اقتصاد ازبکستان میتواند مکمل اقتصاد ما باشد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری عصر امروز در جریان سفر به ازبکستان، در حاشیه بازدید از شهر سمرقند در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: سازمان همکاری شانگهای برای همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی شکل گرفته است و میتواند در آینده اقتصادی منطقه نقش بسیار مهم و تعیینکنندهای ایفا کند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به برگزاری هجدهمین اجلاس نخستوزیران سازمان همکاری شانگهای افزود: امروز کشورهای عضو اصلی و ناظر و سازمانهای وابسته آن گزارشی از کارها و اقداماتی که انجام دادند ارائه کردند و اعضای اصلی و ناظر نقطه نظرات خود را پیرامون مسائل جهانی و منطقهای و نقشی که میتوانند در سازمان همکاری شانگهای داشته باشند ارائه کردند.
وی ادامه داد: نظرات جمهوری اسلامی ایران نیز در این اجلاس پیرامون مسائل مختلف ابراز شد خصوصاً اینکه در مقطع فعلی در دنیا یک سیاست جدی که آمریکاییها دنبال میکنند سیاست یکجانبِ گرایی است که فکر میکنند بهتنهایی قادر هستند مسائل دنیا را اداره کنند.
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد: آنها در امور کشورهای مختلف دخالت میکنند اما تعداد زیادی از کشورهای دنیا معتقد هستند که راهکار اداره دنیا و حل مسائل دنیا و چالشهایی که پیش روی جامعه جهانی است چندجانبه گرایی است و همه باید در این زمینه نقش داشته باشند.
وی افزود: امروز در سخنان نخستوزیران کشورهای مختلف موضوع چندجانبه گرایی جزو موضوعات اصلی بود که مطرح شد و درواقع بهطور غیرمستقیم یک جهتگیری در مقابل یکجانبهگرایی وجود داشت.
جهانگیری با اشاره به دیدارهای خود با مقامات ازبکستان و برخی کشورهای شرکتکننده در اجلاس اظهار کرد: ملاقات اصلی با کشور میزبان بود که دیشب و امروز با مسئولین اجرایی ازبکستان و نخستوزیر این کشور در جلسه کاری خیلی مفصلی که داشتیم مطرح کردیم و وزرای همراه نیز با همتایان خود جلسه داشتند.
معاون اول رئیسجمهور، ازبکستان را کشوری پرظرفیت توصیف کرد که اقتصادش میتواند مکمل اقتصاد ما باشد و ادامه داد: در زمینه کشاورزی این کشور میتواند بخشی از نیازهای ما را برطرف کند و از نظر صنعتی نیز میتوانیم همکاریهای خوبی داشته باشیم.
وی ادامه داد: کشورهای آسیای مرکزی خصوصاً ازبکستان که حدود ۵۰ درصد جمعیت آسیای مرکزی را در خود جای دادهاند از محدودیت دسترسی به آبهای آزاد و دریا در مضیقه هستند که ایران یکی از اصلیترین محورهایی است که میتواند در ترانزیت کالای این کشورها در بنادر جنوب نقش مهمی داشته باشد.
وی اضافه کرد: در ایران کریدوری که از خلیج فارس به دریای سیاه تعریف شده و نیز کریدوری که با محوریت چابهار مطرح است، همه اینها میتواند برای اقتصاد منطقه تعیینکننده باشد که در این زمینه با ازبکستان و ترکمنستان و حتی با افغانستان مذاکراتی داشتیم که برای آینده اقتصادی کشور راهگشا خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به سفر کوتاه خود به شهر تاریخی و زیبای سمرقند و بازدید از آثار تاریخی این شهر گفت: سمرقند شهری تاریخی و تأثیرگذار در یک دوره بسیار طولانی در بخش تمدنی و فرهنگی و اقتصادی است.
جهانگیری ادامه داد: حتی جاده ابریشم که پل ارتباطی شرق آسیا به اروپا بوده از سمرقند عبور میکرده و دانشمندان و شعرای بسیار زیادی نیز متعلق به این منطقه هستند که هم مورداحترام مردم ایران و هم مورداحترام مردم ازبکستان هستند.
وی با بیان اینکه بسیاری از آثار تاریخی که در سمرقند وجود دارد به سبک هنر ایرانی است، تصریح کرد: برخی از نوشتهها در بناهای تاریخی سمرقند ایرانی است و حتی نام ایرانی دارند. در یکی از بازدیدها گفتند آقای محمد شیخ تبریزی سازنده بنا بوده است که اینگونه بناها موجب افتخار هر ایرانی است.
جهانگیری همچنین با اشاره به دیدارهای خود با نخستوزیر ازبکستان هم در سفر ترکمنستان و هم در ملاقات امروز گفت: یکی از درخواستهای ایشان این بود که استادکارها و معمارهای ایرانی مسلط به بناهای تاریخی، برای مرمت و بازسازی بناهای تاریخی ازبکستان اعزام شوند که قرار شد در این زمینه به ازبکستان کمک کنیم.
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/