دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مدیرحقوقی پویش مردمی حذف ربا در «میزگرد بررسی ربا در سیستم بانکداری»مطرح کرد؛

نفوذ غربگرایان در سیستم بانکداری ایران/ بانکها فقط شریک سود هستند

مدیرحقوقی پویش مردمی حذف ربا با اشاره به مشکلات امروز سیستم بانکداری ایران گفت: غربگرایانی که در سیستم بانکداری ایران نفوذ کرده اند اجازه اجرای بانکداری بدون ربا را نمی دهند.
کد خبر : 472161
_MID0342.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا آرش کبیری مدیر حقوقی پویش مردمی حذف ربا در میزگرد «بررسی ربا در سیستم بانکداری» که در خبرگزاری آنا برگزار شد  با اشاره به اینکه من سهم شرایط اقتصادی را در وضعیت بد بنگاه های تولید بیشتر از تاثیرات خارجی می دانم و مسبب این شرایط بد اقتصادی نیز بانک ها هستند گفت: حدود 7 هزار پرونده را مطالعه کردم که در این پرونده ها یک موضوع مشترک به نام سیستم ربوی بانکداری داشت.


*بانکها برای پرداخت تسهیلات فقط وثیقه می گیرند 


وی ادامه داد: متاسفانه بانک ها هیچ یک از طرح هایی که برایشان تسهیلات پرداخت کرده اند را به طور دقیق بررسی نکرده اند در صورتیکه براساس بخش نامه بانک مرکزی موضوع فعالیت اقتصادی که تسهیلات گیرنده برایش تسهیلات می گیرد مهم است اما بانک ها بیشتر وثایق را مورد ارزیابی قرار می دهند.


مدیر حقوقی پویش مردمی حذف ربا خاطرنشان کرد: فرض کنید در مورد ساخت ساختمان دو نفر می خواهند باهم مشارکت کنند و درنهایت هرکدام براساس سهم الشرکه سود خود را بردارند که این یک قرارداد مشارکتی است یعنی دو طرف در سود و زیان شریک هستند.


نشست بانکداری ربا و بانک کبیری حسینی نظافتیان


وی با اشاره به ماده 3 آیین نامه بانکداری بدون ربا گفت: هم اکنون 13 عقد برای بانک ها قابل احصا است و بانک ها براساس قانون موظف هستند بر اساس همین عقود قراردادشان را منعقد کنند و اجازه انعقاد قرارداد دیگری ندارند.


کبیری تصریح کرد: اما متاسفانه می بینیم که قراردادهای جدیدی وجود دارد که مشخص نیست این قراردادها از کجا آمده اند.


این کارشناس سیستم بانکی با اشاره به عقد قرض الحسنه گفت: بانک ها براساس آیین نامه ای که دارند فقط یک بار می توانند تسهیلات را به صورت قرض الحسنه پرداخت کنند که مورد تایید قانون و شورای نگهبان نیز واقع شده است.


*بانکها در قرارداد مشارکتی فقط شریک سود هستند


کبیری ادامه داد: براساس همین عقود دو نفر که یک نفر بانک و دیگری تسهیلات گیرنده است باهم شریک می شوند و قراردادی را منعقد می کنند اما در این قرارداد بانک اعلام می کند من تنها در سود با شما شریک هستم و زیان طرف مقابل به من ربطی ندارد حال سوال اینجا است که این چه قرارداد مشارکتی است که بانک فقط در سود شریک است و کاری به زیان طرف مقابل ندارد.


به گفته وی این قرارداد عملا مشارکتی نیست  و از موضوع مشارکت خارج می شود زیرا رسما بانک اعلام می کند که طرف مقابل باید به من سود پرداخت کند و میزان این سود هم مشخص و مورد انتظار است.


نشست بانکداری ربا و بانک کبیری حسینی نظافتیان


کبیری گفت:  در قرارداد مشارکتی بانک در مورد معامله  ناظر است  وباید ببیند که  آیا این تسهیلات در جای خود مورد استفاده قرار گرفته است یا خیر.


* اخذ وثایق خارج از طرح توسط بانک 


این کارشناس بانکداری تصریح کرد: حتی بانک نباید وثایق خارج از طرح را از تسهیلات گیرنده دریافت کند که متاسفانه این کار در بانک ها صورت می گیرد و عملا بانک ها وثایق خارج از طرح ها را نیز دریافت می کند  که من به سیستم بانکی حق می دهم تا از منافع خودش دفاع کند  اما این کار بانک خلاف مقررات و قوانین نظام بانکی کشور است.


وی با اشاره به فعالیت بانک و ایجاد حد اکثر سود برای خودش از دیرکردها گفت: بانک ها برای اینکه بتوانند حداکثر منافع را برای خود بدست آورند یک کار دیگر هم انجام می دهند و آن این است که تعهدات قبلی را در یک قرارداد صوری به بعد منتقل می کند که این کار بانک رسما خلاف مقرارت و قوانین است.


*نفوذ غربگرایان در سیستم بانکداری ایران


وی با اشاره به موضوع بدهکاران بانکی گفت: بدهکار بانکی تعریف خود را دارد و نمی توان به کسی که با بانک شریک است گفت بدهکار بانکی  زیرا بانک در سود و زیان تسهیلات گیرنده شریک است.


کبیری ادامه داد: مشکل سیستم بانکی ما این است که عده ای می خواهند سیستم بانکی کشور را بدون ربا کنند اما خود تحصیلکرده غرب و شرق هستند  که من اسم این را نفوذ می گذارم.


به گفته وی کسی که دوبرابر بودجه مملکت درآمد دارد طبیعی و ساده است که اجازه ندهد این قدرت از دستش خارج نشود هم اکنون موسساتی داریم که وقتی ان ها را مورد ارزیابی قرار می دهیم با تعجب می بینیم که آنها نیز ربوی هستند.


نشست بانکداری ربا و بانک کبیری حسینی نظافتیان


وی با اشاره به وجود قراردادهای جدید در سیستم بانکی گفت: قراردادی هایی داریم که معلوم نیست ماهیت این قراردادها چیست اما بانک برای حد اکثر کردن سود خود حاضر است که این قراردادها را منعقد کند.


کبیری تصریح کرد: در شرایط فعلی به نظر من با قانون و فشار نمی توان سیستم بانکی را اصلاح کرد بلکه باید افرادی که در این سیستم فعالیت می کنند را با تغییر ساختار ها آشنا کرد زیرا انها هستند که باید این سیستم را اجرا کنند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب