دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 مهر 1394 - 12:37
یک متخصص بهداشت عمومی در گفت‌و‌گو با آنا مطرح کرد

نکات مهم بهداشتی که نذری‌دهندگان باید برای پیشگیری از مسمومیت عزاداران جدی بگیرند

یک متخصص بهداشت عمومی، عنوان کرد: به افرادی که نذری را ارائه می‌دهند، توصیه می‌شود سلامت مصرف کنندگان نذورات را معادل سلامت خود و خانواده خود در نظر بگیرند و در تهیه غذای نذری از چربی‌های جامد و غیر اشباع استفاده نکنند و از سلامت مواد اولیه اطمینان داشته باشند.
کد خبر : 45359

دکتر محمد هاشمی در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اجتماعی آنا درباره آداب تهیه نذورات برای پیشگیری از بروز مسمومیت، گفت: در ایام محرم افراد برای تقرب بیشتر به خدا و خدمت به عزاداران اقدام به پخش نذورات می‌کنند که این نذورات انواع مختلفی از جمله نوشیدنی‌ها تا مواد غذایی را در بر می‌گیرد. اما باید در نظر داشت افرادی که اقدام به پخش غذای نذری می‌کنند، باید همانند آنچه برای خود و دوستان خود تهیه می‌کنند، نکات بهداشتی را از نظر آلودگی و گندزدایی مواد اولیه رعایت کنند.


این متخصص بهداشت عمومی، افزود: غذا باید در دمای مناسب پخته شود و سبزیجات در شرایط مناسبی شست‌و‌شو و گندزدایی شود و نذورات در شرایط مناسبی بین افراد توزیع شود.


وی عنوان کرد: هم چنین باید مواد اولیه‌ای تهیه شود که فاسد نباشند و تمام آنها تازه باشد. افراد در زمان گندزدایی سبزیجات باید آن را همانند آنچه برای خود شست‌و‌شو و گندزدایی می‌کنند، انجام دهند.


دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران، تاکید کرد: به افرادی که نذری را ارائه می‌دهند، توصیه می‌شود سلامت مصرف کنندگان نذورات را معادل سلامت خود و خانواده خود در نظر بگیرند و در تهیه آن از چربی‌های جامد و غیر اشباع استفاده نکنند.


وی افزود: برخی این توجیه را دارند که چون قصد عبادت و تقرب در این نذورات وجود دارد، اتفاقی برای افراد نمی‌افتد و ممکن است خطایی کنند و سلامت مصرف کنندگان نذورات را به خطر بیندازند که البته در این موارد اتفاقا باید توجه بیشتری به حفظ سلامت عزاداران داشته باشیم.


هاشمی یادآور شد: وقتی غذا در حجم زیاد تهیه می‌شود، برای خوش طعم شدن آن از چربی زیادی استفاده می‌شود. چربی زیاد می‌تواند خطرات افزایش چربی خون، وزن و عوارضی مانند آرترواسکلروز و تصلب شریان را در دراز مدت به همراه داشته باشد.


این متخصص بهداشت عمومی درباره بهداشت ظروفی که نذورات در آن پخته می‌شود، گفت: ظروف تقسیم و ملاقه‌ای که استفاده می‌شود باید استریل باشد و کسانی که این کار را انجام می‌دهند، باید نظافت شخصی خود را رعایت کنند؛ چه از نظر نوع لباس و چه نظافت دستانشان و نهایتا ظروفی که برای توزیع استفاده می‌شود کاملا باید بهداشتی باشد. زیرا امکان ایجاد و تکثیر آلودگی‌های میکروبی وجود دارد.


وی افزود: وقتی غذا در حجم انبوه تولید می‌شود ممکن است غفلت از برخی موارد صورت گیرد که این غفلت هر چند اندک به بهای از بین رفتن سلامت تمام مواد غذایی و به خطر افتادن سلامتی مصرف کنندگان آن تمام می‌شود.


هاشمی در خصوص علائم مسمومیت غذایی، عنوان کرد: علائم مسمومیت غذایی عبارتند از دل درد، سوء هاضمه، دل‌پیچه، تهوع و استفراغ که بعضا این اسهال و استفراغ‌ها می‌تواند شدید باشد و به کم آبی شدید بدن منجر شود که در فصول گرم سال می‌تواند خطر جانی برای افراد داشته باشد.


دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران، یادآور شد: اکیدا توصیه می‌شود اگر افراد پس از مصرف مواد غذایی نذری اعم از غذا و یا نوشیدنی دچار علائم شدند، حتما برای بررسی علت بروز علائم به پزشک مراجعه کنند و از درمان‌های خانگی اجتناب کنند. زیرا ممکن است برخی باکتری‌های فرصت طلب در این خوراکی‌ها لانه گزینی کرده باشند که در صورت بی‌توجهی به درمان می‌تواند روند دشواری را برای درمان آنها در پیش داشته باشد و جان افراد را به خطر بیندازد.


وی درباره افرادی که در این ایام سفر می‌کنند، گفت: کسانی هم هستند که در این ایام به مسافرت می‌روند و در بین راه‌ها ممکن است از غذاهای نذری استفاده کنند که ممکن است در مسیرها این غفلت‌ها بیشتر صورت گیرد و عفونت‌های جدی‌تری حتی پیدایش وبا در برخی نوشیدنی‌ها اتفاق بیفتد. به همین دلیل به افراد تاکید می‌شود خودسرانه دارویی را مصرف نکنند و در صورت بروز مشکلات گوارشی برای بررسی علت و درمان آن حتما به نزدیکترین مرکز بهداشتی در دسترس مراجعه کنند.


هاشمی خاطرنشان کرد: ظروف پلاستیکی وقتی در مجاورت هوا قرار می‌گیرند، رادیکال‌های آزادی از خود ترشح می‌کنند که این با مواد غذایی ترکیب می‌شود و بالقوه اثر سرطان‌زایی را افزایش می‌دهد که بر این اساس از افراد درخواست می‌شود برای توزیع نذورات خود از ظروف غیر پلاستیکی استفاده کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب