دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آبان 1399 - 16:37

طبع، خواص، مضرات و مُصلح برنج در ویکی آنا

برنج ایرانی یکی از قسمت های اصلی غذای ایرانیان را تشکیل می دهد. این ماده ی غذایی پر طرفدار، در گروه غلات و حبوبات قرار دارد. 
کد خبر : 518675
برنج.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، برنج با توجه به انواع مختلفی که دارد از خواص مختلفی برخوردار است. انواع برنج مانند برنج سفید، برنج سبوس دار و برنج قهوه ای، از انواع برنج می باشند که به دلیل دارا بودن مواد معدنی فراوان همچون کلسیم، فسفر، پتاسیم و آهن، و با دارا بودن ویتامین های گروه ب، مانند ب۱، ب۲ و ب۳ از مواد غذایی مفید و ارزشمند برای حفظ سلامت بدن به شمار می آیند.


ضمن گرفتن پوست و سفید کردن دانه برنج مقدار قابل ملاحظه‌ای از ویتامین‌ها و خواص ضد التهاب عصبی شلتوک از دست می‌رود، زیرا این مواد در پوست و در غشای قهوه‌ای برنج وجود دارد. به علاوه طبق بررسی‌ها روشن شده است که مقدار ویتامین‌های موجود در دانه سفید شده نیز در طول مدت زمان انبارداری برنج به خصوص اگر مدت درازی باشد کم می‌شود؛ به عبارت دیگر برنج تازه دارای ویتامین بیشتری از برنج کهنه است.


 




خواص و مضرات برنج



  • برنج تازه خواص بیشتری نسبت به برنج کهنه دارد.

  • سبوس برنج نیز بسیار ارزشمند است و افراد با مصرف عصاره جوشانده شده آن یا مصرف در غذاها می‎توانند نیروی جوانی‌شان را بازگردانند.

  • اگر عطش زیادی دارید و یا نوشیدن زیاد آب سبب ناراحتی شما می شود برنج مصرف نمایید، زیرا برنج در کاهش تشنگی و عطش مؤثر می باشد.

  • برنج به سبب تحریک آنزیم های مغزی سبب فعالیت بهتر و مناسب تر مغز شده و از آلزایمر جلوگیری می نماید.

  • از دیگر خواص برنج این است که خواب آور است و خوابی نیکو می‌آورد.

  •  تشنگی را رفع می کند و اسهال صفراوی را تسکین می‌دهد.

  • چاق کننده است و تولید اسپرم را افزایش می‌دهد.

  • برای شکم‌روش و درد روده‌ها و زخم روده‌ها و اسهال خونی و اختناق رحم و امراض کلیه و مثانه نافع است.

  • رنگ صورت را جلا می‌دهد و اگر با شیر و شکر خورده شود خیلی مقوی است.

  • وجود انواع ترکیبات مختلف در برنج علاوه بر جلوگیری از پیری زودرس، مانع از سفیدی مو در سنین پایین می شود.




  • وجود منگنز در ترکیب برخی از انواع برنج های موجود، بویژه در ترکیب برنج قهوه ای، سبب افزایش فعالیت هورمون های جنسی شده و قوای جنسی را تقویت می نماید.

  • وجود منیزیم در ترکیبات برنج، در درمان میگرن و سردردهای شدید ناشی از آن مؤثر است.

  • اگر با دوغ تازه و سماق خورده شود تشنگی را فرو می‌نشاند و آشفتگی و دل به هم خوردگی و اسهال صفراوی را آرام می‌نماید.

  • خاکستر کاه و ساقه‌های برنج چسبناک برای ریختن روی زخم و التیام و اگر در آب مخلوط شود مایع حاصله برای رفع تشنگی و التیام بواسیر مفید است.

  • از دیگر ترکیبات موجود در برنج، وجود منیزیم به مقدار کافی می باشد، منیزیم سبب کاهش سطح فشار خون می شود.

  • وجود سلنیوم در ترکیب برنج به فعالیت غدد موجود در بدن، بویژه غدد تیروئیدی کمک می نماید.

  • آب برنج، کننده و مدر است و ترشحات زیاد اسهال و اسهال خونی را تسکین می‌دهد. برای ورم‌های روده‌ای و استفراغ‌های خونی و خونروی از بینی و شست و شوی زخم‌های بد بسیار نافع است.

  • دم کرده کلش و کاه نوعی از برنج به عنوان داروی ضد اسهال خونی و روماتیسم و نقرس به کار می‌رود.

  • در ترکیب برنج آهن نیز موجود می باشد، ترکیب آهن به همراه تیامین که در ترکیب برنج وجود دارد سبب بالا بردن و تقویت کارایی اجزای بدن و تقویت سیستم دفاعی بدن می شود.

  • از دیگر فواید برنج، وجود منگنز در ترکیب آن می باشد، منگنز دارای خواص تمدد اعصاب بوده و سطح استرس را کاهش می دهد.




  • نوشیدن لعاب برنج نیز برای ترمیم زخم‎های گوارشی مفید است.

  • برنج اگر به تنهایی مصرف شود،  قلیل‌الغذا و اگر با شیر و شکر پخته شود و یا همراه آن خورده شود، کثیرالغذا است.

  • هر روز هفته برنج نخورید، زیرا مصرف بیش از حد برنج موجب افزایش غلظت خون می‌ شود. سعی کنید فقط برنج ایرانی و همراه با زیره میل کنید.

  • مصرف برنج در کودکان یا افراد مسنی که دچار یبوست مزمن همراه با درد هنگام اجابت مزاج هستند نیز مجاز نیست.

  • پرخوری و مصرف بی رویه برنج در کودکان چاقی و عوارض دیگری را در پی دارد.

  • مصرف بی رویه پودر برنج ممکن است سبب سقط جنین گردد.

  • زیاده روی و مصرف بی رویه برنج موجب جوش صورت، سسی و ضعف بدن، اسیدی شدن خون و قولنج می شود.

  • اشخاص مبتلا به قند خون، یبوست، تب، آسم و کولیت باید در مصرف برنج احتیاط نمایند.


 


طبع برنج چیست؟


طبع برنج سرد و خشک است.


البته بعضی‌ها برنج را گرم‌، و بعضی آن را سرد، و بعضی معتدل دانسته‌اند. ولی در خشک بودن آن اتفاق نظر وجود دارد.


در کتب طب سنتی ذکر شده که اگر برنج در آب جوشانده شود، آب جوشیده آن دارای طبع گرم و جرم آن دارای طبع سرد می باشد. (این دو اگر در کنار هم باشند باعث اعتدال مزاج برنج می شوند).


پس آبکش کردن و دور ریختن آب آن موجب حذف قوه گرمی و ایجاد سردی در برنج می‌شود. با ذکر این نکته متوجه می‌شویم که دستور طبخ برنج به صورت «کته» بسیار علمی و هوشمندانه است.



مصلح برنج چیست؟


خیساندن برنج در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه و شوید مصلح آن هستند.


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب