چطور با تغذیه مناسب میتوانیم گردش خونمان را بهبود بخشیم؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، همانطور که میدانید؛ اگر گردش خون در رگها با اختلال مواجه شود، اتفاقات نامطلوبی در بدن رخ میدهد اما چطور میتوانیم از اتفاقها جلوگیری کنیم؟
این سوالی است که امروز خبرگزاری آنا به آن پاسخ میدهد.
گردش خون به چه معناست؟
شریانها و وریدهای دستگاه گردش خون انسان جریانی پیوسته و تقریباً بدون نوسان را به مویرگها میرسانند به این صورت که دیواره کششی شریانهای بزرگی نظیر آئورت فشار خون پمپ شده توسط قلب در هر ضربان را در دیوارههای ارتجاعی برای چند دهم ثانیه ذخیره میکنند و سپس بصورت تدریجی آن را به خون وارد میکنند تا جریانی یکدست نهایتاً به مویرگها برای تبادل مواد برسد.
باید بدانید که؛ افزایش سن چنانچه موجب رسوبگذاری چربی یا بهطور کلی آرتریو اسکلروز شود این خاصیت کمرنگتر شده و اختلاف فشار سیستولی و دیاستولی بارزتر میشود.
- بیشتر بخوانید:
- روزه موجب بهبود تپش قلب میشود
- دفع سموم بدن با انجام عمل بادکش
- تفاوت بین ایست و حمله قلبی
- خوردن انار را در این فصل از دست ندهید
- پیادهروی برای هضم غذا مفید است
انواع گردش خون
- گردش کوچک خون
سیاهرگها خون را از نقاط مختلف بدن به دهلیز راست قلب میآورند که با انقباض دهلیز راست خون از دهلیز راست از طریق دریچه سه لتی (تریکوسپید) وارد بطن راست میشود.
پس با انقباض بطن راست خون از بطن راست از طریق سرخرگ ریه به ریهها میرود تا در ریهها دی اکسید کربن خون با اکسیژن هوا جایگزین شود و در نتیجه خونی که از ریهها میآید دارای اکسیژن زیادی است و دی اکسیدکربن کمی دارد و این خون از طریق سیاهرگهای ریه وارد دهلیز چپ قلب میشود. این گردش خون از بطن راست قلب به ریهها و برگشت خون از ریهها به دهلیز چپ قلب را گردش کوچک خون مینامند.
- گردش بزرگ خون
خون اکسیژن دار که وارد دهلیز چپ شده پس از انقباض دهلیز چپ از طریق دریچه دو لتی (میترال) وارد بطن چپ میشود. با انقباض بطن چپ خون وارد سرخرگ بزرگ بدن (آئورت) میشود. از طریق سرخرگ آئورت خون اکسیژن دار به تمام قسمتهای مختلف بدن میرود تا مواد غذایی و اکسیژن را به آنها برساند و مواد زائد و دی اکسید کربن را از آنها بگیرد.
خون بعد از گرفتن مواد زائد سلولهای بدن وارد سیاهرگها میشود و از طریق سیاهرگها به دهلیز راست قلب میآید و این گردش خون از بطن چپ قلب و از طریق سرخرگ آئورت به تمام ارگانهای بدن و برگشت آن به دهلیز راست قلب را گردش بزرگ خون مینامند.
توصیههای غذایی برای بهبود گردش خون
اگر گردش خون در رگها با اختلال مواجه شود، اتفاقات نامطلوبی در بدن رخ میدهد؛ مانند سردی دست و پا، تورم در پاها بخصوص قوزک پا، کرامپهای شبانه و... از همه مهمتر اینکه جریان خون مناسب از بروز انسداد عروق ناشی از تجمع کلسترول یا فشار خون بالا پیشگیری میکند.
بیشک میدانید که تجمع کلسترول و فشار خون بالا باعث انسداد جزیی یا کامل یک یا چند رگ میشود. خوشبختانه میشود با تغذیه مناسب و رعایت اصولی ساده از این مشکلات پیشگیری کرد و جریان خون را بهبود داد.
- غذاهای تند و پرادویه میل کنید
ادویهها زیر دسته منابع آنتیاکسیدانها هستند و نقش موثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی دارند.
این طعمدهندههای پرخاصیت جایگزین مناسبی برای تمام چاشنیهای پرخاصیت و مهمتر از همه نمک است که یکی از عوامل افزایشدهنده فشار خون محسوب میشود و به تمام غذاهایتان ادویه و بخصوص فلفل بزنید.
پیشنهاد میکنیم، طرز تهیه چند غذای هندی، مکزیکی یا تایلندی را یاد بگیرید و از طعم تند آنها برای بهبود جریان خونتان استفاده کنید.
- حبوبات در اولویت
حبوبات حاوی میزان اندکی چربیهای اشباع شدهاند و در عوض سرشار از فیبرهای غذایی هستند. در نتیجه کمک زیادی به کاهش میزان کلسترول و جلوگیری از رسوب پلاکهای خون میکنند.
حتما میدانید که رسوب پلاکها باعث انسداد و بسته شدن عروق خونی میشود و برای پیشگیری از این مشکلات نخود، عدس، لوبیاهای قرمز، سیاه و سفید را در برنامه غذاییتان بگنجانید.
اگر دنبال راهی برای کاهش مصرف گوشت قرمز هستید نیز میتوانید به حبوبات اعتماد کنید.
- دانهها و مغزهای روغنی بهعنوان میانوعده
چربیهای اشباع نشده موجود در آجیلها برخلاف چربیهای اشباع شده برای کاهش کلسترول خون مفید هستند.
مصرف دانهها و مغزهای روغنی به صورت روغن، کره یا آجیل انتخاب خوبی برای ارتقای سطح سلامت عمومی بدن است.
این دانهها و مغزها جزو منابع خوب پروتئینهای گیاهی و سرشار از آنتیاکسیدانها هستند که برای سلامت قلب فوقالعادهاند.
میتوانید یک مشت کوچک آجیل را بهعنوان میانوعده میل کنید تا از خواص آن بهرهمند شوید، البته حواستان باشد افراط نکنید.
- ماهیهای چرب و امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ که در غذاهای دریایی وجود دارند، برای بهبود جریان خون، کاهش میزان تریگلیسیرید، کاهش فشار خون و ممانعت از تشکیل پلاکتهای خونی موثرند.
ماهی ساردین، ماهی آزاد، ماهی خالمخالی و... جزو منابع خوب امگا ۳ها هستند.
- سیر را دریابید!
نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد پتانسیلی که سیر به دلیل داشتن آلیسین برای کاهش فشار و کلسترول خون دارد و همچنین میزان بالای آنتیاکسیدانهای موجود در آن، برای سلامت قلب فوقالعاده است.
تنها مشکل موجود، میزان مصرف آن برای بهرهمندی از تمام این خواص است. به عقیده محققان آمریکایی میشود با مصرف مکمل سیر به جذب حداکثری خواص آن دست یافت. بهتر است برای خوشعطری و خوشطعمی غذاها و همچنین جلوگیری از مصرف نمک بیشتر به غذاهایتان سیر بزنید. این کار به کاهش فشار خونتان کمک زیادی میکند.
- غلات کامل را فراموش نکنید
غلات کامل (نان و پاستاهای تهیه شده از آرد کامل و غلات صبحانه) حاوی فیبرهای غذایی هستند که علاوه بر بهبود عملکرد رودهها باعث ایجاد احساس سیری سریع و طولانیمدت میشوند.
فیبرهای موجود در این مواد غذایی کمک زیادی به کاهش میزان کلسترول و قند خون میکنند.
- میوهها و سبزیجات
سیبزمینی با پوست، گوجه فرنگی، کدو و موز جزو منابع فوقالعاده پتاسیم هستند.
این ماده معدنی به کاهش فشار خون شهرت دارد. از آنجایی که تغذیه بیشتر افراد حاوی سدیم بیشتر و میوه و سبزیجات کمتری است، در نتیجه فشار خونشان نیز بالاتر است و برای مقابله با این مشکل باید تعادلی بین نسبت سدیم و پتاسیم بدن باشد.
هرچه میزان پتاسیم بدن را بالاتر ببرید فشار خون و در نتیجه جریان خونتان بیشتر کنترل میشود و قلبتان سالمتر میماند.
- ورزش
زمانی که ورزش میکنید جریان خون بهطور قابلتوجهی فعالتر و روانتر میشود. علاوه بر این ورزش کردن باعث کاهش استرس، تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول و قند خون میشود. در نتیجه لازم است برای بهبود جریان خون و افزایش سلامت قلب و عروقتان از فعالیتهای جسمی غافل نشوید.
- سیگار را ترک کنید
حرف زدن از مضرات مصرف دخانیات تکرار مکررات است، اما بهتر است تاکید کنیم که سیگار یکی از عوامل اصلی رسوب پلاکها در رگهاست و خطر ایجاد لختههای خونی را بالا میبرد.
همچنین باید بدانید که مصرف دخانیات حمل اکسیژن از طریق خون به سلولهای بدن را با اختلال جدی روبهرو میکند.
به عقیده متخصصان سیگار باعث افزایش فشار خون نیز میشود. همین امروز پاکت سیگارتان را روانه سطل زباله کنید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/