انجمنهای علمی پیشقراولان تولید علم در دانشگاهها/ وزارت علوم امکانات بیشتری در اختیار دانشجویان قرار دهد
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب میشود که عصاره آن میتواند از دلِ دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمنهای علمی دانشجویی از جمله تشکلهایی هستند که میتوانند به طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آنها کمتر رسانهای میشود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاهها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمنهای علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالشهای این انجمنها بپردازد.
در این گفتگو میزبان احسان طاهری دبیر انجمن علمی دانشجویی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، دبیر کانون علمی فرهنگی هور و نایب دبیر هیئت دانشجویی حضرت فاطمهالزهرا(س) هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
بیشتر بخوانید:
لزوم ایجاد مشوقهای مناسب برای دانشجویان توسط مسئولان دانشگاهی جهت تولید علم
آنا: دانشجویان و اساتید چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
طاهری: امروزه در جهان یکی از بسترهای تولید علم مقالات بوده و پژوهشهای كاربردی، تعداد كتب چاپ شده، ثبت اختراعات، مجلات علمی-پژوهشی و… نيز در تعيين ميزان توليدات علمی موثر هستند.
فعالیت دانشجویان در این زمینه و ایجاد مشوقهای مناسب برای آنها توسط مسئولان دانشگاهی میتواند بسیار مؤثر باشد و در درجه اول موجب پیشرفت و ترقی خود فرد و سپس موجب پیشرفت علمی کشور شود.
با توجه به نقش جوانان و اهمیت حضور آنان در عرصههای مختلف کشور که بارها مورد تأکید رهبر فرزانه انقلاب بوده است، هر جوان یا هر دانشجو دارای انگیزهای است که این انگیزه ممکن است در درون او خاموش باشد و نیاز به انرژی فعالسازی دارد و یا امکان دارد که در درون او روشن است.
اگر این انگیزهها در بستر تشکلهای دانشجویی در کنار هم قرار بگیرند، انگیزههای خاموش نیز روشن میشوند و این عمل موجب آینده درخشان کشور در زمینه علمی خواهد بود.
وزارت علوم امکانات بیشتری در اختیار انجمنهای علمی قرار دهد
آنا: رویکرد نظام آموزش عالی را در خصوص حمایت کردن از انجمنهای علمی دانشجویی چگونه ارزیابی میکنید؟
طاهری: تشکلهای دانشجویی و انجمنهای علمی همانند یک نهال هستند که نیاز به توجه و حمایت بسیاری بهخصوص در بدو آغاز فعالیت خود دارند و انتظار میرود وزارت علوم و مسئولان به این تشکلها بیشتر بها داده و امکانات و فضای کار بیشتری به آنان اختصاص دهند تا به امید خداوند این نهال تبدیل به درختی تنومند شود.
در ابتدا سختیهای بسیاری برای تشکیل انجمن و انجام کارها پیش روی ما بود اما با انتقال و حمایتهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان اوضاع فعالیت در این زمینه بسیار بهتر شد و امید است که بهتر از این نیز شود.
بروکراسیهای کسلکننده اداری و عدم توجه به فرهنگسازی در انجمنهای علمی
آنا: آسیبها و چالشهای انجمنهای علمی دانشجویی چیست؟
طاهری: با توجه به سخن بزرگان ما که میفرمایند علم بدون فرهنگ منجر به گمراهی میشود، از آسیبهای انجمنهای علمی میتوان به عدم توجه به فرهنگسازی اشاره کرد، پس در نتیجه توجه به فرهنگسازی در کنار علم و دانش شرط موفقیت برای هر تشکل علمی است.
در رابطه با چالشها میتوان به بروکراسیهای کسلکننده اداری اشاره کرد که به لطف خدا به تازگی شرایط بسیار هموارتر شده است. در کل مشورت و همفکری در امور و انجام کارها هیجانها و چالشهای بسیاری برای اعضای انجمنها دارد.
ارتباط با اساتید متخصص برای تقویت انجمنهای علمی
آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمنهای علمی در دانشگاهها وجود دارد؟
طاهری: توجه به درخواست و فعالیتهای انجمنهای علمی و در نظر گرفتن امتیازهای متعدد برای اعضای فعال در زمینه علمی و فرهنگی میتواند مشوق و محرک بسیار خوبی برای دانشجویان باشد.
دادن مجوز برای برگزاری کلاسهای فوق برنامه که جهت فراگیری بهتر کار عملی و مشورت و همفکری مدیران دانشگاهی با اعضای انجمن میشود و همچنین ارتباط با اساتید متخصص و برگزاری جلسات همنشینی و همفکری به تقویت انجمنهای علمی کمک میکند.
تولید علم با کمک انجمنهای علمی از طریق تدوین مقالات علمی و ایدهپردازی
آنا: برای اینکه انجمنهای علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاهها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
طاهری: تولید علم و حل مسائل کشور توسط انجمنهای علمی یک موضوع بزرگ است که برای حل این مسئله، دانشجویان نیاز به دانش، داده کافی و... دارند. کارگاهها، سمینارها، مقالات و مجلات دانش کافی را برای حل مسئله در اختیار فرد میگذارند که شرط لازم برای تولید علم است.
همچنین اختراعات، جمعآوری مقالات علمی و درست کردن فضایی برای ایدهپردازی منجر به تولید علم خواهد شد.
آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمنهای علمی چگونه آغاز شد؟
طاهری: با توجه به روحیه کار تیمی و توجه به حس مسئولیت و وظیفه اجتماعی، از اوایل ورود به دانشگاه به همراه دوستانم به دنبال تشکیل انجمن علمی برای رشته تحصیلی خود بودم که صرف نظر از مشقتها وسختیهای زیاد بالاخره موفق به تشکیل انجمن علمی مهندسی پزشکی شدم.
در زمانی که انجمن هنوز تشکیل نشده بود به همراه تعدادی از دوستان اقدام به تشکیل گروهی کردیم که هدف این گروه حل مشکلات آموزشی و علمی سایر دانشجویان مثل تهیه جزوه دروس تخصصی، مشکلات انتخاب واحد و... بود که این کار صرفاً به منظور احساس مسئولیت و انجام وظیفه اجتماعی خودمان بود.
البته وجود اساتیدی مانند مدیر گروه رشته که نهایت همکاری را با گروه ما میکردند در ادامه این هدف بیتأثیر نبود.
اقدامات انجمن علمی مهندسی پزشکی واحد تهران مرکزی
آنا: درباره انجمن علمی دانشجویی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی توضیح دهید. از ابتدای شکلگیری انجمن شما تاکنون چه فعالیتهایی انجام شده است؟
طاهری: انجمن علمی مهندسی پزشکی واحد تهران مرکزی به همت دوستان و دانشجویانی چون انصاری، یحیایی، قراگزلو، محوی و... حدود یک سال است که شکل گرفته و بهصورت کارگروههای مختلف تقسیم شده و فعالیتهای بسیاری در این یک سال داشته است.
از جمله فعالیتهای این تشکل علمی میتوان به برگزاری همایشهای علمی، کلاسهای رفع اشکال درسی، پیگیری امور آموزشی و رفع مشکلاتی نظیر انتخاب واحد با همراهی مدیر گروه، طراحی چارت ترمیک و پیگیری کارهای مربوط به کارآموزی دانشجویان رشته مهندسی پزشکی و تولید نشریه علمی میتوان اشاره کرد.
نشریه انجمن علمی مهندسی پزشکی که «بی ام ای پلاس» نام دارد، ضمن ارائه مطالب مفید و سودمند، میتواند بستری مناسب برای دانشجویان و اساتید باشد تا مقالات و یافتههای تازه خود را در آن به اشتراک بگذارند و این موضوع موجب افزایش دانش و پیشرفت علمی بزرگی در این رشته میشود.
این نشریه به همت اعضای نخبه تحریریه انجمن علمی مهندسی پزشکی و نظارت علمی شاهرخ شجاعی و وحید فقیهی رضایی تهیه شده است که بر خود واجب میدانم از زحمات آنان، همه دستاندرکاران و حمایتهای آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و فهیمینجم رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد تهران مرکزی نهایت سپاس و قدردانی را داشته باشم.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/