برگزاری مراسمهای مذهبی به کاهش افسردگی مسلمانان کمک میکند/ غفلت از ظرفیت فضای مجازی، عمده اشکال برنامههای مذهبی
محمدحسین عطایی دولتآبادی در گفتگو با خبرنگار حوزه تشکلهای دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اظهار کرد: مسلمانان انگلستان تفاوتهای زیادی با هم دارند؛ اما اگر بخواهم از دیدگاه اجتماع و حضورشان در مراکز اسلامی نگاه کنیم شاید بشود آنها را به چند دسته تقسیم کرد. یکی از این دستهها افرادی هستند که مراکز اسلامی را قطبی از زندگی خودشان میبینند. این افراد در اکثر نماز جماعتها، نماز جمعهها، مراسمات دعای کمیل و برنامههای دیگر حضور دارند.
وی ادامه داد: مراکز اسلامی برای این افراد هم از لحاظ اعتقادی و هم از لحاظ اجتماعی اهمیت بالایی دارد؛ چرا که خیلی از این افراد مسن و بازنشسته هستند و مراکز اسلامی را خانهی دوم خودشان میبینند. همچنین جوانان و دانشجویان مذهبی که جهت تحصیل به انگلستان آمدهاند، مراکز اسلامی را خانه دوم خود میدانند و علاوه بر اعتقادات مذهبی، معاشرت با احالی محل و حاضرین مساجد تأثیر مثبتی در روح و روان آنها دارد.
دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا گفت: چند ماهی بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا همه جا تعطیل شده بود. آمار و ارقام افسردگی به شدت افزایش پیدا کرد. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت اکنون ۲۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان با مشکلات افسردگی مواجه شدهاند. قطعاً تعطیلی مراکز فرهنگی و مذهبی از جمله مساجد و حسینیهها منجر به افزایش افسردگی مسلمانان نیز شده است.
عدم فعالیت در فضاهای مجازی
عطایی دولتآبادی عنوان کرد: در دوران قرنطینه ناشی از ویروس کرونا برخی از اشکالات برنامههای مذهبی بیش از گذشته آشکار شد. عدم فعالیت در فضاهای مجازی یکی از این مشکلات بود. پیشنهادات و راهکارهای زیادی در خصوص حل این مشکل وجود دارد؛ اما گوش شنوایی برای آن نیست و هنوز فواید شبکههای مجازی برای برخی از فعالان فرهنگی قابل فهم نیست. متأسفانه در زمینه تبلیغ و بهرهبرداری از شبکههای مجازی وهابیت به خوبی عمل کرده است.
وی با اشاره به سرمایه گذاریهای میلیاردی آل سعود در زمینههای دین و علم خاطرنشان کرد: حتی افراد محکومی همانند «یاسر الحبیب» که برنامههایی با حاضرین معدودی دارند در فضای مجازی فعال هستند. مخاطب شبکههای مجازی بدون محدودیت است. اگر یک برنامه حالت عادی یک هزار بیننده داشته باشد اما در بست فضای مجازی مخاطب آن به میلیاردها نفر فزایش مییابدو
بی تجربگی مراکز اسلامی در تولید محتوای مجازی
دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا دومین اشکال برنامههای مذهبی را بی تجربگی مراکز اسلامی در تولید محتوای مجازی و اجرای مراسمات آنلاین دانست و تصریح کرد: جوانان و نوجوانان تمامی مطالب شبکههای مجازی را دنبال میکنند. از همین رو توقعات این نسل افزایش داشته پیدا کرده است و جوانان به سمت محتوای مدرن و باکیفیت جلب شود که بعضی اوقات این محتواها توسط شبکات معلوم الحال تولید میشوند.
عدم هماهنگی مراکز مختلف و هیئتهای مذهبی با همدیگر
عطایی دولتآبادی یکی دیگر از مشکلات برنامههای مذهبی را «عدم هماهنگی مراکز مختلف و هیئتهای مذهبی با همدیگر» معرفی کرد و گفت: در برنامههای حضوری برای تبلیغ اهلالبیت و آسودگی حاضرین برنامهها باید در مکانهای مختلف برگزار شوند؛ اما با لغو برنامههای حضوری و برگزاری برنامههای مجازی شروع شد. برخی اوقات در یک ساعت و یک روز چندین برنامه واحد همانند دعای کمیل یک زمان برگزار میشد.
وی افزود: برگزاری چندبرنامه در یک زمان فوایدی دارد اما بهتر بود یک برنامه با کیفیت بالاتری برگزار شود. همچنین برگزاری یک مراسم منجر به افزایش مخاطب میشد و احساس با هم بودن برقرار میشد.
دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا با بیان اینکه اکنون که رستورانها، باشگاهها، مراکز خرید همگی با رعایت پروتوکل های بهداشتی باز شده اند هنوز بسیاری از مساجد و مراکز اسلامی بسته هستند، اظهار کرد: قطعاً مسئولین به فکر سلامت مردم هستند؛ اما انتقادات زیادی نسبت به عدم برگزاری برنامه های مذهبی به صورت حضوری وجود دارد. استاد حسین انصاریان در سخنرانی خود با اشاره به استفتائات آیت الله العظمی گلپایگانی که آمده: «منبر در این روزگار مستحب و خواندن روضه واجب است»
عطایی دولت آبادی با بیان اینکه مسجدی در شهر بردفورد اولین مسجد کشور انگلستان است، گفت: این مسجد دارای تکنولوژی کنترل ویروس p4 است، بدین صورت که در هنگام ورود به این مسجد افراد از دستگاه ضد عفونی کننده عبور کنند. همچنین دوربینهای حرارتی به ادمین نشان میدهند که دمای بدن افراد چقدر است. اگر کسی ماسک نزده باشد یا دمای بدنش بالا باشد در کنترل پنل ادمین مشخص میشود و خادمین میتوانند سریعاً اقدام کند.
وی تأکید کرد: با تلاش جوانان دغدغهمند (انجمن اسلامی و کانون توحید لیورپول، بنیاد جوانان محبان المهدی و مرکز اسلامی المهدی گلاسگو) هیئت حیدرون در منچستربا رعایت پروتوکلهای بهداشتیبه صورت حضوری برگزار میشود. همچنین انجمنهای اسلامی دانشجویان لیدز و بردفورد در تلاش هستند که برنامهای جالب به صورت پیادهروی و مداحی در پارک در شهر لیدز برگزار نمایند که فعلاً به دلیل هوای بارانی و نامناسب برگزار نشده است.
دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا در پایان تصریح کرد: بازگشایی تمامی مساجد و مراکز اسلامی جهت برگزاری برنامههای حضوری و نمازهای جماعت نیاز جامعه است و به کاهش افسردگی مسلمانان کمک خواهد کرد. همچنین پیشرفت مهارت و تکنولوژی و همچنین هماهنگی بیشتر بین فعالین فرهنگی به افزایش کیفیت و مخاطبین برنامههای مجازی کمک خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۰۸۴/
انتهای پیام/