دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1399 - 12:14
آنا گزارش می‌دهد؛

«مهران تا تهران در سه روز»؛ آرزوی منافقین که با «مرصاد» به کابوس تبدیل شد/ جنایت فجیع سازمان علیه مدافعان سلامت در بیمارستان اسلام‌آباد+ فیلم

عملیات مرصاد جزء عملیات‌های غرورآفرین نیروهای مسلح کشورمان است که رؤیای منافقین را برای فتح تهران در سه روز به کابوس تبدیل کرد.
کد خبر : 503745
forough_javidan_1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، امروز سالگرد آغاز عملیات مرصاد است؛ عملیاتی که به مدت چهار روز از چهارم تا هشتم مرداد ماه 1367 در مرزهای غربی کشورمان میان نیروهای مسلح ایران و سازمان مجاهدین خلق در گرفت.


چرایی آغاز عملیات فروغ جاویدان


یک ماه قبل از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل از سوی ایران، صدام حسین و مسعود رجوی نقشه‌ای خطرناک علیه ایران طراحی می‌کنند. درواقع عراق برای بازگرداندن حیثیت ازدست‌رفته خود در سطوح مختلف بین‌المللی، انجام فجیع‌ترین جنایات را در دستور کار قرار می‌دهد. او این بار با منافقین، گروهی که در به شهادت رساندن بیش از 17 هزار ایرانی دست داشته است، متحد می‌شود تا جمهوری اسلامی ایران را از پای درآورد.



صدام حسین در تاریخ 8 تیر 1367 پیش‌خبرهایی از نفوذ منافقین به کشور را داده بود. او در نطقی گفته بود: «عراق به سطحی از آگاهی رسیده است که اگر روزی حس کند نابودی دشمن در سرزمینش خدمت به صلح است به آن دست خواهد زد. اگر ایران به هیچ یک از این مسائلی که من اشاره کردم، توجه نکند مردم خودشان آن‌ها را مجبور خواهند کرد که به صلح تن در دهند و این چیزی است که به آن ایمان راسخ دارم و قهرمانی‌های مجاهدین خلق در مهران مؤید این سخن است. بالاخره روزی خواهد رسید که برای جنگیدن کسی به کمک آن‌ها نخواهد آمد و بعد از مدتی خواهید دید که چگونه مجاهدین خلق به اعماق خاک خودشان نفوذ خواهند کرد و همین طور پیوستن مردم ایران را به صفوف آن‌ها خواهند دید.».



رژیم بعث عراق برای مقابله با مقاومت مردم ایران و با بهره‌گیری از خلأ حضور نیروهای ایرانی در غرب کشور، تلاش کرد با همکاری سازمان مجاهدین خلق عملیاتی را تحت عنوان «فروغ جاویدان» طرح‌ریزی کند. شعار این عملیات «امروز مهران فردا تهران» بود.


نیروهای منافقین که توهم فتح تهران را در سه روز در سر می‌پروراند، با حدود پنج هزار نفر نیرو در قالب ۲۵ تیپ رزمی و نیز با حمایت نیروی هوایی و توپخانه‌ای رژیم بعث تلاش کردند سه روزه به تهران برسد و در مسیر هر مانعی را به کمک نیروهای عراق حذف کنند، حتی برای تحقق عملیات فروغ جاویدان جنگنده‌های عراقی با استفاده از بمب‌های شیمیایی در منطقه «ریجاب» دست به یکی از بزرگترین جنایت‌های جنگی زدند و بسیاری از مردم این منطقه را قتل عام کردند، اما این توهم باعث شد، خود را در باتلاق مرصاد گرفتار کنند.



عملیات مرصاد؛ باتلاق منافقین


رمز عملیات مرصاد «یا علی» بود که در این عملیات علیه مواضع منافقین در منطقه اسلام‌آباد غرب اقداماتی صورت گرفت. درواقع نیروهای مسلح کشورمان در آغاز عملیات مسیر ستون‌های زرهی منافقین را مسدود کردند و سپس نیروهای هلی‌برد به پشتیبانی پرداختند و پشت سر منافقان پیاده شدند.


این عملیات از چنان انسجام و تاکتیک بالایی برخوردار بود که منافقین را غافلگیر کرد. در این عملیات پس از پشتیبانی زرهی و هلی‌بردی، بالگردهای هوانیروز ارتش با سلاح‌های ضدتانک به ستون زرهی مجاهدین حمله کردند و هواپیماهای اف-۵ پایگاه چهار شکاری نیروی هوایی پایگاه دزفول به فرماندهی حمید نجفی و علیرضا آیینی هم ستون زرهی مجاهدین را بمباران کردند. در انتها نیروهای زمینی سپاه به باقی‌مانده نیروهای مجاهدین یورش بردند.


