هیچ شاخصی برای سنجش وضعیت پیشرفت شهرها نداریم/ رتبهبندی و سنجش شهر تهران در حال انجام است
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، محمدحسین بوچانی گفت : بر اساس تکلیفی که شهردار تهران در شورای معاونین خود بر عهده مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران قرار داده است، موضوع رتبهبندی و سنجش شهر تهران بهعنوان یکی از طرحهای پژوهشی مهم از سوی این مجموعه با همکاری مراکز علمی و دانشگاهی در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران مکلف به تعیین شاخصهای اسکن و رتبهبندی شهر تهران شده است، ادامه داد: در بررسیهای اولیه مشخص شد بهرغم آنکه نزدیک به 5 دهه است که از نظام برنامهریزی در کشور استفاده میشود، اما تا این لحظه متأسفانه هیچ شاخصی برای سنجش وضعیت پیشرفت شهرها تدوین و به تصویب نرسیده است.
رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران بیان کرد: درواقع مشخص نیست مجموعه کارهایی که برای پیشرفت شهرها توسط شهرداریها انجام میشود، آیا آنها را به سمت پایداری و شکوفایی سوق میدهد یا این اقدامات، شهرها را بهسوی یکسری از نابسامانیهای اجتماعی سوق میدهد.
وی با اشاره به اینکه در دنیا موضوعات مربوط به رتبهبندی و سنجش وضعیت کیفیت شهرها سالهاست مورداستفاده قرار میگیرد، تأکید کرد: در حال حاضر برخی از مؤسسات و نهادهای بینالمللی وظیفه اسکن و رتبهبندی شهرها را بر اساس شاخصهایی که وجود دارد، بر عهده دارند.
بوچانی بابیان اینکه شهرهای ایران برای قرار گرفتن در این رتبهبندیهای بینالمللی و استفاده از شاخصها با مشکلاتی روبهرو هستند، گفت: نخست آنکه متناسب با شاخصهایی که در رتبهبندیهای بینالمللی وجود دارد، در شهرها داده و اطلاعات موردنیاز تهیه و گزارش داده نمیشود به همین دلیل در رتبهبندیهای بینالمللی شهرهای ما بهویژه شهر تهران یا در رتبههای پایینی قرار دارند و یا اصلاً حضور ندارند.
به اعتقاد وی، وضعیت کنونی شهر تهران در رتبهبندیهای بینالمللی به معنای بد بودن آن نیست، بلکه به این معناست که خودمان را در معرض رتبهبندی و رصدهای بینالمللی قرار ندادهایم.
رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران بابیان اینکه در حال حاضر با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و برخی مراکز علمی دیگر مطالعات خوبی را در این زمینه انجام دادهایم، افزود: نخستین کاری که انجام میدهیم تنظیم شاخص پیشرفت شهری در ایران است. این شاخصها به نحوی با توجه به مقتضیات شهری در کشور تهیه میشود تا مشخص شود شهرداریها چه وظایفی دارند و آیا عملکرد شهرداریها بر مبنای این شاخصها اثرگذار است، یا خیر.
وی ادامه داد: اگر این شاخصها تنظیم و تصویب شود، هر شهری در داخل کشور میتواند بر اساس آن وضعیت خود را سنجیده و میزان پیشرفت خود را در هرسال ارزیابی کند. درگام بعدی حتی شهرها در کنار یکدیگر میتوانند وضعیت پیشرفت خود را ارزیابی کنند.
محمدحسین بوچانی بابیان اینکه اخیراً در این رابطه جلسهای با رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور برگزار شده است، یادآور شد: در این جلسه طرح موضوع کردیم و از این طرح استقبال خوبی توسط آقای جمالی نژاد انجام و مقرر شد که این طرح یا از طریق وزارت کشور و یا از سوی شهردار تهران در هیئت دولت مطرح شود تا شاخصهای تدوینشده مورد تائید و تصویب قرار گیرد. در گام بعدی نیز قرار شد تا مرکز مطالعات در قالب یک نرمافزار ابتدا وضعیت شهرداریهای کلانشهرها، مراکز استانی و شهرهای با جمعیت بالای 100 هزار نفر را مورد ارزیابی قرار دهد. درواقع شهرداریها بر اساس شاخصهایی که اعلام میشود، دادههای موردنیاز را تهیه میکنند تا در انتها مشخص شود هرکدام نسبت به دیگری در چه وضعیتی قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه شاخصهای سنجش شهرها عینی مانند بررسی وضعیت فضای سبز و شاخصهای ذهنی مانند وضعیت اعتماد مردم به شهرداریها است، بیان کرد: این شاخصها متناسب با مقتضیات شهری ما تنظیم شده است اما از شاخصهای بینالمللی نیز غافل نشدهایم. اگر برای اولین بار موفق شویم شاخصهای سنجش شهرها را تنظیم کرده و به تصویب برسانیم، میتوانیم مدعی شویم که یک کار ماندگار در مدیریت شهری شکل گرفته است.
رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران تأکید کرد: یکی از دلایلی که تصمیم گرفتیم تا شاخصهای رتبهبندی شهرها را بر اساس مقتضیات داخل کشور تهیه کنیم، نبود مدیریت واحد شهری در ایران بود به همین دلیل نمیتوانستیم از شاخصهای بینالمللی در گام نخست برای رتبهبندی شهرها استفاده کنیم. در ابتدا تصمیم گرفتیم به سمت ایجاد شاخصهای شهری ملی در ایران برویم تا بتوانیم شهرها را بر اساس این شاخصها با خود و بعد با شهرهای دیگر رتبهبندی کنیم در گام بعدی این امکان وجود دارد تا از شاخصهای ملی و بینالمللی بهصورت ترکیبی استفاده کنیم.
انتهای پیام/4145
انتهای پیام/