برگزاری جلسه پیش دفاع دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی از مهر ماه اجباری میشود + جزئیات
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال تبدیل شدن به یک دانشگاه حل مسئله است که برای دستیابی به این هدف باید پژوهشها، پایاننامهها و رسالههای مقاطع تحصیلات تکمیلی خود را ساماندهی کند.
از همین رو طرح «پایش آزاد» مخفف «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی» در این دانشگاه اجرایی شد که هدف آن تبدیل چالشهای کلان کشور به زمینههای پژوهشیای است که استاد و دانشجو بتوانند بر اساس آن موضوع پایاننامه و یا رساله تعریف کنند.
یکی دیگر از گامهای دانشگاه آزاد اسلامی برای تبدیل شدن به یک دانشگاه حل مسئله، برگزاری جلسه پیش دفاع دکتری است، که این گام در راستای افزایش کیفیت مدرک دکتری دانشگاه آزاد اسلامی است.
بیشتر بخوانید:
تأثیر کرونا بر نظام پایش آزاد و پایاننامههای دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
از همین رو به گفتگو با «محمد علیاکبری»، رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی پرداختیم تا با آینده پیشروی این طرح بیشتر آشنا شویم.
در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
آنا: نظام پایش آزاد چیست؟
علیاکبری: طرح پایش آزاد خلاصه «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی» است. هدف آن تبدیل چالشهای کلان کشور به زمینههای پژوهشیای است تا اساتید و دانشجویان بتوانند بر اساس آن موضوع پایاننامه یا رساله خود را تعریف کنند.
تدوین و اجرایی شدن برنامههای علمی پایش آزاد بستگی به مجری و واحد دانشگاهی آن دارد ابتدا برنامههای علمی که پیشروی خوبی داشتند را در سامانه پژوهشیار بارگذاری کردیم و با ابلاغ چارت سازمان دبیرخانه برنامههای علمی استانها، این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید:
تدوین ۱۹ هزار زمینه پژوهشی در نظام پایش آزاد
آنا: همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با ایرانداک در چه مرحلهای قرار دارد؟
علیاکبری: با پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران(ایرانداک) در حال مذاکره هستیم. دانشگاه آزاد اسلامی در اجرای قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی مشکلی ندارد؛ اما در نحوه اجرا، دانشگاه آزاد اسلامی نکاتی دارد و در حال بحث و مذاکره هستیم.
آنا: آیا دبیرخانههای برنامه علمی شروع به کارکردهاند؟
علیاکبری: اکنون در حال ابلاغ چارت برنامه علمی به استانها و پیگیر شکلگیری دبیرخانههای استانی هستیم که آنها شروع به کار کنند. تاکنون حکم مجریهای برنامههای علمی ابلاغشده و کار خود را شروع کردهاند.
تشکیلات دبیرخانه برنامههای علمی شامل رئیس دبیرخانه، مجری برنامه علمی، مسئول دفتر و کارشناس مسئول است. زیرمجموعه هر یک از برنامههای علمی مصوب؛ شامل حوزههای دانشی، کارشناس دفتری است که در حال پیگیری تشکیل آنها هستیم.
محل دبیرخانههای استانی باید در دانشگاه بوده و این دبیرخانهها با جامعه در ارتباط باشند و صاحبان صنایع، ارگانها و سازمانهای مرتبط برنامه علمی آن دبیرخانه بتوانند به آن مراجعه کنند و در تعامل مستقیم باشند.
آنا: دبیرخانههای برنامه علمی چه وظایفی بر عهده دارند؟
علیاکبری: رصد و پایش جزئیات برنامه علمی بر عهده دبیرخانههای استانی است و این دبیرخانهها باید بهصورت مستمر به دبیرخانه پایش آزاد از نحوه اجرایی آن برنامه علمی، میزان پیشرفت، میزان جذب دانشجو و تجربهها و پیشنهادات مفید و سازنده خود به دبیرخانه سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی گزارش دهند.
بیشتر بخوانید:
درآمدزایی و ارائه خدمات در سامانه پژوهشیار
آنا: جلسه پیش دفاع چیست؟
علیاکبری: تمامی دانشجویان دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی که میخواهند از رساله خود دفاع کنند باید پیش از جلسه دفاع در جلسه پیش دفاع شرکت کنند.
جلسه پیش دفاع توسط کمیته تخصصی برگزار میشود و اکنون به علت شیوع ویروس کرونا این جلسات بهصورت مجازی برگزار خواهد شد.
کمیته تخصصی جلسه پیش دفاع شامل اعضای هیئتعلمی در دانشگاه آزاد اسلامی و خارج از دانشگاه آزاد اسلامی است. اکنون برای بیشتر رشته گرایشها کمیته تخصصی تشکیلشده است.
دانشجوی دکتری درحضور استاد یا استادان خود باید در جلسه پیش دفاع، از رساله و پژوهشهای خود در برابر کمیته تخصصی دفاع کند. در این کمیته تخصصی به دانشجو نمره داده نمیشود. این کمیته تخصصی رأی خود را بهصورت تائید یا عدم تائید کفایت دستاوردهای پژوهشی اعلام خواهد کرد.
آنا: اگر دانشجویی نتواند رأی مثبت کمیته تخصصی جلسه پیش دفاع را جلب کند چهکاری باید انجام دهد؟
علیاکبری: درصورتیکه دانشجو رأی مثبت کمیته تخصصی جلسه پیش دفاع را کسب نماید، میتواند به مرحله بعدی راه پیدا کند و از رساله خود دفاع کند و اگر نداشته باشد باید این مسیر را دوباره طی کند.
آنا: هدف از برگزاری جلسه پیش دفاع چیست؟
علیاکبری: هدف از برگزاری جلسه پیش دفاع این است که رسالههای دکتری و دستاوردهای پژوهشی دانشجویان مقطع دکترای دانشگاه آزاد اسلامی را ارتقا ببخشیم از ابتدا بنا داشتیم که تمام دستاوردهای دانشجویان را کنترل کنیم و تا جایی که امکان دارد کیفیت آنها را افزایش دهیم. کمیتههای تخصصی میزان کیفیت رسالههای دکتری دانشگاه آزاد اسلامی را تشخیص و تائید خواهند کرد.
بیشتر بخوانید:
هدفگذاری و هدایت زمینههای پژوهشی در نظام پایش آزاد/ لزوم توجه به گرایشهای میان رشتهای در صنعت
آنا: جلسه پیشرفت تنها مربوط به پایاننامههایی است که در نظام پایش است؟
علیاکبری: جلسههای پیش دفاع صرفاً ربطی به نظام پایش آزاد ندارد؛ بلکه شامل حال تمامی رسالههای دکتری دانشگاه آزاد اسلامی میشود.
آنا: نحوه پرداخت شهریهها پس از برگزاری جلسه پیش دفاع چگونه است؟
علیاکبری: پسازاینکه رساله دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی توسط کمیته تخصصی تائید شد؛ دیگر نیازی نیست که دانشجو شهریه پرداخت کند و بعد از آن میتواند از رساله دکتری خود دفاع کند و مقالهها و پژوهشهای بعدی خود را با استاد ادامه دهد.
گفتنی است جلسه دفاع نیز همانند گذشته در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی برگزار میشود اما جلسه پیش دفاع باید بهصورت متمرکز توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شود.
آنا: جلسه پیش دفاع شامل چه رشتههایی میشود؟
علیاکبری: جلسه پیش دفاع شامل رشتههای زیر مجموعه پزشکی نمیشود و مابقی رشتهها باید در این جلسه شرکت کنند.
آنا: الزام به برگزاری جلسه پیش دفاع از کی آغاز میشود؟
علیاکبری: از یکم مهرماه سال جاری لزوم برگزاری جلسه پیش دفاع اجرایی میشود و بر روی سامانه پژوهشیار قرار میگیرد.
تمامی دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی که از یکم مهرماه سال جاری بخواهند از رساله دکتری خود دفاع کنند میبایست پیش از آن در جلسه پیش دفاع شرکت کنند و درصورتیکه رأی مثبت دریافت کردند میتوانند از رساله خود دفاع کنند.
تعداد دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی زیاد است اینکه بتوانیم کیفیت رسالههای آنها را توسط اعضای هیئتعلمی این دانشگاه و دیگر دانشگاههای کشور کنترل کنیم منجر به ارتقا کیفیت مدرک دکتری این دانشگاه میشود.
انتهای پیام/۴۰۸۴/
انتهای پیام/