دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 شهريور 1398 - 00:05
آنا گزارش می‌دهد؛

آمریکا به دنبال گرفتن ماهی از آب گل‌آلود یمن/ عملیات روانی ترامپ برای مذاکره بدون هزینه با روحانی است؟

رویکرد «حفظ فشار ایران» در اظهار نظر مقامات از رئیس‌جمهور آمریکا گرفته تا سناتورهای این کشور کلیدواژه مشترک بوده است اما آیا دولت ترامپ با این فشارها و عملیات روانی به دنبال مذاکره بدون هزینه با رئیس جمهور کشورمان است؟
کد خبر : 415808
3.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: 48 ساعت از موضع‌گیری دستپاچه دونالد ترامپ و مایک پمپئو، رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به حملات پهپادی جنبش انصارالله به دو مجتمع نفتی وابسته به شرکت آرامکو در عربستان نمی‌گذرد که کیلیان کانوی، مشاور رسانه‌ای کاخ سفید مقابل دوربین رسانه‌ها ظاهر شد و در مصاحبه با شبکه فاکس‌نیوز گفت پمپئو به صراحت از ایران خواسته است تا مسئولین حمله به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو را بپذیرد. 


این ادعا در حالی مطرح می‌شود که انصارالله یمن ساعاتی پس از این حملات در بیانیه‌ای مسئولیت رسمی آن را برعهده گرفت و اعلام کرد که 10 فروند پهپاد یمنی با برخاستن از خاک این کشور، تأسیسات نفتی آرامکو را در شرق عربستان هدف قرار دادند. وزارت انرژی عربستان نیز اعتراف کرد که حمله پهپادی به طور موقت به توقف تولید نیمی از تولیدات نفتی این کشور منجر شده است.


ایران و عراق ادعای آمریکا را تکذیب کردند


۱۲ ساعت از ادعاهای توهم‌آمیز پمپئو نگذشته بود که دفتر عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق با انتشار بیانیه‌ای شایعات در زمینه استفاده از خاک این کشور برای حملات پهپادی به تأسیسات نفتی آرامکو را تکذیب و تأکید کرد که بغداد اجازه استفاده از خاک خود را برای هدف قرار دادن همسایگانش نخواهد داد.


عادل عبدالمهدی


سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در نشست خبری هفتگی خود تصریح کرد: پنج سال است که از جنگ خونین و یکجانبه یمن با پشتوانه کشورهای غربی می‌گذرد، طبیعی است نیروهای یمنی واکنش نشان دهند. ایران به صراحت اعلام کرده که از حقوق ملت یمن دفاع می‌کند. کشورهای وابسته همچنان وابسته هستند و ادعاهای مطرح شده درباره حمله پهپادی از خاک ایران، محکوم است.


حفظ فشار علیه ایران؛ فصل مشترک اظهارات مقامات آمریکایی


اگر به اظهارات مقامات آمریکایی در دو روز اخیر نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که رویکرد «حفظ فشار ایران» در همه صحبت‌های مقامات کاخ سفید از ترامپ گرفته تا سناتورهای آمریکایی کلیدواژه مشترک بوده است. به طور قطع می‌توان گفت که حمله بامداد شنبه انصار الله یمن به مجتمع نفتی شرکت آرامکو که به عنوان بزرگ‌ترین و قدرتمندترین حمله این جنبش به اهداف راهبردی در خاک عربستان سعودی شناخته می‌شود، تأثیر خود را بر اقتصاد این کشور و حجم تولیدات نفتی آن گذاشته است. همین تأثیرگذاری بود که باعث شد وزیر امور خارجه آمریکا به جای موضع‌گیری درباره حمله یمنی‌ها، ایران و عراق را به دست داشتن در حمله متهم کند تا شاید بتواند بر شکست مفتضحانه سامانه‌های دفاعی آمریکا که آن را با قیمت ده‌ها میلیارد دلار به سعودی‌ها فروخته‌اند، سرپوش بگذارد.


ترامپ


ترامپ ادعای خود درباره حمله به آرامکو از سوی ایران را تکرار و حتی تهدید کرد که کشورش آماده اقدام نظامی است؛ ولی برای اینکه بار این اقدام نظامی را از روی دوش خود بردارد، آن را به این‌ موضوع منوط کرد که عامل حملات پهپادی از سوی عربستان تأیید شود.


رئیس جمهور آمریکا در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: به تأسیسات نفتی عربستان حمله شده‌ است. دلایلی وجود دارد که باور کنیم مقصر را می‌شناسیم، بسته به تأیید (این‌ موضوع که عامل حملات کیست) آماده اقدام نظامی هستیم.


از منظر کارشناسی، اظهارات ترامپ درباره حمله به آرامکو از منبعی خارجی همچون ایران یا عراق همچون ادعاهای روز گذشته پمپئو فاقد وجاهت است، زیرا ادعای وی صرفاً گمانه‌زنی است و هیچ سندی که مبتنی بر گزارش‌های صادره از سوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) باشد، ارائه نشده است. پنتاگون ماهواره، رادارها و تجهیزات جاسوسی پیشرفته‌ای در ناوها و پایگاه‌های نظامی خود در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس در اختیار دارد که به راحتی می‌توانند منبع حملات را مشخص کنند و اگر حتی یک درصد، منبع این حملات را ایران یا عراق بدانند، در انتشار تصاویر ماهواره‌ای آن تردید به خود راه نمی‌دهند.


از طرفی، برنی سندرز، سناتور مطرح جمهوری‌خواه خطاب به ترامپ تصریح کرد که کنگره اجازه نمی‌دهد به خاطر یک دیکتاتور خشن جنگ دیگری را آغاز کنید. وی در پیامی توئیتری نوشت: «آقای ترامپ، قانون اساسی ایالات متحده کاملاً شفاف است. تنها کنگره – نه رئیس جمهور – می‌تواند اعلام جنگ کند و کنگره چنین اجازه‌ای نمی‌دهد که جنگ فاجعه بار دیگری را در غرب آسیا تنها به دلیل اینکه یک دیکتاتور خشن به شما گفته، آغاز کنید.»


عملیات روانی آمریکا برای دیدار بدون هزینه با روحانی!


سرپوش گذاشتن بر فضاحت ناکارآمدی سامانه‌های دفاعی آمریکا که با ده‌ها میلیارد دلار به عربستان فروخته شده، یکی از گزینه‌هایی است که باعث شده آمریکا به فرا فکنی روی آورد، اما گزینه‌ای که برخی کارشناسان سیاسی بر آن تأکید دارند این است که آمریکا می‌خواهد فشار روانی خود بر ایران را افزایش دهد تا بدون پرداخت هزینه خاصی و با وانمود به اینکه ایران درخواست مذاکره داده است، زمینه‌های دیدار میان حسن روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان با ترامپ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد فراهم شود. 


روحانی


این گزینه کمی بعید به نظر می‌رسد زیرا حمله پهپادی موضوعی برنامه‌ریزی شده از سوی آمریکا نبوده و اینکه ترامپ نیز تمایل چندانی برای آن ندارد.


سید جعفر قنادباشی، کارشناس امور بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره این احتمال گفت: این گزینه حتی در صورت وجود داشتن، موضوعی نبوده که از قبل برنامه ریزی شده باشد و به نوعی اضطراری است. آمریکا بعد از حمله متوجه عملیات پهپادی انصار الله شد و طبعاً اگر هم تصمیم‌گیری در این زمینه وجود داشته باشد، ناگهانی است.


وی افزود: هم دولت روحانی و هم دولت ترامپ تمایل دارند که این دیدار انجام شود، روحانی می‌خواهد با این دیدار و احتمالاً شکست دیوار تحریم‌ها آن را به سود خود تمام کند و اصلاح‌طلبان نیز چنین تمایلی دارند. از سوی دیگر دولت ترامپ نیز برای حذف رقبا در عرصه انتخاباتی به چنین دیداری نیاز دارند و در واقع این یک معامله دو سویه است.


این کارشناس امور بین‌الملل تصریح کرد: لابی‌های آمریکایی-صهیونیستی به دنبال فشار بر دولت ترامپ هستند تا وی را به سمت جنگ بکشانند و ارتجاع عرب منطقه نیز چنین رویکردی دارند، ولی ترامپ همچنان تمایل دارد وارد مذاکره با ایران شود. در هر صورت اگر هم چنین گزینه‌ای مطرح باشد، طبعاً در فرصتی کوتاه به آن رسیده‌اند و با برنامه‌ریزی قبلی نبوده است.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب