نفری 120 هزار تومان به مردم یارانه سوخت پرداخت شود/ درآمد 100 هزار میلیاردی دولت از هدفمندی یارانهها
حجتالاسلاموالمسلمین سید ناصر موسوی لارگانی در گفتگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با اشاره به تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین اظهار کرد: «موضوع هدفمندی یارانهها در کشور چندین سال مطرح است و قرار بود با تصویب این قانون 50 درصد درآمدی که دولت از افزایش حاملهای انرژی به دست میآورد، بهصورت یارانه نقدی به مردم پرداخت کند و 30 درصد آن را به صنعت و تولید اختصاص دهد و 20 درصد دیگر هم در اختیار دولت باشد تا به زیرساختهای کشور تزریق کند».
وی با اشاره به اینکه دولت نهم و دهم پیشنهاددهنده و مجری این طرح بود که متأسفانه به قانون عمل نکرد، افزود: «سال اولی که قانون هدفمندی یارانهها اجرا شد، بهرغم اینکه قرار بود طبق قانون یارانهها برداشته شده و قیمتها در پنج سال آزادسازی شود که کار بهدرستی صورت نگرفت».
انحراف هدفمندی یارانهها از مسیر قانون
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: «دولت نهم و دهم در همان ابتدای اجرای قانون 10 هزار میلیارد از فروش نفت و هشت هزار میلیارد هم استقراض از بانک مرکزی داشت تا بتواند یارانه نقدی را به مردم پرداخت کند که این آغاز تخلف و انحراف در هدفمندی یارانهها بود».
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نخستین یارانهای که در دولت دهم به مردم پرداخت شد با دو تخلف همراه بود، تصریح کرد: «قرار نبود یارانه مردم با پول استقراض شده پرداخت شود و همچنین 50 درصد مبلغ هدفمندی یارانهها باید به تولید، صنعت و زیرساخت اختصاص مییافت که اینگونه نشد».
سهم زیرساختهای کشور از هدفمندی یارانه
وی بیان کرد: «اگر 20 درصدی که در اختیار دولت بود طی سالهای گذشته صرف زیرساخت شده بود، اکنون بسیاری از مشکلات ناوگان حملونقل مردم حل شده بود و به آن معناست که دولت 20 درصد را صرف زیرساخت نکرد».
موسوی لارگانی اضافه کرد: «درآمد دولت نهم و دهم به دلیل افزایش قیمت حاملهای انرژی روزبهروز افزایش یافت تا جایی که دیگر نیازی به استقراض نداشت و از اواخر دولت دهم مبلغ حاصل از هدفمندی یارانهها اضافهتر از پیشبینیها بود».
درآمد دولت یازدهم از هدفمندی یارانهها
رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان با بیان اینکه درآمد دولت از افزایش قیمت حاملهای انرژی در دولت یازدهم اضافهتر هم شد، گفت: «اما این دولت ادعا میکرد هر زمان میخواهیم یارانه مردم را بدهیم مصیبت داریم؛ درحالیکه این مصیبت نبود، بلکه درآمدی بود که از جیب خود مردم تأمین میشد؛ اکنون هم که نوبخت میگوید ما حتی یک ریال از این درآمد ناشی از یارانهها را برنمیداریم، دروغ میگوید».
وی با بیان اینکه از ابتدا هم قرار بود مازاد پول هدفمندی یارانهها به صنعت و زیرساختها تعلق گیرد، خاطرنشان کرد: «در زمان تصویب برنامه ششم توسعه، حمیدرضا حاجیبابایی رئیس کمیسیون تلفیق بود که ثابت کرد دولت درآمدش از هدفمندییارانهها حدوداً 78 هزار میلیارد تومان و چیزی که به مردم میدهد 40 هزار میلیارد تومان است؛ یعنی دولت 38 هزار میلیارد تومان درآمد از کنار هدفمندی یارانهها داشت».
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: «یک سال بعد از فعالیت دولت یازدهم دیوان محاسبات هم اعلام کرد درآمد دولت حدود 100 هزار میلیارد تومان و سال بعد هم گفتند این مبلغ 110 هزار میلیارد تومان است و در سال 98 خود دولت اعلام کرد که 140 هزار میلیارد تومان از افزایش قیمت حاملهای انرژی بهدست میآورد، این در صورتی است که هنوز هم 40 هزار میلیارد تومان را به مردم میدهد و این مبلغ جدای از یارانه حذف شده تعداد قابلتوجهی از مردم است؛ بنابراین دولت 100 هزار میلیارد تومان از هدفمندی یارانهها درآمد دارد.
درآمد کلانی که صرف اشتغال نشد
موسوی لارگانی با بیان اینکه از همان ابتدا تذکر نمایندگان مجلس به دولت این بود به جای اینکه به مردم پول بدهد، برایشان کار زیرساختی انجام دهد، گفت: «اگر این سال 40 هزار میلیارد تومان صرف ساخت چند کارخانه میشد، بسیاری از جوانان فرصت شغلی پیدا میکردند که بر اساس حداقل حقوق و دستمزد هم که حساب کنید وقتی یکی از اعضای خانواده در کارخانهای شاغل باشد حقوقی که میگیرد، بیشتر از یارانهای است که دولت هر ماه به حساب خانوار پنج نفره میریزد».
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش قیمت بنزین اضافه کرد: «اینکه میگویند اجازه نمیدهیم قیمت هیچ کالایی افزایش پیدا کند، حرف درستی نیست, در گزارشی تلویزیونی دیدیم که مأموران تعزیرات در کارخانه لبنیات بودند و مسئول کارخانه میگفت قیمت را کاهش نمیدهم و حتی حاضرم در این راه جریمه شوم».
وی تصریح کرد: «دولت چگونه جلوی نابسامانی ارزی که در سال گذشته پیش آمد را گرفت؟ مگر قیمت همه اجناس به تبع ارز بالا نرفت؟ و این در حالی بود که بسیاری از کالاهایی که گران شد اصلاً ربطی به ارز نداشت. لذا اینکه دولت میگوید اجازه نمیدهیم کالایی گران شود، قابلقبول نیست.
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی مبنای اظهارنظرهای دولت را نامشخص دانست، اظهار کرد: «مبنای 60 لیتر مصرف ماهانه بنزین برای مردم از چه فرمولی به دست دولت رسیده است و این را چگونه محاسبه کردهاند؛ درحالیکه اگر در طول یک ماه فقط بخواهیم یک خودرو را در حدی روشن نگهداریم که باطری آن سالم بماند، 60 لیتر مصرف شده است».
اکثر خودروهای کشور استاندارد مصرف بنزین ندارند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: «اکثر خودروهایی که در کشور هستند، استانداردهای قانونی مصرف بنزین را ندارند و مصرف سوختشان بالاست و نکته دیگر اینکه میگویند مجلس در برنامه ششم توسعه به دولت اجازه داده، این اجازه برای دولتهای قبل هم بوده، اما به راین اساس که سالی 10 تا 20 درصد قیمتها اضافه شود تا قیمت حاملهای انرژی به فوب خلیجفارس برسد».
خطای دولت در اجرا نکردن شیب ملایم قیمت حاملهای انرژی
وی بیان کرد: «این خطای دولت است که چند سال این مبلغ را با شیب ملایم به حاملهای انرژی اضافه نکرده است، چون میخواست انتخاباتش را مدیریت کند و نظر برخی گروهها را جلب کند، حالا در آخرین سال دولت با شیب تند قیمت بنزین را افزایش دادند و مردم را نگران کرد».
موسوی لارگانی با طرح این سؤال که آیا دولت تولیدات کشاورز را هم با قیمت 300 برابر افزایش خریداری میکند که بنزین را با این شیب افزایش قیمت داده، خاطرنشان کرد: «اکنون این تصمیم دولت مورد اعتراض مردم است، چرا که هیچ کار کارشناسی پشت آن نیست و از سوی دیگر موضوع پیش از اجرا برای مردم تبیین نشده بود».
نمایندگان مجلس در جریان تصمیم دولت نبودند
وی افزود: «حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی جز آقای لاریجانی و چند نفری که در شورای هماهنگی حضور دارند در جریان این تصمیم نبودند، من خودم هم ساعت چهار بعدازظهر روز پنجشنبه کاری با فرماندار داشتم، بعد از جلسه به من گفت که در استانداری جلسه داشتند برای افزایش قیمت بنزین و من هم آنجا از این تصمیم مطلع شدم».
عضو کمیسیون اقتصادی اظهار کرد: «نمایندگان مجلس عصاره ملت هستند چرا نباید چنین تصمیمهایی بیاطلاع باشند، اگر کاری کارشناسی شده و برای مردم تبیین شود قطعاً چنین خسارتهایی را در پی ندارد».
وی تأکید کرد: «معتقدم اکنون هم برای جلوگیری از خسارتهای بیشتر این تصمیم دولت، باید برنامههای وسعی در صداوسیما تهیه و نحوه کار برای مردم توضیح داده شود».
لارگانی توضیح داد: «دولت مدعی است که کل پول را به مردم میدهم که قطعاً اینگونه نیست؛ چرا که حدود 87 هزار و 600 میلیارد تومان درآمد دولت از این افزایش قیمت بنزین است که اگر بخواهند کل این مبلغ را به مردم بدهند، باید 120 هزار تومان را به 60 میلیون پرداخت کنند، درحالیکه دولت اکنون 50 هزار تومان به مردم وعده داده است، لذا باید صادقانه به مردم بگویند مابقی پول را چه خواهند کرد».
انتهای پیام/4034/پ
انتهای پیام/