دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 تير 1399 - 00:08
چالش‌های انجمن‌های علمی 39/ جعفری در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

برگزاری رویدادهای استارت‌آپی برای مسئله‌محور کردن انجمن‌های علمی/ عدم ارتباط مؤثر میان اساتید و دانشجویان در انجمن علمی

مسئول رسانه‌ای انجمن علمی دانشجویی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران گفت: برگزاری مسابقات و رویدادهای استارت‌آپی هدفمند برای مسئله‌محور کردن انجمن‌های علمی و حرکت به سمت ایده‌پردازی و نوآوری می‌تواند در زمینه تولید علم بسیار سودمند باشد.
کد خبر : 499425
103.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب می‌شود که عصاره آن می‌تواند از دلِ دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمن‌های علمی دانشجویی از جمله تشکل‌هایی هستند که می‌توانند به‌طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آن‌ها کمتر رسانه‌ای می‌شود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در  پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاه‌ها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمن‌‌های علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالش‌های این انجمن‌ها بپردازد.
در این گفتگو میزبان محمدرضا جعفری، مسئول رسانه‌ای انجمن علمی دانشجویی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، عضو کمیته دانشجویی EDO دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران و عضو انجمن بین‌المللی دانشجویان ISIC 2  هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:


انجمن‌های علمی برای حل مشکلات کشور باید وسط میدان باشند/ هنوز برخی از دانشجویان نمی‌دانند «انجمن علمی» هم داریم!




آنا: دانشگاهیان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟


جعفری: هر دانشگاه از چند رکن اساسی شامل اساتید، دانشجویان و مدیران دانشگاه تشکیل شده است، اگر تمامی ارکان مذکور به‌خوبی وظایف خود را انجام دهند، به یکدیگر کمک کنند و امکانات پیشرفت علمی را فراهم سازند، دانشجو به‌عنوان هسته اصلی تولید علم با انگیزه و پرانرژی می‌تواند به تولید علم کمک شایانی کند.



انجمن‌های علمی پل مؤثری میان اساتید و دانشجویان هستند


انجمن‌‌های علمی اگر در جذب دانشجویان علاقه‌مند موفق عمل کنند،  نگرش صرفاً علمی به انجمن داشته باشند و حمایت و کمک مدیران و تصمیم‌گیرندگان دانشگاه را لحاظ کنند، می‌توانند به‌عنوان پل مؤثری میان اساتید و دانشجویان عمل کرده و نقش پررنگ و برجسته‌ای در پیشرفت علمی کشور ایفا کنند.


آنا: رویکرد آموزش عالی را در خصوص حمایت کردن از انجمن‌های علمی دانشجویی چگونه ارزیابی می‌کنید؟


جعفری: وزارت علوم و وزارت بهداشت به‌عنوان بالاترین سازمان اداری دانشگاه‌ها می‌توانند نقش بسیار پررنگی  در حمایت از تشکل‌ها و انجمن‌های علمی داشته باشند؛ آنان می‌توانند با کارهایی مانند اختصاص بودجه بیشتر، تبلیغات و دادن امتیازات گسترده‌تر، جذب دانشجویان نخبه و... بیش از پیش به حمایت از انجمن‌های علمی و پیشرفت علمی کشور کمک کنند.



پرداختن به مسائل حاشیه‌ای چالش‌ انجمن‌های علمی است


آنا: چالش‌های انجمن‌های علمی دانشجویی چیست؟


جعفری: یکی از بزرگترین چالش‌های انجمن‌های علمی، فراموش کردن هدف اصلی این انجمن‌ها یعنی تولید و اعتلای علم و به جای آن پرداختن به مسائل حاشیه‌ای و جایگاه قدرت و سوءاستفاده‌هایی نظیر آن است. از چالش‌های دیگر این انجمن‌ها می‌توان به عدم ارتباط مؤثر میان اساتید و دانشجویان و هسته اصلی انجمن اشاره کرد که خود موجب انفعال علمی انجمن می‌شود.


جذب دانشجویان نخبه و علاقه‌مند از عوامل تقویت انجمن‌های علمی است


آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها وجود دارد؟


جعفری: جایگاه و اهمیت بالای انجمن‌های علمی باید برای تمامی ارکان دانشگاه شرح داده شود و با اعتماد و دلگرمی به دانشجویان، موجب تقویت روحیه علمی آنها شود، همچنین جذب مؤثر دانشجویان نخبه و علاقه‌مند نیز یکی از مهم‌ترین عوامل تقویت انجمن‌های علمی است.



برگزاری رویدادهای استارت‌آپی هدفمند برای مسئله‌محور کردن انجمن‌های علمی


آنا: برای اینکه انجمن‌های علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟


جعفری: اگرچه یکی از بهترین راهکارهای تخصص یافتن فرد در رشته تخصصی خود، شرکت در انجمن‌های علمی است، ولی برگزاری دوره‌ها و سمینارها نمی‌تواند به تنهایی موجب تولید علم شود؛ برگزاری دوره، سمینار، مسابقات و رویدادهای مستمر استارت‌آپی هدفمند برای مسئله‌محور کردن فعالیت انجمن‌ها، سوق دادن آن‌ها به سمت ایده‌پردازی و نوآوری در کسب‌وکارهای نوپا، همکاری در مرکز رشد و سراهای نوآوری، ارائه طرح‌های تحقیقاتی مفید و نوآور، تجاری‌سازی و حل مشکلات دانشگاه می‌تواند در زمینه تولید علم بسیار سودمند باشد.


همچنین ارتباط فراوان با اعضای هیئت علمی و دانشجویان برای شکل‌گیری کارهای گروهی با رویکرد کارآفرینی، حل مسائل کشور و تولید علم می‌تواند راهگشا و مؤثر باشد.



آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمن‌های علمی چگونه آغاز شد؟


جعفری: بنده از نوجوانی و دوران متوسطه اول استعدادهای درخشان، با تفکر انجمن‌های گروهی و علمی آشنا شدم و فکر و نگرش علمی و کار گروهی در موضوع‌های مختلف را در خودم نهادینه کردم و اکنون نیز با ورود به رشته مورد علاقه خود بیش از پیش این علاقه در من آشکار شده است.


اقدامات انجمن علمی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران


آنا: درباره انجمن علمی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران توضیح دهید که چه فعالیت‌هایی انجام شده است؟


جعفری: از جمله فعالیت‌های انجمن علمی دانشجویی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران می‌توان به برگزاری سمینار و وبینار در موضوع‌های مختلف پزشکی مانند nueroscience, ویروس کرونا و... اشاره کرد.



همچنین تشکیل کارگروه‌ و همایش‌ برای کارهای پژوهشی و مقاله‌نویسی و پروپوزال‌نویسی، برگزاری کلاس‌های آموزشی عملی و علمی برای دانشجویان علاقه‌مند و مصاحبه با اساتید مختلف پیرامون مسائل روز از دیگر کارهای انجمن علمی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران است.


انتهای پیام/4118/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب