دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 مرداد 1399 - 14:21
نویسنده آمریکایی:

تنش‌آفرینی‌های اخیر آخرین تیرهای ترکش ترامپ است/ تقلای نومیدانه آمریکا برای به نتیجه رساندن «فشار حداکثری»

یک نویسنده آمریکایی معتقد است اقدامات ضد ایرانی اخیر آمریکا و متحدان آن را باید به چشم آخرین تیرهای ترکش سیاست فشار حداکثری دید.
کد خبر : 505578
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، ریز ارلیچ نویسنده و خبرنگار آمریکایی در یادداشتی که توسط پایگاه تحلیلی «پراگرسیو» منتشرشده نوشته که مزاحمت جنگنده آمریکایی برای هواپیمای ایرانی و انفجار در سایت هسته‌ای نطنز را باید آخرین تیرهای ترکش ترامپ و متحدان در راستای استراتژی شکست‌خورده «فشار حداکثری» دانست.


ریز ارلیچ که برای پایگاه‌های خبری CBS، ABC، NPR و نیز Foreign Policy می‌نویسد و جوایز ادبی متعددی برده است در این گزارش به‌احتمال تغییر اساسی سیاست آمریکا در صورت پیروزی بایدن در انتخابات نیز اشاره می‌کند. در این گزارش آمده است:


ایران در ماه اخیر شاهد چند انفجار و آتش‌سوزی در اماکن نظامی و عمومی بود.


دولت ایران می‌گوید بعضی از این حوادث اتفاقی بوده‌اند. اما به نظر می‌رسد مهمترین حادثه ماه اخیر یعنی انفجار در سایت هسته‌ای نطنز عمدی بوده است.


روز دوم جولای انفجاری در سایت نطنز که در آن قطعات سانتریفیوژ برای غنی‌سازی اورانیوم تولید می‌شود رخ داد.


هیچ طرفی مسئولیت خرابکاری را بر عهده نگرفته است، اما روزنامه نیویورک‌تایمز به نقل از یک منبع اطلاعاتی در خاورمیانه گزارش داده که اسراییل عامل این انفجار بوده است. یک روزنامه اسراییلی بعداً این منبع را یوسی کوهن رئیس موساد معرفی کرد.


تحریک ایران به واکنش نظامی؟


تحلیلگران می‌گویند این حمله آشکار یک اقدام جنگی محسوب می‌شود که برای انجام نیاز به تأیید مقامات آمریکایی داشته است.


محمد سهیمی، پروفسور دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و متخصص امور ایران در مصاحبه‌ای می‌گوید: «اگر آمریکا مستقیماً در حمله شرکت نکرده باشد حداقل رضایت خود را به اسراییل اعلام کرده است.»


واشنگتن و تل‌آویو فکر می‌کنند این نوع حملات در کنار تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا ابزارهای کم ریسک برای به عقب راندن ایران هستند. این اقدامات در راستای پیشبرد کمپین «فشار حداکثری» واشنگتن هستند که تاکنون به‌طور محسوسی شکست‌خورده و احتمالاً بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کنار گذاشته خواهد شد.


تحریم ایران


تریتا پارسی، نایب‌رئیس و یکی از بنیان‌گذاران اندیشکده Quincy که با مداخلات خارجی آمریکا مخالف است می‌گوید به نظر می‌رسد بین مقامات آمریکایی تا حدی احساس ناامیدی وجود دارد. پارسی اتفاقات اخیر را به تیرهای تیراندازانی تشبیه می‌کند که از ترس باختن نبرد می‌خواهند تمام تیرهای خود را شلیک کنند.


بعضی تحلیلگران معتقدند که دولت ترامپ قصد تحریک ایران به گرفتن انتقام نظامی را دارد. در این صورت ترامپ می‌تواند حمایت مردم آمریکا را برای به راه انداختن جنگی دیگر جلب کند و انتخابات را ببرد.


اما فؤاد ایزدی با این تحلیل موافق نیست.


ایزدی که استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران است در مصاحبه تلفنی به من گفت که ایران، عراق نیست.


وی گفت: «جنگ علنی ریسک گذاشتن تلفات زیاد روی دست آمریکا را دارد. او بعد از چهار سال ریاست جمهوری باید بداند که حمله به ایران عواقبی دارد.»


جنگ در هر حالتی به ضرر ترامپ است


ایزدی می‌گوید فکر نمی‌کند که شروع جنگی جدید با ایران درست چند ماه مانده به انتخابات به نفع ترامپ باشد.


وی می‌گوید: «حتی به راه انداختن یک جنگ محدود نیز برای وی مفید نیست» اما این برآورد مانع اقدامات تهاجمی دیگر نمی‌شود.


بایدن وعده داده که در صورت انتخاب شدن سیاست آمریکا در قبال ایران را تغییر دهد. ایزدی معتقد است بایدن کمپین فشار حداکثری ترامپ را کنار خواهد گذاشت.


روز 23 جولای یک جنگنده آمریکایی در آسمان سوریه در نزدیکی یک هواپیمای مسافربری ایرانی که از تهران به بیروت می‌رفت پرواز کرد. ارتش آمریکا ادعا کرده که هدف انجام «بازرسی بصری» هواپیما به‌منظور تضمین امنیت نیروهای ائتلاف آمریکایی در پایگاه التنف بوده است.


هواپیمایی ماهان


یک سخنگوی ارتش آمریکا ادعا کرده که جنگنده آمریکایی هزار یارد از هواپیما فاصله داشته است. اما ویدیویی که توسط مسافران ضبط‌شده نشان می‌دهد که جنگنده خیلی نزدیک‌تر از این پرواز می‌کرده است. نزدیک شدن جنگنده آمریکایی خلبان ایرانی را مجبور کرد به‌طور ناگهانی ارتفاع خود را کاهش دهد و درنتیجه چند نفر زخمی شدند.


هواپیمای ماهان در کریدور غیرنظامی در حال پرواز بود


بر اساس گفته ایزدی، ارتش آمریکا نیازی به «بازرسی» یک هواپیمای مسافربری که در یک کریدور هوایی غیرنظامی در سوریه پرواز می‌کند ندارد. ایزدی می‌گوید آمریکا اصلاً حقی برای حضور در سوریه ندارد.


آمریکا چند صد نیرو در سوریه دارد، علی‌رغم اعتراض دولت سوریه و بدون اجازه سازمان ملل یا دیگر نهادهای بین‌المللی.


ایرانیان حساسیت زیادی به اقدامات آمریکا در قبال هواپیماهای مسافربری دارند. سال 1988 یک ناو آمریکایی یک هواپیمای مسافربری ایرانی را هدف قرار داد و تمام 290 مسافر و خدمه آن را کشت. واشنگتن ابتدا اطلاعات غلطی در خصوص مقصد و سرعت هواپیما ارائه کرد اما نهایتاً به شلیک به هواپیمای مسافربری اعتراف کرد و به خانواده قربانیان غرامت پرداخت کرد.


ایزدی می‌گوید این اتفاقات ایرانیان را متحد می‌کند. وی می‌گوید: «ایرانی‌ها چه دولت را دوست داشته باشند و چه دوست نداشته باشند نمی‌خواهند سوار هواپیمایی باشند که ساقط می‌شود.»



تاکنون دولت ایران پاسخ آشکاری به اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا نداده است. به نظر می‌رسد حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران منتظر انتخابات آمریکا در سوم نوامبر است که ممکن است به انتخاب جو بایدن منجر شود.



پارسی هم می‌گوید ایرانی‌ها قصد شلیک ندارند و می‌خواهند صبر کنند. آن‌ها نگران هستند که این اقدامات تله‌ای برای دادن بهانه دست ترامپ باشد.


پروفسور سهیمی که صحنه سیاسی ایران را به‌دقت نظاره می‌کند قبول دارد که انتقادات زیادی به رفتار روحانی و محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران وجود دارد اما فکر نمی‌کند که در آینده نزدیک اقدامی عملی از سوی ایران صورت گیرد.


سهیمی می‌گوید ایران با توجه به سیاست آمریکا بعد از انتخابات پاسخ خود را طراحی خواهد کرد، احتمالاً به طریقی که اسراییل یا آمریکا انتظار نداشته باشند.


رویکرد برجامی بایدن پس از ورود احتمالی به کاخ سفید


بایدن وعده داده که در صورت پیروزی سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر خواهد داد. ایزدی معتقد است که دولت بایدن ممکن است حتی به توافق هسته‌ای بازگردد یا حداقل به شکل دیگری روند کنونی را تغییر دهد.


پارسی که با ذهنیت مشاوران بایدن آشنا است می‌گوید احتمالاً دولت جدید از پایبندی آمریکا به تعهدات در قبال پایبندی ایران به تعهدات سخن خواهد گفت.


بایدن


جو بایدن، رقیب ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری


وی می‌گوید: «بایدن می‌تواند بدون بازگشتن به توافق فقط با صدور دستور اجرایی تحریم‌ها را بردارد. این گامی ضروری است اما کافی نیست.»


دولت جدید باید با کنگره همکاری کند و زمینه احیای توافق هسته‌ای را فراهم کند.


ایزدی می‌گوید علی‌رغم شدت گرفتن بحران وی خوش‌بین است چراکه سیاست ترامپ جواب نداده است.


وی می‌گوید: «آمریکا باید تغییر کند و این تغییر نهایتاً اتفاق مثبتی خواهد بود.»


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب