تبصره ۱ -دولت مکلف است قیمت گاز تحویلی به نیروگاههایی را که صرفاً برای تأمین برق رمزارز احداثشده و یا میشوند و یا نیروگاههای موجودی که صرفاً مبادرت به تولید رمز ارز میکنند را در ساعات اوج مصرف گاز و برق معادل کمترین قیمت گاز صادراتی و در بقیه ساعات معادل قیمت صنعتی گاز محاسبه و دریافت کند. دولت مکلف است قیمت گاز تحویلی به نیروگاههای موضوع این تبصره در شعاع ۲۵۰ کیلومتری پالایشگاههای گاز را با 10 درصد و در شعاع دویست و پنجاه کیلومتری تا پانصد کیلومتری با پنج درصد تخفیف نسبت به کمترین قیمت گاز صادراتی، محاسبه و دریافت کند.
تبصره ۲ -دولت مکلف است قیمت برق واحدهای تولید رمز ارز را در ساعات اوج مصرف برق معادل حداقل قیمت صادراتی برق محاسبه و دریافت کند.
تبصره ۳ -کلیه نیروگاههای کوچک مقیاس تولید پراکنده متصل به شبکه سراسری که متعهد به تأمین برق در ساعات اوج مصرف هستند امکان اخذ مجوز و احداث مزارع استخراج رمز ارز را با تعرفه گاز صنعتی دارند. تعرفه گاز نیروگاههای غیر متصل به شبکه سراسری معادل کمترین نرخ گاز صادراتی است. کلیه نیروگاههای موجود با شرط افزایش ظرفیت تولید و یا راندمان و نیروگاههای جدیدالتاسیس با شرط اتصال به شبکه سراسری، مشروط به تأمین برق در ساعات اوج مصرف، میتوانند برابر شرایط این قانون از تعرفه گاز صنعتی بهرهمند گردند.
تبصره ۴ -نیروگاههای فعال در صنعت استخراج رمز ارز و متقاضی استفاده از گاز با تعرفه صنعتی با رعایت ضوابط ابلاغی وزارت نیرو مکلف به اتصال به شبکه سراسری برق بوده و در صورت ابلاغ و درخواست وزارت نیرو مبنی بر تزریق و تحویل بخشی از ظرفیت برق تولیدشده در دوره اوج مصرف به شبکه سراسری با قیمت خرید و رعایت بندت ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه میباشند.
ماده ۷ -بهمنظور صرفهجویی در انرژی، وزارت صمت مکلف است با تأیید سازمان استاندارد، لیست دستگاههای تولید رمز ارز مجاز و دارای اصالت و کیفیت کافی را مشخص و اعلام کند.
ماده ۸ -الزام تولیدکنندگان رمز ارز به استقرار در شهرکهای صنعتی و یا مناطق ویژه اقتصادی فاقد وجاهت قانونی است.
جعفر قادری - حسینعلی حاجی دلیگانی - سیدمسعود خاتمی - سیدجواد حسینی کیا - علیرضا شهبازی - انور حبیب زاده بوکانی - محمدتقی نقدعلی - سیدکاظم دلخوش اباتری - رحیم زارع - مسلم صالحی - محمدمهدی زاهدی - احمد محرم زاده یخفروزان - بهروز محبی نجم آبادی - موسی غضنفرآبادی - روح اله ایزدخواه - علیاصغر عنابستانی - سیدعلی یزدی خواه - محمدصالح جوکار - منصور شکرالهی - سیدمجتبی محفوظی - مالک شریعتی نیاسر - محمد خدابخشی - سیدمصطفی آقامیرسلیم - احسان ارکانی - نصراله پژمان فر - علیاکبر کریمی - فرهاد طهماسبی - کمال حسین پور - ابراهیم عزیزی شیراز
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/