رونمایی تازه از واقعیت تلخ بیتوجهی نهادها به حوزه تندرستی/ با «بادی کامپوزیشن» از سلامت خود مطلع شوید
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان فروردین سال 1399 بهطور رسمی کار خود را آغاز کرد.
محور فعالیت این مرکز تحقیقات خدمات پژوهشی است و در حوزههای تحصیلات تکمیلی و فعالیتهای کاربردی و بروندانشگاهی مشغول خدمترسانی به دانشگاهیان است.
مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان علاوه بر این سعی دارد تندرستی و سلامت را به جامعه تزریق کند و در این راستا با نهادها و ارگانهای مختلف تفاهمنامه امضا کرده و در شرف ارائه خدمات سلامت و تندرستی به جامعه هدف است.
علاوه بر این، شاخصهای سلامت افراد جامعه از طریق دستگاههای خیلی پیشرفتهای مورد رصد و بررسی قرار میگیرد تا متقاضیان علاوه بر اطلاع از وضعیت سلامتی خود از مزایای آن بهرهمند شوند.
پایاننامهها باید با خروج از قفسه کتابخانهها تبدیل به ایده شوند
خبرنگار آنا در همین زمینه گفتگویی را با مسعود معینی رئیس مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان این دانشگاه ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی میآید:
آنا: ابتدا بگویید تازهترین و برجستهترین محصولات دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان در حوزه پژوهش چه بوده است؟
معینی: هدف ما در باشگاه پژوهشگران جوان این است که با استفاده از نیروهای جوان و نخبهای که بین فارغالتحصیلان و دانشجویان داریم، روی پایاننامههای کاربردی بیشتر کار کنیم.
باید از پایاننامههایی که عموماً در قفسه کتابخانهها خاک میخورند، خارج شویم و به سمتی برویم که این پایاننامهها با کمک شتابدهنده تبدیل به ایده و سپس دانشبنیان شوند و محصول آنها تجاری شود.
آنا: در حوزه تندرستی چه اقداماتی انجام دادهاید و ایده شکلگیری مرکز تحقیقات سلامت از کجا در ذهن شما ایجاد شد؟
معینی: حدود پنج ماه از راهاندازی مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان میگذرد و به جرئت میگویم نخستین واحد دانشگاهی هستیم که مرکز سلامت و تندرستی را به شکل ویژهای برقرار کرده و اداره میکنیم.
محور فعالیتهای مرکز تحقیقات نیز خدمات پژوهشی در راستای سلامت اعضای دانشگاه آزاد اسلامی و مردم است (در حوزه تحصیلات تکمیلی و بروندانشگاهی و کاربردی) و در این مدت گامهای بسیار بلند و سریعی برداشتیم که دلیل آن ظرفیت و بنیهای است که در مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان وجود دارد.
تشریح مأموریت مرکز تحقیقات تندرستی
پیش از این فعالیتهای اندکی در زمینه سلامت و تندرستی دانشگاهیان و مردم انجام شده بود و ما توانستیم خدمات خوبی را به خارج از دانشگاه ارائه دهیم. با ارگانها و نهادهای مختلفی تفاهمنامه امضا کردهایم و مقرر شده به آنها خدمات سلامت بدهیم.
آنا: سلامت مردم را چگونه ارزیابی و رصد میکنید؟
معینی: شاخصهای سلامتی مردم و دانشگاهیان را از طریق دستگاههای بسیار پیشرفته و دستگاههای پزشکی و ورزشی مورد ارزیابی و رصد قرار میدهیم و در اینصورت سلامت جسمانی افراد مورد بررسی دقیق قرار میگیرد.
آنا: از دانشجویان مستعد نیز برای پیشرفت و ارتقای مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت ایده دریافت میکنید؟
معینی: این مرکز قدرت مانور زیادی دارد، به این ترتیب که ایدههای خلّاقانه و ابتکار نوین دانشجویان مستعد را جذب کرده و آنها را شکل میدهیم؛ البته فعلاً در ابتدای راه قرار داریم، اما مطمئناً در آینده اخبار بیشتری از فعالیتهای مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان خواهید شنید.
آنا: برای مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت چه مأموریتهایی تعریف کردهاید؟
معینی: برای این مرکز تحقیقاتی چند شاخه تعریف کردهایم؛ نخست تحصیلات تکمیلی است که وظیفه جهتدادن به پایاننامههای دانشجویی در زمینههای علوم ورزشی، فیزیولوژی و پزشکی-ورزشی را برعهده دارد.
در مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان دستگاههای اندازهگیری وجود دارد که در انجام پایاننامههای دانشجویان به آنان کمک میکند.
علاوه بر آن، یک مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی داریم که در حال تجهیز آن هستیم و تقریباً 70 تا 80 درصد کارهای آن انجام شده است، در اینصورت قادر خواهیم بود تحقیقات تحصیلات تکمیلی را به سمت تحقیق روی حیوانات آزمایشگاهی ببریم.
برای برگزاری کارگاهها و سمینارهای نهادهایی که متقاضی هستند نیز ابتدا نیازسنجی میکنیم و سپس متقاضیانی که درصدد ارتقای سطح سلامت کارکنانشان هستند، دورهها و کارگاههایی را میگذرانند که آنان را با اندازهگیریهای مربوط به شاخصهای سلامتی و رصدکردن آن آشنا میکنیم.
فعالیت در حوزه طرحهای بروندانشگاهی نیز بخش دیگری از کار مرکز است که تفاهمنامههای لازم را با شرکتها، نهادها، ارگانهای خصوصی و دولتی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منعقد کردهایم، تفاهمنامه با نیروی انتظامی نیز به مراحل پیشرفتهتری رسیده و خدمات تندرستی و سلامتی را برای این نیرو به شکل برنامههای تندرستی و سلامتی، کارگاهها و سمینارها اجرا میکنیم.
آنا: حاصل این فعالیتها و مأموریتها چه بوده است؟
معینی: بهعنوان مثال تفاهمنامه ما با فرماندهی انتظامی استان همدان در زمینه طرحهای بروندانشگاهی و اندازهگیری شاخصهای سلامتی کارکنان و نیروی انسانی ناجاست.
تجهیز فضای مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان از دیگر اقدامات در طول فعالیت این مرکز بوده است.
از دیگر برنامهها بخش گردشگری و گردشگری سلامت بوده که در این راستا گردشگران به استان همدان سفر میکنند و در محیط کار نیز شاخصهای سلامتی را اندازهگیری و از فضاهای موجود در دانشگاه به عنوان موزههای مردمشناسی و حیاتوحش استفاده میکنیم. ضمن اینکه به گردشگران خدمات مختلف ازجمله مجتمع خوابگاهی، رستوران و ... میدهیم و آنان علاوه بر تفریح از خدمات سلامت هم بهرهمند میشوند.
آنا: تفاهمنامه مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت واحد همدان با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به کجا رسید؟
معینی: با اداره کل میراث فرهنگی استان همدان مذاکرات لازم را داشتهایم و تا یک ماه آینده این تفاهمنامه امضا میشود. نهایی شدن این تفاهمنامه روال خاص خود را دارد.
هدف ما این است که برای اداره کل میراث فرهنگی نیاز ایجاد کنیم، معتقدم کارکنان و مسئولان برخی نهادها اعتقاد زیادی به تندرستی و سلامتی آکادمیک ندارند و این نیاز را باید برای آنان ایجاد کنیم؛ به عنوان مثال دستگاهی به نام «بادی کامپوزیشن» داریم که نقشه بدن افراد (چربیها، آب بدن، اسکلت، پروتئین و ... را در پنج دقیقه نشان میدهد و به این ترتیب نقصها و ایرادها را به فرد مورد نظر میگوییم.
گامهای نخست را در این مسیر برداشتهایم و بدون تردید در یک سال آینده حرفهای زیادی برای گفتن خواهیم داشت.
آنا: جایگاه پایاننامههای دانشجویی و طرحهای اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت چگونه است؟
معینی: در بخش تحصیلات تکمیلی (گرایش فیزیولوژی ورزشی) دانشجویان اخیراً دو پایاننامه داشتهاند و از دستگاههای اندازهگیری نیز کمک میگیرند. عنوانهایی با نام بیزینس پلن (طرح کسب و کار) داریم که به دانشجویان معرفی میکنیم و از این طریق محصول پایاننامه را تجاریسازی میکنیم.
(بیزینس پلن که آن را به «طرح کسبوکار» ترجمه میکنند به منظور کمک برای رسیدن به اهداف کسبوکار طراحی میشود.»
در بخش تحصیلات تکمیلی نیز به پایاننامهها جهت میدهیم و در این راستا به دانشجویان پیشنهاد کردهایم که مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان تجهیزات و امکاناتی دارد و عنوانهای پیشنهادی پژوهشی و تحقیقاتیاین است که اعضای هیئت علمی با نهادها و ارگانهای مختلف مثلاً با اداره ورزش و جوانان استان همدان وارد مذاکره شوند تا با این نهادها طرح بروندانشگاهی منعقد کنیم.
آنا: و سخن آخر....
بدون تردید شرکتها و ارگانهای بسیار بزرگی در دنیا وجود دارند و سالانه میلیاردها دلار هزینه سلامت کارکنان خود میکنند. بخشی از ذهنیت آنان اینگونه است که کارایی و کارآمدی شرکت خود را بالا ببرند که نتیجه آن نهادینه شدن اعتقاد به سلامت کارکنان و آحاد جامعه است.
برخی نهادها اعتقادی به مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت ندارند!
پژوهشهای زیادی در زمینه سلامت انجام شده و برای این پژوهشها میلیاردها دلار هزینه کردهاند تا افراد متوجه شوند که سلامت کارکنان و افراد جامعه میتواند به بهرهوری کار آنها کمک کند و این یک امر تثبیت شده است.
واقعیت تلخی که وجود دارد اینکه وقتی به سازمانها و نهادها میرسیم، این اعتقاد در آنها وجود ندارد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان با راهاندازی مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت برای نخستینبار بین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی دنبال آن است که این کار را نهادینه کند و از طریق گزارشهای علمی آکادمیک و قابل اعتماد نهایتاً به این دستاورد برسد که کارکنان و مردم مطمئن شوند که سلامت جسمانی چقدر میتواند موجب ارتقای کیفیت زندگی آنان شود.
هدف ما در این مرکز تحقیقاتی ارائه خدمات سلامت از طریق شاخههای متعددی مانند پایاننامههاست. با تهیه بروشور نیز سعی داریم مردم را از وجود چنین مرکزی آگاه کنیم.
مرکز تحقیقات تندرستی و سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان نگاه مردم را به زندگی تغییر میدهد.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/