سپهبد شهید علی صیاد شیرازی درباره نحوه حمله به منافقین می‌گوید: «شبانه خودم را با یک فروند هواپیمای فالکون، به کرمانشاه رساندم و صحنه پیشروی دشمن را از نزدیک مشاهده کردم و متوجه اوضاع شدم. چنان جوّ پریشانی و اضطراب در مردم ایجاد شده بود که سراسیمه از خانه بیرون آمده بودند. از طرفی جاده کرمانشاه به بیستون از خودروهایی که در انتظار جابجایی بودند، مملو بود و ترافیک سنگینی ایجاد شده بود.


بر این اساس با یک فروند هلی‌کوپتر از فرودگاه به سمت یکی از قرارگاه‌های تاکتیکی سپاه پاسداران مستقر در طاق بستان حرکت کردیم، نیمه شب چهارم تیرماه بود و تا ساعت یک و نیم نتوانستیم ماهیت دشمن را به دست آوریم که چه کسی است [که] همین طور در حال پیشروی است. ساعت پنج به پایگاه رفتم. همه را آماده و مهیا برای توجیه دیدم. پس از توجیه خلبانان تأکید کردم وضعیت خیلی اضطراری است چاره‌ای نداریم هلی‌کوپترهای کبری باید آماده باشند. یک تیم ارتش آماده شد ابتدا خودم با یک هلی‌کوپتر ۲۱۴ برای شناسایی دقیق و هماهنگی به سمت مواضع حرکت کردم و به این ترتیب اولین عملیات را علیه نیروهای مهاجم و منافق آغاز کردیم.»



در عملیات مرصاد حدود هزار و 500 نفر از منافقین در تنگه چهارزبر به درک واصل شدند. در این عملیات که با درخشش سپاه پاسداران، ارتش، بسیج و عشایر منطقه همراه بود، حدود ۶۱۲ خودرو از انواع مختلف، ۷۲ تانک و زره‌پوش، ۲۱ توپ ۱۲۲ میلی‌متری و ۵۱ تفنگ ۱۰۶ میلی‌متری از منافقین منهدم شد و حدود ۵۰۰ دستگاه انواع خودرو و نیز مقادیر زیادی از تجهیزات انفرادی و جمعی به غنیمت گرفته شد.


سردار کوثری، مرحوم شعبانی، سردار شهید شوشتری، سردار شهید همدانی، سردار علی فضلی، سردار سعید قاسمی جمعی از فرماندهان سپاه بودند که نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در عملیات مرصاد ایفا کردند.


بنا به گفته سردار اسماعیل کوثری، برخی از اعضای منافقین که نمی‌دانستند چگونه باید با اسلحه کار کنند، از هول هلیم به دیگ افتادند و فکر می‌کردند که واقعاً می‌توانند تهران را سه‌روزه فتح و صاحب مقام و منصب شوند، اما در اصل اندازه یک بسیجی ساده فکر نظامی هم نداشتند.


سردار کوثری می‌گوید: «برنامه آن‌ها این بود که در شهرهای مختلف طرفداران خود را جمع کنند و شهرها را به آن‌ها بسپرند. می‌خواستند به کرمانشاه بروند و در آنجا هم چند نفر را بگذارند و به تهران بروند و تعدادی که در زندان اوین شورش کرده بودند به آن‌ها بپیوندند و در نهایت کل کشور را در دست بگیرند. این‌ها همه برنامه‌ریزی شده بود؛ اما همه عجله‌ای بود.».


البته منافقین هم در این عملیات از هیچ جنایتی فروگزار نکردند. سازمان به محض رسیدن به بیمارستان اسلام‌آباد غرب تمام مجروحان و کادر پزشکی را به شهادت رساند و جنازه مدافعان شهر را در اقصی نقاط شهر آویزان کرد و برخی دیگر افراد را آتش زد. فیلم زیر روایت یکی از پرستاران دوران دفاع مقدس از جنایت منافقین در بیمارستان اسلام‌آباد غرب است.





نیروهای منافقین که ۲۵ درصدشان را زنان تشکیل می‌دادند، با همان توهم صدام که می‌خواست سه‌روزه تهران را فتح کند خود را به باتلاق مرصاد رساندند. این در حالی است که قبل از رسیدن به این منطقه رژیم بعث با حمایت هوایی و توپخانه‌ای موانع پیش روی منافقین را حذف و یا تضعیف کرده بود. حتی برای تحقق عملیات فروغ جاویدان جنگنده‌های عراقی با استفاده از بمب‌های شیمیایی در منطقه ریجاب اقدام به جنایت جنگی کرده و بسیاری از مردم این منطقه و روستاهای اطراف را قتل عام کردند.


سعید شاهسوندی از اعضای مرکزی سازمان منافقین و فرمانده عملیات فروغ جاویدان بعد از اسارت در این عملیات گفته بود که رجوی توهم آزادی تهران را داشت و این موضوع از سوی صدام به رجوی دیکته شده بود. بعدها رجوی برای توجیه شکست عملیات گفته بود که چون اعضای سازمان برای رسیدن به خانواده‌هایشان جنگیدند، موفق به فتح تهران نشدند!


انتهای پیام/4079/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته