جنگال چیست و چه کاربردی دارد؟
به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، جنگال یا جنگ الکترونیک که در زبان انگلیسی با عنوان electronic countermeasure (ECM) شناخته میشود، اصطلاحی است که در ادبیات نظامی کاربرد بسیاری دارد و رواج پیدا کرده است. از این اصطلاح نظامی برای نخستین بار در سال 1904 در جنگ میان روسیه و ژاپن استفاده شد. در واقع جنگال بیانگر کاربرد الکترونیک و امواج الکترومغناطیس در نبردهاست و شامل ارتباطات رادیویی، ایجاد اختلال در ارتباطات رادیویی دشمن و شنود گفتگوهای دشمن است.
جنگال کاربرد تهاجمی و دفاعی دارد
جنگ الکترونیک میتواند کاربرد تهاجمی یا دفاعی داشته باشد. کاربرد تهاجمی جنگال زمانی مورد تأکید قرار میگیرد که از آن برای از کار انداختن تجهیزات الکترونیکی دشمن استفاده شود، اما در مقابل برای حفاظت از تسلیحات مانند ناوها و جنگندهها از سوی حملات موشکی و راداری، بر روی کاربرد دفاعی جنگ الکترونیکی تأکید میشود.
امروزه بهدلیل اهمیت بسیار بالای جنگال و بهرهمندی از دانش و فناوری نوین در این حوزه، تجهیزات مرتبط با جنگ الکترونیک بر روی هواپیماهای جنگی، ناوها و ناوشکنها و نیز سامانههای پدافندی و موشکی نصب شده است.
کاربردهای جنگ الکترونیک آنچنان توسعه یافته که قابلیتهایی مانند هدایت نفرات و موشکها از طریق دستگاههای الکترونیکی به حوزه جنگال اضافه شده است.
یگانهای جنگال که در نیروهای نظامی تشکیل میشوند، تلاش میکنند تا هرگونه تحرک هر فرستندهای را کشف، صدای هر گویندهای را ضبط و هرگونه سامانه الکترونیکی تهدیدآمیز را نابود کنند.
دستاوردهای جمهوری اسلامی در حوزه جنگال
جمهوری اسلامی ایران در حوزه جنگ الکترونیک با طراحی و ساخت اخلالگرها و نیز طراحی و ساخت رادارهای برخوردار از قابلیت جنگال، گام بلندی را به سمت موفقیت و درخشش در عرصه نبرد الکترونیک برداشته است.
در حوزه اخلالگرها، پیشرفتهای قابل توجهی را به دست آوردهایم؛ بهگونهای که با استفاده از سلاحهای ایجادکننده تشعشع یا اخلالگرهای الکترونیکی میتوانیم به مقابله با هواپیماهای جنگی، پهپادها و مولتیروتورهای جاسوسی دشمن که به عکسبرداری، تصویربرداری و خرابکاری در مراکز مهم و حساس اقدام میکنند، بپردازیم.
جدیدترین دستاوردهای ایران در حوزه اخلالگرهای الکترونیکی و الکترومغناطیسی تحت عنوان پروژه «شاهد» طراحی و ساخته شدهاند. اخلالگر دستی «شاهین» از خانواده اخلالگرهای شاهد نمونهای از سلاحهای مقابله با تهدیدات سایبری است که در سه نمونه کولهای، استقراری و دستی با بردهای دو تا ۱۰ کیلومتر و قابلیت اخلال بر روی امواج ماهوارهای به تولید انبوه رسیده است. این اخلالگر، ظاهری مانند سلاح انفرادی، البته با ابعادی بزرگتر دارد و بهدلیل بُرد بالا، بر روی آن دوربین هدفگیری نصب شده است.
همچنین دیگر عضو خانواده اخلالگرهای ارتباطی «شاهد» اخلالگر محمول بر پهپاد است که قابلیت اخلال در ارتباط پهپادها، مولتیروتورهای جاسوسی و بمبافکن در محدوده فرکانسی ۲۰ تا ۵۲۰ مگاهرتز را دارد.
اخلالگر «گنبدی و جهتی شاهد» عضو دیگر خانواده پروژه شاهد است که بهمنظور مقابله با مولتیروتورها و پهپادهای جاسوسی و مهاجم توسط نیروی زمینی ارتش توسعه یافته است، این سامانه قابلیت نصب بر روی خودرو و استقرار ثابت و همچنین کشف اهداف بهصورت تصویری را دارد.
همچنین این سامانه میتواند با ارسال فرکانسهایی با طول موج بالا، گنبدی را برای محافظت از یک منطقه در برابر ورود ریزپرندهها و پهپادها در باندهای فرکانسی مختلف ایجاد کند.
سامانه اخلالگر جهتی و گنبدی شاهد از دو خودرو تشکیل شده که یک خودرو مجهز به سامانههای کشف و الکترواپتیکی برای کشف اهداف پرنده و خودروی دیگر برای ارسال امواج اخلالگر بهمنظور جلوگیری از ورود ریزپرندهها به محدوده حفاظتی است.
قدیر؛ راداری با قابلیت پاسخگویی الکترونیک
همچنین در حوزه راداری، سامانههای راداری نیروهای مسلح ایران ضمن برخورداری از قابلیت کشف و شناسایی به سیستم پاسخگویی در جنگ الکترونیکی مجهز هستند.
رادار «قدیر» ازجمله سامانههای مراقبت هوایی است که با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته، علاوه بر کشف و شناسایی، از قابلیت درگیری با اهداف بهره میبرد.
این رادار در دسته رادارهای هشدار اولیه بُرد بلند، دو بعدی و استقراری قرار دارد. همچنین بُرد آشکارسازی سامانه «قدیر» برای انواع هواپیماها ۵۰۰ کیلومتر و برای سایر اهداف با ارتفاع بالا ازجمله موشکها هزار کیلومتر است.
آشکارسازی، ردگیری و شناسایی اهداف هوایی مانند انواع هواپیماها، بالگردها، پهپادها، موشکهای کروز و شرایط کار در جنگ الکترونیکی از مأموریتهای تعریفشده برای این سامانه مراقبتی هستند.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/