دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 تير 1399 - 00:02
نماینده سابق ایران در سازمان ملل در گفتگو با آنا:

همکاری جامع با چین به‌سود ایران است/ به‌دنبال شعله‌ور کردن رقابت‌های منطقه‌ای نیستیم

نماینده سابق ایران در سازمان ملل متحد گفت: اگر با چین وارد همکاری بلندمدت شویم و این همکاری جامع باشد؛ بسیار به سود منافع جمهوری اسلامی خواهد بود.
کد خبر : 502924
3.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روابط ایران و چین پیشاهنگ سیاست خارجی قرن بیست و یکم آسیا به‌شمار می‌رود و تحقیقات انجام‌شده، نشان می‌دهند در سال‌های آتی بیش از ۸۰ درصد تبادلات تجاری جهان میان شرق و غرب آسیا رخ خواهد داد و سند همکاری 25 ساله دو کشور، مکمل روابط پکن-تهران است. واقعیتی اجتناب‌ناپذیر وجود دارد و آن این است که دنیای غرب به‌ویژه آمریکا از نظر اقتصادی و سیاسی رو به افول هستند و تردیدی در این زمینه وجود ندارد که تولید ناخالص آمریکا در جهان از ۵۰ درصد در سال ۱۹۵۰ به یک‌هفتم جهان کاهش یافته است.


نباید از نظر دور داشت ایران کشور مستقلی است و هیئت‌هایی از آمریکا و اروپا به پایتخت‌های یکدیگر سفر کردند تا جلوی توافق راهبردی ایران و چین را بگیرند. تهران و پکن در این توافق منافع خود را در نظر می‌گیرند و بر همین اساس عمل می‌کنند. پیشینه تاریخی نیز اثبات می‌کند که رابطه ایران و چین هیچ‌گاه چالشی نبوده و دو کشور ایده «جاده ابریشم» را دنبال می‌کردند که دستاوردهای شرق را به غرب انتقال می‌داده است.




بیشتر بخوانید:


شایعات درباره تفاهم‌نامه ایران و چین بی‌اساس است




«غلامعلی خوشرو»، نماینده سابق ایران در سازمان ملل متحد درباره سند 25 ساله میان ایران و چین و سرنوشت عضویت ایران در پیمان شانگهای گفت: پیش‌بینی روابط سیاسی ایران و چین در آینده این واقعیت را ایجاب می‌کند که در تقابل با هجمه غربی‌ها، منافع دو کشور در نظر گرفته شود. تا آنجا که من مطلع هستم چین مخالفتی با عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای ندارد، ولی بعضی کشورهای دیگر ممکن است مشکلاتی ایجاد کنند. 


خوشرو


وی افزود: اگر با چین وارد یک همکاری بلندمدت شویم و این همکاری جامع باشد؛ یعنی فقط شامل دو کشور نباشد و به‌عنوان نمونه همکاری در پروژه «یک کمربند؛ یک جاده» باعث شود ایران به نقاط دیگر همچون عراق، افغانستان، تاجیکستان و ... دسترسی گسترده‌تر داشته باشد، بسیار به سود منافع جمهوری اسلامی خواهد بود. 


نماینده سابق ایران در سازمان ملل متحد عنوان کرد: چین در آینده به بزرگ‌ترین مصرف‌کننده گاز جهان تبدیل خواهد شد و ایران باید برای بهره‌برداری از چنین وضعیتی نقش مؤثر خود را در روابط  با همسایگان و کشورهای آسیای شرقی همچون چین حفظ کند. در این صورت فکر می‌کنم روند عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای تسهیل خواهد شد.



ایران در وضعیتی قرار دارد که می‌تواند کشورها را به هم ارتباط دهد و به‌دلیل برخورداری از انرژی، گاز، نفت و در اختیار داشتن جایگاه عالی در زمینه ذخایر گاز جهان، نقش مؤثری در ارتباطات میان کشورها ایفا کند. 



خوشرو گفت: همیشه قدرت‌های خارجی و به‌ویژه آمریکا از پیشرفت و نفوذ ایران ناراحت هستند، می‌خواهند ایران را تضعیف و اراده مردم کشورمان را سست کنند. آن‌ها همه جا مشکلاتی را برای جمهوری اسلامی ایجاد می‌کنند، اما ایران با تفاهم و همکاری با دیگر کشورها می‌تواند پاسخ محکمی به یکه‌تازی و زیاده‌خواهی آمریکا بدهد.


نماینده سابق ایران در سازمان ملل متحد درباره سرمایه‌گذاری چینی‌ها در بندر چابهار و اینکه «آیا طرح توسعه بندر گوادر پاکستان می‌تواند از سوی این کشور یا حتی هند در روابط و همکاری‌های ایران و چین خلل وارد کند»، تأکید کرد: رقابت‌های منطقه‌ای در همه نقاط دنیا وجود دارد، ولی دلیل نمی‌شود ما از ایفای نقش خودمان سر باز بزنیم. ما با هند، پاکستان و سایر همسایگان غربی و شرقی خود دوست و به‌دنبال توسعه روابط کشورمان و کمک به همسایگان هستیم. جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال شعله‌ور کردن رقابت‌های منطقه‌ای نیست و امیدواریم سرمایه‌گذاری چینی‌ها در بندر چابهار به اخلال از سوی دیگر طرف‌ها منتهی نشود.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب