دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 مرداد 1398 - 15:26

ورزشگاه بانوان

ورزشگاه بانوان
کد خبر : 408732

به گزارش خبرنگار حوزه فوتبال گروه ورزشی خبرگزاری آنا، از بین رشته‌های ورزشی، فوتبال را می‌توان اوج هیجان و جذابیت نامید. ورزشی که در یک مستطیل سبز برگزار می‌شود، اما اتفاقات زیادی را در دل خود دارد. در کنار هیجان همیشگی فوتبال، موضوع حضور بانوان در استادیوم‌‌ها به یكی از مسائل بحث‌ برانگیز اجتماعی بدل شده است.


این روزها حضور بانوان در ورزشگاه‌ها به یک موضوع چالش‌برانگیز تبدیل شده است، موضوعی که تا چند سال پیش در مورد آن صحبتی نمی‌شد، اما درست از زمان حضور بانوان در سالن بسکتبال و والیبال کم‌کم این خواسته در بین بانوان فوتبال‌دوست هم مطرح شد تا آنها در کنار مردان در ورزشگاه حضور پیدا کنند. موضوعی که با طیف عظیمی از موافقان و مخالفان روبه‌رو بوده است.


مخالفان حضور بانوان در ورزشگاه‌ها معتقدند اختلاط زن و مرد و امكان بروز حاشیه‌های اخلاقی برای بانوان سرزمین ما مسئله‌ساز است و نباید اجازه‌ حضور آنها در ورزشگاه داده شود.


در مقابل، موافقان این طرح می‌گویند حضور بانوان از ناهنجاری‌ها و سخنان سخیف و دور از ادب جلوگیری می‌کند و فرصتی برای افزایش ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در ورزشگاه‌ها به وجود می‌آید.


زمزمه حضور بانوان در ورزشگاه از چه زمانی علنی و رسمی شد؟


در سال ۱۳۸۵ محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور وقت ایران با ارسال نامه‌ای به رئیس سازمان تربیت بدنی خواستار فراهم کردن امکانات حضور زنان در ورزشگاه‌ها شد. این نامه با موجی از مخالفان و موافقان روبه‌رو شد. از آن زمان تا به الان 13 سال می‌گذرد و همچنان پروژه حضور بانوان در ورزشگاه‌ها به یکی از موضوعات چالش‌برانگیز تبدیل شده است که هر چند وقت یک‌بار سرباز می‌کند و دوباره به یک قصه بی‌پایان تبدیل می‌شود.



نخستین حضور بانوان در ورزشگاه‌


نخستین حضور زنان در ورزشگاه آزادی و به سال ۱۳۷۷ و در جریان استقبال از بازیکنان تیم ملی باز می‌گردد که توانستند به جام جهانی ۱۹۹۸ صعود کنند. البته این دعوت رسمی نبود، اما بانوان توانستند در ورزشگاه حاضر شوند. نخستین حضور زنان در هنگام یک بازی فوتبال در جریان بازی ایران و ایرلند در سال ۱۳۸۱ اتفاق افتاد که تعداد محدودی از زنان ایرلندی وارد ورزشگاه آزادی شوند.


در سال 2006 هم در جریان مسابقات ملی، زنان ایرانی نخستین حضور خود را در ورزشگاه تجربه کردند. این حضور به بازی ایران و بحرین در مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ بازمی‌گردد. در همان زمان ایران توانست به جام جهانی صعود کند. در عرصه باشگاهی هم زمانی که دیدار فینال دو تیم پرسپولیس و کاشیما در لیگ قهرمانان آسیا به میزبانی آزادی برگزار شد، بانوان توانستند در ورزشگاه حضور پیدا کنند.



همانطور که گفته شد حضور بانوان در ورزشگاه مخالفان و موافقان زیادی دارد، موافقان حضور بانوان در ورزشگاه می‌گویند اگر بانوان در ورزشگاه‌ها حضور پیدا نکنند، فیفا فوتبال ایران را تعلیق خواهد کرد، موضوعی که البته به هیچ‌عنوان صحت ندارد چرا که تاج و ساکت اعلام کردند فیفا هیچ‌ اولتیماتیومی به فوتبال ایران نداده و قرار هم نیست به خاطر عدم حضور بانوان در ورزشگاه فوتبال ایران تعلیق شود. حالا این روزها باز هم صحبت از حضور بانوان در ورزشگاه به میان آمده است. مسئولان وزارت ورزش و جوانان از حضور بانوان در ورزشگاه‌ها در بازی‌های ملی خبر می‌دهند و حالا جدی‌ترین سؤال در مورد حضور بانوان،  بحث مسائل فرهنگی و اتفاقاتی است که در ورزشگاه‌ها شاهد آن هستیم. شرایط ورزشگاه‌های ما در چند سال اخیر به سمتی رفته که دیگر حتی پدران با فرزندان کوچک خود در ورزشگاه‌ها حاضر نمی‌شوند چرا که اقدامات ناشایستی همچون پرتاب سنگ و فحاشی به یک امر عادی در ورزشگاه‌ها بدل شده و در هر بازی خسارت‌های مالی و بدنی زیادی رقم می‌خورد.‌ حالا سؤال اینجاست که وزارت ورزش و جوانان برای حضور بانوان در ورزشگاه‌ها چه تدابیر فرهنگی اندیشیده است و آیا با توجه به اتفاقات تلخی که در ورزشگاه‌ها شاهد هستیم شرایط حضور بانوان فراهم است؟!



فرهادی‌زاد: فدراسیون فوتبال و ما در تلاشیم تا با حفظ ملاحظات فرهنگی و رعایت مقررات و فراهم ساختن شرایط مطلوب حضور بانوان در ورزشگاه‌ها، به این امر مهم پاسخی منطقی دهیم تا خانواده‌ها بتوانند با آرامش و در یک محیط فرهنگی ورزشی به تشویق فرزندان خود بپردازند.



ملاحظات فرهنگی ورود بانوان به ورزشگاه چگونه محقق می‌شود؟


مهین فرهادی‌زاد، معاون توسعه ورزش بانوان در گفتگو با خبرنگار آنا در پاسخ به این سؤال که آیا شرایط حضور بانوان در ورزشگاه‌ها فراهم است یا خیر،‌ می‌گوید: حضور بانوان در ورزشگاه‌ها یک مطالبه عمومی است که در سال‌های اخیر بیشتر شده است. فدراسیون فوتبال و ما در تلاشیم تا با حفظ ملاحظات فرهنگی و رعایت مقررات و فراهم ساختن شرایط مطلوب حضور بانوان در ورزشگاه‌ها، به این امر مهم پاسخی منطقی دهیم تا خانواده‌ها بتوانند با آرامش و در یک محیط فرهنگی ورزشی به تشویق فرزندان خود بپردازند.


البته موضوعی که در چند سال اخیر بدجوری چهره ورزش ایران را زشت کرده، درگیری و خشونت است که مدت‌ها در ورزشگاه‌های ما به یک امر عادی تبدیل شده است به گونه‌ای که حتی بازیکن فوتبال، حریف را تهدید می‌کند که اگر به شهر ما بیاید خون به پا می‌شود! فوتبال ایران همیشه با حاشیه و درگیری عجین بوده است، کمتر کسی حواشی بازی‌ سپاهان و پرسپولیس، استقلال و تراکتورسازی را از یاد برده است. چه دست‌ها و سرهایی که در جریان این بازی‌ها شکسته شد و حتی در بازی پرسپولیس و سپاهان، یک هوادار بینایی خود را از دست داد. خسارت‌های مالی که هر بار در هر بازی اتفاق می‌افتد به کنار، جان هواداران در ورزشگا‌ه‌ها در خطر است. طبیعی است که با چنین شرایطی این سؤال ایجاد می‌شود که آیا زیر ساخت حضور بانوان در ورزشگاه‌ فراهم است؟!



فرهادی‌زاد در پاسخ به این سؤال که فضای خشونت در ورزشگاه‌ها با حضور بانوان چگونه مدیریت می‌شود، می‌گوید:‌ سال‌های اخیر تماشاچیان زن برای دیدن بازی‌های فرزندانشان در سالن‌های والیبال، بسکتبال و نیز رشته‌های توپی حضور یافتند و با عنایت به این که انگیزه تشویق ورزشکاران در جهت انجام یک بازی جوانمردانه و قوی بوده است. بنابراین با حضور مادران، خواهران و همسران ورزشکاران، مطالبات ورزشی در این رشته‌ها با نشاط و سلامت کامل برگزار گردیده است.


معاون توسعه ورزش بانوان تأکید می‌کند: در رشته فوتبال با التفات به این که ورزشگاه‌های ما از حیث ارایه خدمات رفاهی، بهداشتی و حفظ امنیت و آرامش ورزشکاران باید از شرایط مطلوب بهره‌مند باشند و خوشبختانه تلاش بسیاری در این جهت انجام شده است. امیدواریم شرایط مطلوب برای حضور بانوان با رعایت موازین فرهنگی فراهم آید. بدیهی است بخشی از بانوان به عنوان عاملان به ورزش، فعالیت‌های ورزشی را انجام داده و پیگیر برنامه‌های ورزشی هستند و بخشی دیگر به عنوان تماشاگران ورزشی، موضوعات ورزشی را پیگیری می‌کنند و از طریق دیدن بازی‌های ورزشی و پیگیری وضعیت ورزش تیم‌های محبوب خود به آرامش و نشاط دست پیدا می‌کنند. امیدواریم بتوانیم با شناسایی دقیق و پیگیری امور به نیازهای افراد تحت پوشش، پاسخی منطقی ارایه دهیم.


احمدی: هیچ مانع فرهنگی برای ورود بانوان به ورزشگاه وجود ندارد


عبدالحمید احمدی در گفتگو با خبرنگار آنا در پاسخ به این سؤال که‌ آیا از نظر فرهنگی شرایط حضور بانوان در ورزشگاه‌ها فراهم است، می‌گوید: برای این اتفاق هیچ مانع فرهنگی وجود ندارد و همه ما در تلاش هستیم که با حفظ ملاحظات فرهنگی حضور بانوان در ورزشگاه‌ها فراهم شود. در هر رویدادی که بانوان به عنوان تماشاگر حضور داشتند تاکنون هیچ نابه‌هنجاری به وجود نیامده است. 


معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان تأکید می‌کند: وقتی شرایط برای حضور بانوان در ورزشگاه‌ها فراهم شده رویداد هم در سلامت کامل برگزار شده است. نمونه آن هم همین چند وقت پیش بود که در مسابقات لیگ ملت‌ها که در شهر ارومیه و اردبیل برگزار شد، بانوان هم حضور پیدا کردند و این مسابقات در سلامت کامل برگزار شد. بنابراین وقتی از نظر وزارت ورزش و جوانان مانعی وجود ندارد به این معنی است که واقعاً وجود ندارد.



حدود هفت سال پیش بود که در نخستین تجربه برگزاری لیگ جهانی به میزبانی ایران بحث حضور بانوان در ورزشگاه‌ها مطرح شد. با فراهم کردن  زیرساخت‌ها، بانوان در مسابقات والیبال حضور پیدا کردند و  این رشته بعد از بسکتبال، به عنوان یک ورزش پیشگام، زمینه‌ساز حضور زنان در ورزشگاه‌ها شد. اما موضوعی که نباید از آن غافل شد تفاوت جو ورزشگاه‌های فوتبال و والیبال است. در این چند سال اخیر هیچ زمانی والیبال مانند فوتبال با حاشیه درگیر نبوده و اتفاقاً نگرانی‌ها از همینجا آغاز می‌شود که آیا اگر بانوان ما با آرامش کامل در مسابقات والیبال و بسکتبال حضور پیدا می‌کنند در فوتبال هم این شرایط را دارند؟!


معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان در پاسخ به این سؤال که فضای ورزشگاه‌های والیبال با فوتبال متفاوت است و این موضوع چگونه با حضور بانوان در ورزشگاه مدیریت می‌شود، می‌گوید: هیچ فرقی بین فوتبال و والیبال وجود ندارد. همین چند وقت پیش بود در بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا بین دو تیم پرسپولیس و کاشیما بانوان هم حضور داشتند و مشکلی هم به وجود نیامد. 



احمدی: وزارت ورزش، زیر‌ساخت‌ها را فراهم کرده و آنچه که در پروتکل‌های برگزاری یک رویداد باید انجام شود، توسط وزارت ورزش در حال انجام است و ما امیدواریم مابقی نهاد‌ها هم همکاری کنند تا بتوانیم این کار مهم را محقق کنیم. 




البته ناگفته نماند بانوان حاضر در فینال لیگ قهرمانان آسیا به صورت گزینشی حضور پیدا کردند و حالا سؤال اساسی این است که آیا در مسابقات بعدی، حضور بانوان در ورزشگاه‌ها با اتفاقات نابهنجاری همراه نخواهد بود؟!


در این رابطه معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان می‌گوید:‌ از نظر ما حضور گزینشی یا غیر گزینشی فرقی ندارد. هدف وزارت ورزش و جوانان این بوده و هست که بتواند در تمامی رویدادهای ملی شرایط حضور بانوان را با رعایت همه چارچوب‌ها و موازین اخلاقی و فرهنگی فراهم کند و در این خصوص اقداماتی هم انجام داده است. در حال حاضر وزارت ورزش، زیر‌ساخت‌ها را فراهم کرده و آنچه که در پروتکل‌های برگزاری یک رویداد باید انجام شود، توسط وزارت ورزش در حال انجام است و ما امیدواریم مابقی نهاد‌ها هم همکاری کنند تا بتوانیم این کار مهم را محقق کنیم. 


حضور زنان باعث کم شدن خشونت در ورزشگاه‌ها می‌شود


در این میان برخی جامعه‌شناسان هم معتقدند با وجود همه اتفاقات ناخوشایند در ورزشگاه‌ها، اگر شرایط حضور بانوان محقق شود به مرور زمان این موضوع در جامعه ما نهادینه می‌شود و مردان دست از خشونت بردارند و از تماشای فوتبال در کنار خانواده‌های خود در ورزشگاه لذت می‌برند.


امان الله قرایی مقدم در گفتگو با خبرنگار آنا درباره حضور بانوان در ورزشگاه‌ها گفت: به نظرم حضور بانوان می‌تواند نقش سازنده‌ای در فرهنگ، اقتصاد و اجتماع شود. نیمی از جامعه ما را زنان تشکیل می‌دهند و همین بانوان نسل آینده را تربیت می‌کنند. خانواده نهاد اساسی یک جامعه است و مادر نقش تعیین‌کننده در این نهاد دارد. اگر نقش بانوان ما در جامعه پررنگ‌تر شود به طور حتم تأثیرات مثبتی در کل جامعه خواهیم داشت. 


وی معتقد است حضور بانوان در ورزشگاه موجب شادی و نشاط در جامعه می‌شود و در رابطه با همین موضوع می‌گوید: وقتی همه اعضای یک خانواده در کنار هم یک مسابقه فوتبال را تماشا کنند به طور حتم شادی و نشاط بین آنها برقرار می‌شود و می‌توانیم یک جامعه بانشاط و امیدوار داشته باشیم.


"فرهنگ باخت" حلقه گمشده در فوتبال ایران


میزان خشونت در فوتبال ایران خیلی بالاست، بعد از هر مسابقه فوتبال علاوه بر تماشاگران که شروع به کتک‌کاری و فحاشی با دیگر تماشاگران می‌کنند، مربیان و فوتبالیست‌ها هم در این چرخه خشونت قرار می‌گیرند و اتفاقاتی رقم می‌خورد که مستطیل سبز رنگ را بیشتر شبیه میدان جنگ می‌کند! حالا این فوتبال چقدر مهم است که افراد حاضرند به خاطر آن هموطن خود را کور یا بزند و یا اینکه به او خسارت مالی وارد کند. البته این سؤال هنوز پاسخ داده نشده است وگرنه  خشونت نباید تا به این حد در فوتبال ایران رخنه می‌کرد. بخشی از این موضوع هم به نداشتن فرهنگ باخت در فوتبال ما برمی‌گردد. فرهنگ باخت اصطلاحی است که در فوتبال اروپا زیاد شنیده می‌شود. رفتاری که یک تیم شامل بازیکن و مربی بعد از باخت از خود نشان می‌دهند در واقع نشان دهنده شخصیت آن باشگاه است. موضوعی که در ایران کمتر به آن توجه می‌شود. 



حالا با چنین شرایطی که خشونت در فوتبال ایران به شدت بالاست، آیا فضا برای حضور بانوان در ورزشگاه فراهم است که قرایی در پاسخ به آن می‌گوید: قطعاً اگر بانوان در ورزشگاه‌ها حضور پیدا کنند میزان خشونت در جامعه هم کاهش پیدا می‌کند و مردان خودشان را موظف می‌کنند تا در ورزشگاه‌ مقابل زنان از برخی رفتار خشونت‌آمیز خود دست بکشند. در ذهن مرد ایرانی زن همیشه مقدس بوده و هست و بدون شک حضور بانوان در ورزشگاه‌ها حجب و حیا را بالا می‌برد و می‌تواند به رفتارهای خشونت‌آمیز در ورزشگاه‌ها پایان بدهد. 



قرایی مقدم: شاید در ابتدا این طرح با مشکلاتی همراه شود، افرادی که سابقه شرارت دارند از این بستر استفاده کنند و باعث بروز مشکلاتی شوند که البته با پیش‌بینی این موضوع می‌توان با حفظ امنیت کامل آن را مدیریت کرد.



این جامعه‌شناس بحث آموزش و فرهنگ‌سازی برای حضور بانوان در ورزشگاه‌ها را با اهمیت می‌داند و در این‌باره می‌گوید: برای این که این اتفاق در جامعه رقم بخورد باید آموزش و فرهنگ‌سازی در دستور کار قرار بگیرد. به اعتقاد من استادیوم آزادی‌ خودشان یک کلاس درس برای مردم جامعه است و آنها به خوبی می‌توانند در این مکان از هم الگو بگیرند. طبق گفته پیامبر اکرم افراد یک جامعه آینه هم هستند و در ارتباطی که با هم دارند روی هم تأثیر می‌گذارند و از هم یاد می‌گیرند. بنابراین افراد با حضور در استادیوم آزادی می‌توانند بر یکدیگر ثأثیر بگذارند.


وی می‌گوید: شاید در ابتدا این طرح با مشکلاتی همراه شود، افرادی که سابقه شرارت دارند از این بستر استفاده کنند و باعث بروز مشکلاتی شوند که البته با پیش‌بینی این موضوع می‌توان با حفظ امنیت کامل آن را مدیریت کرد. اما به مرور این موضوع در جامعه نهادینه می‌شود و به راحتی زنان کنار مردان می‌توانند در ورزشگاه حاضر شوند و به تماشای یک مسابقه فوتبال بنشینند و از آن لذت ببرند.


قرایی مقدم می‌گوید: به اعتقاد من باید برای حضور بانوان در ورزشگاه از همین حالا اقدام کنیم و این باور را به بانوان و مردان جامعه بدهیم که آنها را پذیرفته‌ایم و به آنها اعتماد داریم تا در کنار هم به تماشای فوتبال بنشینند. عقاید مذهبی ریشه در باورهای همه مردم ایران دارد و بدون شک اگر خواسته‌ نیمه از افراد جامعه که زنان هستند پاسخ داده شود، در ادامه راه خودشان میسر را به نحو احسن پیش می‌برند. در این راه البته رسانه می‌تواند بسیار ثأثیرگذار باشد و رادیو و تلویزیون به فرهنگ‌سازی این موضوع کمک زیادی کنند.


برخی مسئولان فدراسیون فوتبال از جمله صوفی‌زاده در مورد حضور بانوان در ورزشگاه‌ها می‌گوید: «‌در یک کشور اسلامی زندگی می‌کنیم که در کنار آزادی‌هایی که وجود دارد همگی ملزم به احترام و اجرای قوانین و مقررات کشور هستیم، همگی دوست داریم بانوان هم در ورزشگاه حضور داشته باشند، اما اجرای این مسئله منوط به قوانین و تصمیم‌گیری‌های مسئولان کشوری است و من نمی‌توانم در این زمینه تصمیم‌گیری شخصی داشته باشم، اما در کل در این خصوص تابع قوانین کشور هستیم.» 


در این میان مخالفان هم می‌گویند نیازی نیست بانوان در ورزشگاه‌ها حضور پیدا کنند و در شرایط فعلی جامعه ما، اولویت اصلی حضور بانوان در ورزشگاه نیست و باید به مسائل مهم‌تر پرداخت. اما به هر روی حضور بانوان در ورزشگاه‌ها در چند سال اخیر به یک چالش اساسی تبدیل شده است و باید دید در ادامه مسئولان امر چه تصمیمی در رابطه با آن می‌گیرند. البته در تازه‌ترین تصمیم اعلام شده است که شرایط حضور بانوان در ورزشگاه‌ها برای بازی‌های ملی فراهم شده است و بعید نیست در مرحله مقدماتی جام ‌جهانی که 18 مهرماه سال جاری به میزبانی ایران برگزار می‌شود و شاگردان ویلموتس برابر کامبوج قرار می‌گیرند، بانوان بتوانند در ورزشگاه‌ حضور پیدا کنند. 


اما موضوعی که نباید از آن غافل شد این است که حتی اگر شرایط حضور بانوان به ورزشگاه‌ها فراهم شود و آنها بتوانند در کنار مردان بازی‌های فوتبال را تماشا کنند باید از همه نظر شرایط آن مهیا شود. بحث زیرساخت‌ها، مسائل فرهنگی و پذیرش این موضوع در جامعه همگی نیاز به یک عزم جدی دارد و بدون شک تا این مسائل حل نشود، حتی اگر بانوان هم شرایط حضور را پیدا کنند، خیلی زود این پروژه شکست می‌خورد و لقب ناکام را به خود می‌گیرد. در میان این آشفته بازار که زیرساخت‌های حضور بانوان در ورزشگاه فراهم نیست، یک سؤال اساسی مطرح است و آن این است که بهتر نیست در شرایط فعلی، بانوان فوتبال‌دوست که سودای حضور در ورزشگاه را دارند ابتدا با فوتبال بانوان آشتی کنند و بعد از آن راهی ورزشگاه‌ها شوند. سال‌هاست که فوتبال بانوان با اقبال عمومی همراه نیست و  در مسابقات بانوان تعداد بانوان هوادار به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد.


انتهای پیام/4051/4057/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب