دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
علی‌اکبری در گفتگو با آنا :

باشگاه‌های تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی راه‌اندازی می‌شوند/ شناسایی ظرفیت‌ها و جهت‌دهی به آن‌ها در سامانه پژوهشیار

رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی از راه اندازی باشگاه‌های تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد و گفت: لغات پرتکرار در عناوین پایان‌نامه‌های دانشجویان شناسایی‌شده است که در موضوعات پرطرفدار شبکه‌هایی ایجاد خواهیم کرد.
کد خبر : 521425
_MID0183.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ رویکرد جدید دانشگاه آزاد اسلامی فراتر از رسیدن به دانشگاه نسل سوم است. آنچه مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی هدف‌گیری کرده‌اند، رسیدن و تحقق دانشگاه حل مسئله است که برای دستیابی به این هدف باید پژوهش‌ها، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های مقاطع تحصیلات تکمیلی خود را سامان‌دهی کند.


از همین رو طرح «پایش آزاد» مخفف «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی» در این دانشگاه اجرایی شد که هدف آن تبدیل چالش‌های کلان کشور به زمینه‌های پژوهشی است که استاد و دانشجو بتوانند بر اساس آن موضوع پایان‌نامه و یا رساله تعریف کنند.


یکی دیگر از گام‌های دانشگاه آزاد اسلامی برای تبدیل شدن به یک دانشگاه حل مسئله، شناسایی ظرفیت‌های خود برای پاسخگویی به نیاز کشور و ارتقای پژوهش‌های اساتید و دانشجویان این دانشگاه است. 




بیشتر بخوانید:


تأثیر کرونا بر نظام پایش آزاد و پایان‌نامه‌های دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی




از همین رو به گفتگو با «محمد علی‌اکبری»، رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی پرداختیم تا از برنامه‌ها و اهداف پیش‌روی این دانشگاه آشنا شویم. 


آنا: از برنامه‌های پیش روی سامانه پژوهشیار بفرمایید.


علی‌اکبری: اکنون بیش از 80 هزار پایان‌نامه و رساله در سامانه پژوهش‌یار ثبت‌شده است که بر اساس بررسی‌های انجام‌شده در دانشگاه آزاد اسلامی برخی از موضوعات پرطرفدار هستند، همانند موضوع بورس، اوراق بهادار و بانک.


لغات پرتکرار در عناوین پایان‌نامه‌های دانشجویان به‌صورت هوشمند در سامانه پژوهش‌یار شناسایی‌شده است. در نظر داریم در موضوعات پرطرفدار شبکه‌هایی با عنوان «باشگاه‌های تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی» ایجاد کنیم که افرادی که در یک حوزه فعالیت می‌کنند با یکدیگر در این شبکه‌ها ارتباط بگیرند.


حدود 10 درصد از پایان‌نامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه بورس، اوراق بهادار و بانک می‌باشد و یکی از موضوعات پرطرفدار در این دانشگاه است. به‌طور مثال یک شبکه مجازی با عنوان شبکه سرای بورس ایجاد خواهیم کرد که هر یک از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی که پایان‌نامه و یا رساله‌‌اش در حوزه بورس باشد، در این شبکه عضو خواهد شد.  


آنا: موضوعات این شبکه‌ها بر چه اساسی انتخاب می‌شود؟


علی‌اکبری: موضوعات هر یک از این شبکه‌ها بر اساس لغات پرتکرار در عناوین پایان‌نامه‌ها و یا رساله‌های دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب می‌شود. برخی اوقات نیز موضوعات به‌صورت خاص همانند «موضوع عاشورا»  و یا «دفاع مقدس» انتخاب می‌شوند. شاید در موضوعات خاص تعداد زیادی پایان‌نامه و رساله وجود نداشته باشد، اما می‌توان با همان تعداد کم نیز هسته‌ای ایجاد شود و آغاز به کار کنند. موضوعات موردتوجه کشور در انتخاب موضوع شبکه‌ها تأثیر به سزایی دارد.


علی اکبری پایش


باید ارزش‌افزوده  80  هزار پایان‌نامه و رساله در سامانه پژوهشیار را شناسایی کنیم، برای دستیابی به این ارزش‌افزوده باید علاقه‌مندی‌های خانواده دانشگاه آزاد اسلامی را شناسایی کنیم، این علاقه‌مندی همان ظرفیتی است که می‌توان از آن استفاده کرد و به ارزش‌افزوده دست‌یافت.


اکنون‌که تعداد زیادی پایان‌نامه و رساله در زمینه بورس در دانشگاه آزاد اسلامی انجام می‌شود، نشان‌دهنده ظرفیت و پتانسیل دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه بورس است. پس از شناسایی ظرفیت‌هایی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد باید به آن جهت‌دهی کنیم.


آنا: این شبکه‌ها در چه بستری ایجاد می‌شود؟


علی‌اکبری: این شبکه‌های مجازی می‌توانند توسط باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی و یا در بستر سامانه دان ایجاد شوند. اکنون به‌صورت آزمایشی در حوزه یادگیری عمیق با همکاری باشگاه پژوهشگران جوان شبکه ایجاد کرده‌ایم که اساتید و دانشجویان مرتبط با این حوزه در این شبکه عضو شوند.


آنا: گام بعدی پس از شناسایی موضوعات پرطرفدار در سامانه پژوهشیار چیست؟


علی‌اکبری: دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند شبکه‌های موازی در موضوعات مختلفی همانند بورس، یادگیری عمیق و دانش آموزان و... را راه‌اندازی کند، در گام بعدی می‌توان پایان‌نامه‌ها و یا رساله‌های ثبت‌شده در سامانه پژوهشیار را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم، در این بخش چکیده‌های این پایان‌نامه‌ها به‌صورت هوشمند مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.


آنا: ماحصل راه‌اندازی این شبکه‌ها چیست؟


علی‌اکبری: این شبکه‌ها منجر به افزایش کیفیت پژوهش‌های اساتید و دانشجویان می‌شود، زیرا در این شبکه‌ها افراد آگاه با یکدیگر صحبت می‌کنند و از آخرین دستاوردهای هم آگاه می‌شوند و همین امر به‌صورت ناخودآگاه منجر به ارتقا کیفیت پایان‌نامه‌ها و یا رساله‌های دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی می‌شود.


همچنین راه‌اندازی این شبکه‌ها منجر به شناسایی افراد قوی در هر رشته می‌شود؛ به‌طور مثال در حوزه بورس متوجه می‌شویم که چه تعداد استاد در دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارند که به‌صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می‌کنند.


ارتباط با بیرون از دانشگاه نیز توسط این شبکه‌ها قوی‌تر می‌شود؛ به‌طور مثال زمانی که بورس نیاز به پژوهش و یا انجام تحقیق داشته باشد؛ ما با استفاده از شناخت ظرفیت‌های خود در این شبکه‌ها می‌توانیم برای انجام پژوهش‌ها مختلف اعلام آمادگی کنیم. با استفاده از راه‌اندازی این شبکه‌ها متوجه می‌شویم که در دانشگاه آزاد اسلامی چه تعداد پایان‌نامه و نیروی متخصص در یک حوزه مشخص داریم و منجر به شناسایی نیروهای واجد شرایط در یک حوزه می‌شود.


آنا: این شبکه‌سازی در چه مرحله‌ای قرار دارد؟


علی‌اکبری: در همین راستا طی همکاری با حجت‌الاسلام حسن خیری رئیس مرکز مطالعات، برنامه‌ریزی و تعالی علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های در حوزه عاشورا و اربعین را شناسایی کردیم. با صاحبان این پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها تماس گرفته شد و شبکه‌ای که مدنظر قرار داشتیم را به‌صورت واقعی ایجاد کردیم و این افراد در کلاس‌هایی حضور پیدا می‌کنند و با یکدیگر آشنا شدند.


علی اکبری پایش


در این شبکه اساتید و دانشجویان فعال در حوزه عاشورا و اربعین را شناسایی و به مرکز مطالعات برنامه‌ریزی و تعالی علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی معرفی کردیم. همچنین ممکن است در آینده موضوعاتی را به این شبکه تزریق کنیم به‌طور مثال بخواهیم در بعد اجتماعی و یا فرهنگی عاشورا و اربعین پژوهش انجام دهند. این شبکه‌سازی به‌صورت دستی انجام شد؛ اما در شبکه‌سازی که در نظر داریم، همه این امور به‌صورت هوشمند انجام می‌شود.


به‌زودی طی یک برنامه‌ای خروجی پژوهش‌های پایان‌نامه‌های فوق‌لیسانس در رساله‌های دکتری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه عاشورا و اربعین را ارائه خواهیم کرد.


آنا: هدف‌گذاری شما از راه‌اندازی این شبکه‌ها چیست؟


علی‌اکبری: در گام اول و دوم، شناسایی نیروهای متخصص و ارتقای آن‌ها را در نظر داریم و در گام سوم استفاده از این پتانسیل که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد. به‌طورکلی هدف از راه‌اندازی این شبکه‌ها شناخت، تقویت و جهت‌دهی منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی است که در گام بعدی ارتباط این افراد را با محیط بیرون از دانشگاه‌ها ایجاد کنیم. بخشی از وظیفه ایجاد ارتباط محققین با بیرون از دانشگاه بر عهده دانشگاه است.


انتهای پیام/4084/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب