دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 خرداد 1398 - 16:31
رئیس پلیس فتا ناجا:

۲۸ درصد جرایم سایبری کشور در تهران رخ می‌دهد

رئیس پلیس فتا ناجا گفت: ۲۸ درصد جرایم سایبری در تهران رخ می‌دهد که باید پایگاه‌هایی برای تقویت عملیات پلیس فاتب و تسریع در رسیدگی به پرونده شهروندان ایجاد کنیم.
کد خبر : 399163
n00271411-b.jpg

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از سایت پلیس، سردار وحید مجید گفت: اطلاعات حاصل از 230 پژوهش در کشورهای مختلف سطح جهان نشان می دهد که سال 2018 در بیشتر ابعاد دنیای دیجیتال شاهد رشد و توسعه بودیم.


وی ادامه داد: تعداد کاربران اینترنت رشد چشمگیری داشته به گونه‌ای که بیش از 360 میلیون نفر برای نخستین بار آنلاین شده‌اند؛ به بیان دیگر هر روز بیش از یک میلیون نفر به این جمع افزوده شده است.


رئیس پلیس فتا ناجا تصریح کرد: 57 درصد یعنی 4 میلیارد و 388 میلیون نفر از جمعیت 7 میلیارد و 676 میلیون نفری دنیا به اینترنت متصل هستند؛ البته این ضریب نفوذ در کشورهای توسعه یافته به 80 درصد می‌رسد در حالی که در کشورهای در حال توسعه 45 درصد و در سایر کشورهای کمتر توسعه‌یافته حدود 20 درصد است.


مجید خاطرنشان کرد: کاربران تلفن همراه با ضریب نفوذ 67 درصد هستند که این شاخص شامل 5 میلیارد و 112 میلیون نفر است.


وی افزود: کاربران فعال شبکه‌های اجتماعی جهان 3 میلیارد و 484 میلیون نفر با ضریب نفوذ 45 درصد و همچنین کاربران فعال شبکه های اجتماعی موبایل پایه 3.256 میلیون نفر با ضریب نفوذ 42 درصد هستند.


این مقام ارشد انتظامی با بیان اینکه ایزوله و پاک‌سازی شبکه از ریسک تهدیدات بعدی فضای سایبر است، گفت: از جمعیت 83 میلیون نفر در ایران،  73 میلیون کاربر اینترنت با ضریب نفوذ 89 درصد وجود دارد که نسبت به سال 2017، 29 درصد رشد داشته؛ همچنین کاربران اینترنت موبایل 63 میلیون نفر هستند با ضریب نفوذ 77 درصد که نسبت به سال 2017 افزایش 11 میلیون نفری داشته است.


رئیس پلیس فتا ناجا عنوان کرد: سیم‌کارت‌های رجیسترشده بیش از ۱۲۳ میلیون بوده و این آمار مربوط به نرخ متوسط بهره‌وری دو سیم‌کارت است


وی ادامه داد: ۹۲ درصد افراد در ایران دارای حساب بانکی هستند که از این تعداد ۴۶ درصد اقدام به خرید آنلاین می‌کنند که ۵۲ درصد کاربران در این حوزه آقا هستند و ۴۱ درصد بانوان.


رئیس پلیس فتا ناجا خاطرنشان کرد: با توجه به موارد فوق، تغییرات روز افزون در حوزه سایبری امری اجتناب ناپذیر است اما در کنار توسعه فناوری با توجه به گمنامی افراد، وجود شبکه‌های اجتماعی خارجی که هیچ‌گونه نظارت و کنترلی بر آنها حاکم نیست بایستی به حوزه امنیت، حفاظت از داده ها و حریم خصوصی کاربران نیز توجه کرد که متاسفانه این موضوع مورد غفلت قرار گرفته است.


مجید تصریح کرد: در راستای اجرای فرامین مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مبنی بر تأمین امنیت فضای مجازی، در تاریخ 10 اردیبهشت ماه سال جاری، طرح مقابله با عرضه سلاح و مهمات و مقابله با ترویج خشونت در فضای سایبر تدوین و به استان‌های سراسر کشور ابلاغ شد که در این طرح بالغ بر یک‌هزار و 200 تارنما اعم از سایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی حاوی محتوا و مضامین مرتبط به صورت کلی و عمومی استخراج شد.


مجید در ادامه افزود: از مجموع تارنماهای رصد‌شده بالغ بر 750 تارنما با مضامین عمومی و فاقد محتوای مجرمانه مرتبط با موضوع استخراج که از این تعداد 240 تارنما که عمدتاً موارد جعلی، تبلیغاتی و با هدف جذب فالوئر و بعضاً کلاهبرداری و اخذ وجه از کاربران بوده، مورد رسیدگی واقع و از دسترس خارج شده است.


وی ادامه داد: بالغ بر 400 تارنمای رصدشده دارای محتوای مجرمانه با فراوانی 76 درصد اینستاگرام، 14 درصد تلگرام، 6 درصد سایت‌ها و 4 درصد سایر بسترهای سایبری تحت رسیدگی واقع و اقدامات شناسایی و مقابله‌ای توسط پلیس‌های تخصصی در این رابطه به عمل آمده و تا حدود زیادی سالم‌سازی محیط انجام شده است.


رئیس پلیس فتا ناجا گفت: توانمندسازی بیشتر تیم‌های واکنش سریع پلیس فتا در مقابله با حملات سایبری به حوزه‌های عمومی در خصوص شناسایی آی‌پی مهاجم، استنادپذیری ادله دیجیتال، لاگ‌برداری، ایزوله‌سازی محیط از حیث ریسک‌پذیری تهدید که برای مصوبه شورای عالی فضای مجازی به ناجا (پلیس فتا) سپرده شده است و گسترش کمی و کیفی پلیس فتا در شهرستان‌ها و استان‌های فاقد پلیس فتا که در سال جاری در 17 شهرستان جدید ایجاد شده و همچنین ایجاد 3 پایگاه دیگر در تهران مدنظر است، از دیگر اقدامات است.


وی همچنین عنوان کرد: تهران، خراسان رضوی، فارس و خوزستان به ترتیب بیشترین فراوانی جرم و کیش، لرستان، زنجان، بوشهر و سیستان و بلوچستان کمترین فراوانی جرم را داشتند.


رئیس پلیس فتا ناجا در پاسخ به سؤالی مبنی بر به کارگیری هکرهایی که از سوی این پلیس شناسایی و دستگیر می شوند، ادامه داد: افرادی که در این حوزه شناسایی و دستگیر می‌شوند، تحویل مراجع قضائی می‌شوند و ما به عنوان پلیس فتا از هیچ هکری در پلیس فتا استفاده نمی‌کنیم البته هک کردن  بار معنایی غیر قانونی دارد.


وی در ادامه به اقدامات مقابله‌ای پلیس فتا با کلیپ‌هایی که در مدارس منتشر می‌شود، اشاره کرد و گفت: وزارت آموزش و پرورش در این راستا با ارسال نامه‌ای از ما درخواست و شکایتی مطرح کرده که پلیس فتا نیز ورود پیدا کرده و پیگیری‌های مربوطه را انجام داده است.


رئیس پلیس فتا ناجا در مورد رمزهای یک بار مصرف گفت: الزامات سندهای پویا با همکاری بانک مرکزی و با پیگیری های پلیس فتا ابلاغ شده و قرار است طی سه فاز اجرایی شود؛ بانک‌ها همکاری خوبی در این زمینه دارند و زیرساخت های لازم هم فراهم شده البته افراد می توانند اختیاری از رمزهای یک بار مصرف استفاده کنند. اجرای رمزهای یک بار مصرف از اول خرداد از سوی بانک مرکزی متوقف شد که این موضوع نیز در حال پیگیری است.


مجید در ادامه عنوان کرد: به ۱۹۱ پرونده در حوزه قمار رسیدگی شده و ۲۶ باند در مورد پرونده‌های فیشینگ شناسایی و اعضای آن نیز دستگیر شدند؛ چهار باند و شبکه نیز در زمینه کپی کارت شناسایی و دستگیر شدند و ۳۵۰ کارت از متهمان کشف شد. همچنین ۱۰ پرونده در مورد خرید و فروش سوالات امتحانی و کنکور ۹۸ کشف شد که همچنان در دست بررسی است و ۳۸۲ لینک در مورد صفحات غیر اخلاقی و ۱۱۹ فقره منجر به اقدامات قانونی در این زمینه شده است.


وی ادامه داد: ۲۸ درصد جرایم سایبری کل کشور در استان تهران رخ می‌دهد که در نظر داریم پایگاه‌هایی برای تقویت عملیات پلیس فاتب و تسریع در رسیدگی به پرونده شهروندان ایجاد کنیم.


مجید در مورد رویکرد پلیس فتا در مورد اپلیکیشن‌ها هم عنوان کرد: رویکرد ما این است که شبکه‌های اجتماعی داخلی و بومی را ترویج کنیم چرا که به عنوان دارایی سایبری جمهوری اسلامی ایران ثبت می‌شود اگر این اقدامات انجام شود، مردم در آرامش خاطر می‌توانند فعالیت کرده و اشتراک اطلاعات داشته باشند که از این طریق میزان جرایم کاهش می‌یابد از سوی دیگر با توجه به اینکه کاربران با توجه به دانش و کاربردهای اپلیکیشن‌ها از این امکانات استفاده می‌کنند نمی‌توانیم توصیه کنیم که از کدام یک استفاده کنند اما به صورت کلان توصیه می‌شود به نرم‌افزارهای بومی و داخل کشور اعتماد کنند.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب