دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 ارديبهشت 1398 - 12:25
بلوف بزرگ کاخ سفید؛

6 دلیل که ثابت می‌کند جنگی بین ایران و آمریکا در نمی‌گیرد

6 دلیل اصلی وجود دارد که ثابت می‌کند تنش‌های رخ داده بین ایران و آمریکا به جنگ همه‌جانبه از سوی دو طرف منجر نخواهد شد.
کد خبر : 382822
59913.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا-محمدعلی حسن‌نیا؛ «اگر قرار باشد تنها یک درس از جنگ‌های آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر بگیریم، این است که جنگ دیگری را آغاز نکنیم». این جانمایه تحلیلی «ربکا گوردون» یکی از تحلیل‌گران ارشد آمریکا درباره تنش بین ایران و آمریکاست.


با این حال، دونالد ترامپ بعد از روی کارآمدن و کنترل سکان هدایت کاخ‌سفید، تمام تلاش خود را برای از بین بردن برجام به‌کار برد. وی در اقدامی خصمانه در فروردین سال گذشته توافق هسته‌ای را بر هم زد و تمام تحریم‌های ضد ایرانی را بازگرداند. رئیس‌جمهور آمریکا حتی در اقدامی عجیب‌تر قصد داشت، ولیعهد فراری ایران را به‌عنوان نماینده جعلی مردم ایران در برنامه نوروزی سال گذشته معرفی کند که برخی از نزدیکان وی این خطر را به ترامپ هشدار داده و مانع این کار شدند.


ترامپ از سال گذشته تیم امنیتی و دیپلماسی خود را تندرو و رادیکال بست. «جان بولتون» یار غار سازمان منافقین مشاور امنیت ملی وی شد. در ادامه، مایک پمپئو، رئیس سابق سیا را به سمت وزارت خارجه منصوب کرد تا همه گزینه‌های خصمانه علیه مردم ایران را به‌کار گیرد. طرح «تابستان داغ» آمریکا برای ایجاد فشار اقتصادی و بروز ناآرامی‌های گسترده در جامعه ایران به شکست انجامید. بولتون گفته بود که دوست دارد و سعی خود را انجام می‌دهد تا انقلاب ایران 40 سالگی خود را نبیند.


آخرین گزینه روی میز رئیس جمهور آمریکا تلاش برای ایجاد فضای روانی جنگ ضدایرانی در جهان است. او مانند تمام رؤسای جمهوری سابق آمریکا بعد از انقلاب اسلامی اعلام کرده که تمام گزینه‌هایش در برابر جمهوری اسلامی روی میز است. اما برخی اعتقاد دارند که گزینه جنگ رئیس‌جمهور آمریکا این بار جدی است و او قصد دارد به ایران حمله کند و اعزام ناو هواپیمابر «آبرهام لینکن» هم به‌دلیل همین بروز جنگ احتمالی است.


اما به راستی چرا و چگونه گزینه‌های تیم امنیتی و نظامی ترامپ برای جنگ احتمالی با ایران به در بسته خورده و رئیس‌جمهور آمریکا در اقدامی منفعلانه گفته است که شماره تلفنی به سفارت سوئیس در تهران داده تا ایرانی‌ها با وی تماس بگیرند و مذاکره کنند. در ادامه، بخشی از دلایل اینکه چرا جنگ بین ایران و آمریکا رخ نمی‌دهد را بررسی خواهیم کرد.


گروه‌های مقاومت؛ اهرم فشار ایران برای موازنه قوا


برهان اول: ایران دارای پشتوانه قوی منطقه‌ای در غرب‌ آسیاست. گروه‌های شبه نظامی مانند حزب‌الله لبنان، حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حشدالشعبی در عراق، انصارالله یمن و حتی برخی نیروهای علاقه‌مند به انقلاب ایران در افغانستان و پاکستان اهرم منطقه‌ای و فشار ایران بر آمریکا و متحدانش در منطقه است. از سال 2011 عربستان سعودی و برخی کشورهای دیگر با حمایت‌های آشکار آمریکا و رژیم صهیونیستی تلاش کردند تا دولت سوریه را ساقط کنند اما این هدف محقق نشد. حتی پوتین دوست صمیمی نتانیاهو به نفع ایران و محور مقاومت به‌‌صورت تاکتیکی وارد جنگ سوریه شد و داعش و گروه‌های مورد حمایت کشورهای عربی خلیج‌فارس را شکست داد.



این گروه‌های مقاومت چه عملکردی داشتند که اهرمی و ابزاری برای سرکوب شیطنت‌های ترامپ و دوستانش علیه ایران به شمار می‌آیند؟ حماس و جهاد اسلامی در فلسطین به سطحی از توانمندی موشکی رسیده‌اند که می‌توانند عمق و قلب مناطق اشغالی را هدف قرار دهند و نمونه بارز آن در جنگ هفته‌های گذشته فلسطینی‌ها با رژیم اشغالگر قدس نمایان شد. در این جنگ تغییر خاصی رخ داد. جهاد اسلامی که بیشتر گروهی شبه نظامی و کوچک با سلاح‌های سبک است به نیرویی دارای موشک تبدیل شد و حالا کابینه رژیم صهیونیستی به‌جای مذاکره و آتش‌بس با حماس به باج دادن به جهاد اسلامی  فکر می‌کند. این در حالی است که رهبر حکیم انقلاب اسلامی هم بارها از مسلح کردن کرانه باختری سخن به میان آورده‌اند که نشان می‌دهد این خطر بزرگ، بیخ گوش صهیونیست‌ها قرار دارد.


نیروهای انصارالله یمن هم خطری بزرگ برای متحدان آمریکا در منطقه هستند و هفته گذشته نیروهای مردمی و ارتش یمن در اقدامی خارق‌العاده و دور از انتظار سعودی‌ها به عمق هزار کیلومتری عربستان نفوذ کردند و تأسیسات حیاتی نفت این کشور را هدف گرفتند؛ جایی که 3 میلیون بشکه نفت در روز به جهان صادر می‌شود و همین امر سبب افزایش قیمت نفت در جهان شد. سیدهادی سیدافقهی، کارشناس برجسته منطقه درباره این حمله یمنی‌ها به مراکز حساس عربستان به خبرگزاری آنا گفته بود: «مردم، انصارالله و ارتش یمن در پنج سال اخیر مقاومت جانانه‌ای علیه متجاوزان سعودی و آمریکایی داشتند که نشان دهنده عزم راسخ آنها برای مقاومت است».


مجتبی امانی، کاردار سابق ایران در مصر هم حمله اخیر انصارالله یمن به تأسیسات نفتی عربستان سعودی را در پنج سال اخیر منحصر‌ به‌ فرد خواند. البته نیروهای یمنی هیچ وابستگی نظامی به ایران ندارند و این موضوع را بارها هم اعلام کرده‌اند. ارتش و نیروهای مردمی یمن با اتکا به غنیمت گرفتن موشک‌های دوران علی عبدالله صالح علیه عربستان عملیات انجام می‌دهند.


از طرفی، یک منبع نظامی در جنبش انصارالله یمن گفت که هدف قرار دادن تأسیسات وابسته به شرکت آرامکوی عربستان در هفته گذشته سرآغاز عملیات نظامی علیه 300 هدف زیرساختی و نظامی عربستان بود. وی افزود: «عملیاتی که نیروهای مسلح ما انجام دادند، نخستین هدف از لیست اهدافی بود که دو ماه پیش از آن خبر داده بودیم؛ بنابراین اکنون ۲۹۹ هدف دیگر در بانک اهداف ما قرار دارد».


بنابراین، این گروه‌های حامی ایران در منطقه ابزاری مهم، کشنده و خطرناک برای عربستان سعودی، آمریکا و پایگاه‌های آن در منطقه هستند و به دلیل موازنه قوای حاصله، آمریکا وحشت زیادی از حمله به ایران دارد و این امتیاز طلایی برای ایران حاکی از این واقعیت است که آمریکا برنامه‌ای برای حمله به ایران ندارد.


مقامات آمریکایی: جنگ نمی‌شود!


برهان دوم: یکی دیگر از دلایلی که می‌توان در خصوص منتفی شدن جنگ و درگیری بین ایران و آمریکا به آن اشاره کرد، اظهارات و اعترافات مقامات آمریکایی است. «میت رامنی» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۲ رقیب باراک اوباما و نامزد حزب جمهوریخواه بود که در انتخابات درون‌حزبی از وی شکست خورد. او یکی از افراد شناخته شده و مشهور آمریکاست و در ضدیت با ایران  شهره عام و خاص است.  رامنی در گفتگو با شبکه «سی ان ان» درباره اینکه آیا جنگی بین ایران و آمریکا در این شرایط می‌شود، گفت: « اعتقاد دارد که بین ایران و آمریکا جنگی نخواهد شد».



همچنین رامنی با هشدار به ترامپ درباره عواقب حمله و جنگ با ایران نیز گفته بود: «جنگ با ایران هیچ منفعتی برای آمریکا ندارد و حتی خود ترامپ نیز خواستار جنگ با ایران نیست». در ادامه می‌توان به صحبت‌های یکی از کارشناسان مطرح آمریکایی درباره جنگ با ایران نیز اشاره کرد. فردریک کاگان گفت: «به‌رغم قدرت نظامی برتر آمریکا، ایران می‌تواند به کمک ابزارهای دیگر، ترامپ را از هرگونه اقدام نظامی علیه تهران پشیمان کند».


گفتنی است؛ «رابرت اشلی» مدیر «آژانس اطلاعات دفاعی» پنتاگون درباره توانمندی موشکی ایران هم گفته است: «تحویل سامانه SA-۲۰c به ایران یک جهش نسلی در پدافند این کشور است و ایران مجهز به سریع‌ترین و کارآمدترین موشک‌های ضدکشتی در تمام دنیاست که فقط پنج‌ عدد از آنها برای غرق کردن یک ناو ۲۰ هزار تُنی کافی است». دیوید پترائوس، رئیس پیشین سازمان سیا در دولت اوباما نیز تصریح کرده است که فکر نمی‌کند تنش‌های موجود بین ایران و آمریکا به جنگ ختم شود.


خروج ناو هواپیمابر اتمی آمریکا از خلیج فارس


برهان سوم: در همین ماه‌های گذشته بود که ترامپ همزمان با افزایش تنش‌ها با ایران و خبر برخی از رسانه‌ها درباره احتمال جنگ ایران و آمریکا، دستور اعزام ناو هواپیمابر «آبراهام لینکلن» را به خلیج‌‌فارس صادر کرد. در هیاهوی برخی از رسانه‌های خارجی و داخلی درباره اعزام این ناو نکته‌ای مغفول ماند. سال گذشته و در آذرماه بود که خبر ورود ناو هواپیمابر جان استنیس به دریای مدیترانه همزمان با مانور دریایی سپاه پاسداران مخابره شد. ناو هواپیمابر «یو اس اس جان.سی. استنیس» یک ناو اتمی  است که در آوریل سال جاری (فروردین 98) با عبور از تنگه هرمز وارد خلیج فارس شد که اکنون در اقیانوس اطلس مشغول انجام مأموریت است و در حال عزیمت به سمت سواحل واشنگتن در شرق آمریکاست. این در حالی است که طبق بیانیه جان بولتون، استنیس جای خود را به ناو آبراهام لینکلن می‌دهد؛ در صورتی که هنوز هم این ناو به خلیج فارس نرسیده است. به همین علت، مورد فوق‌العاده‌ای برای جنگ وجود ندارد. گفتنی که همین ناو «یو اس اس جان.سی. استنیس» زمانی که در خلیج فارس بود مورد رصد و شناسایی دقیق نیروی دریایی و هوافضای سپاه پاسداران قرار گرفت و حتی ویدئوهایی از التماس آنها به نیروهای ایرانی برای دور شدن از آنها نیز منتشر شد.



دروغ و جعل رسانه‌ای که ترامپ هم دوست دارد؛ رویترز  نقش بی بی سی در کودتای 1332 را ایفا می‌کند


برهان چهارم: چهارمین نکته بسیار مهم برای عدم احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریکا به کارکردهای رسانه‌ای بازمی‌گردد. برخی از شبکه‌های داخلی و خارجی برای انتفاع خودشان به پمپاژ اخبار جعلی درباره جنگ احتمالی ایران با آمریکا مبادرت می‌کنند. رویترز یکی از رسانه‌های خارجی است که به‌شدت این هدف را دنبال می‌کند. رویترز در اخبار مختلفی اعلام کرده است که ایران و آمریکا برای جنگ آماده می‌شوند. یکی از اخبار جعلی که در این زمینه طی چند روز گذشته منتشر شده بود، دستور اعزام 120 هزار نفر از نیروهای رزمی آمریکا به منطقه بود. این خبر آنقدر اغراق‌آمیز بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در نشستی اعلام کرد که این خبر جعلی است و رسانه‌ها نباید این اخبار را باز نشر کنند.



البته او که از این دست اخبار بدش هم نمی‌آید گفته بود این دست اخبار می‌تواند سبب تنش در جامعه ایران شود. این در حالی است که آمریکا اساساً هیچ برنامه‌ای برای اعزام نیرو به منطقه ندارد و بیشتر این دست اخبار، بلوف رسانه‌ای است اما ترامپ و بولتون که در بیان دروغ‌های رسانه‌ای ید طولایی دارند، از این گونه اخبار استقبال می‌کنند. برخی رسانه‌های داخلی مانند هفته‌نامه صدا که وابسته به جریان سازش‌کار داخلی است هم سعی کردند رنگ و بوی جنگ را بیشتر کنند تا از این روزنه، مذاکره مستقیم با آمریکا را کلید بزنند. بنابراین اخبار جعلی هم نشان می‌دهد که احتمال جنگ ایران و آمریکا بسیار کم است و برخی قصد دارند با جو رسانه‌ای و فضاسازی این احتمال را افزایش دهند.


بلوف 100 هزار تُنی ناوهای آمریکا


برهان پنجم: بلوف بعدی برای شایعه جنگ بین ایران و آمریکا اعزام ناو آبراهام لینکن به خلیج فارس است. جان بولتون که سردمدار افراط‌گرایی در دولت ترامپ است، اعزام این ناو را پیام آشکاری به ایران عنوان کرد. اما در همین زمینه روزنامه آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه» در گزارشی اقدام اخیر آمریکا مبنی بر اعزام ناو گروه جدیدی به خلیج ‌فارس و اظهارات «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا را «بلوف بزرگ» ارزیابی کرد. در این گزارش با عنوان «آیا این یک بلوف ۱۰۰ هزار تنی است؟» آمده است، ناوهای هواپیمابر نماد قدرت نظامی آمریکا هستند و زمانی که واشنگتن از آنها استفاده می‌کند، در دشمنانش رعب و وحشت ایجاد می‌کند، اما در این مورد باید گفت که احتمال موفقیت آمریکا ضعیف است.


البته درباره اعزام این ناو هم یکی از منابع آگاه در نیروهای مسلح ایران اعلام کرد: «بر اساس برآوردهای اطلاعاتی و نظامی، آنچه که این روزها در فضای رسانه‌ای دشمن و برخی دولت‌های وابسته به آمریکا درباره تحرکات نظامی آمریکا در منطقه دنبال می‌شود، اساساً ارزش عملیاتی ندارد و وضعیت واحدهای زمینی، دریایی و هوایی ارتش آمریکا گویای این واقعیت است که آنها در حالت تدافعی و حفظ نیروهای خود از خطرات احتمالی قرار دارند. این مقام نظامی افزود: ناو هواپیمابر آبرهام لینکلن در دریای عرب متوقف شده و به خلیج فارس نیامده و سایر واحدهای شناور رزمی‌شان هم خارج شده و خلیج فارس از همیشه خالی‌تر است و لذا ادعای آمریکا که ناوگان فرستاده دروغ است».


مذاکره اولویت ترامپ است؛ شماره‌ واشنگتن در تهران در دسترس نیست!


برهان ششم: آخرین دلیل متقن مبنی بر عدم وقوع جنگ میان ایران و آمریکا به کنش‌های سیاسی و التماس‌های روی میزی ترامپ بازمی‌گردد. رئیس‌جمهور آمریکا از همان ابتدا به‌دنبال مذاکره با استفاده از راهبرد «مرد دیوانه» بود. او همان روش رونالد ریگان را دنبال می‌کند. ابتدا تهدید و رعب در طرف مذاکره‌کننده می‌اندازد و بعد از او می‌خواهد که پای میز مذاکره بیاید تا با مسلک تاجرمأبانه  امتیازات مدنظرش را بگیرد. گواه درستی این مدعا آن است که آمریکا بعد از بالا گرفتن تنش با ایران شماره‌ای را به سفارت سوئیس در تهران اعلام کرد تا مقامات ایرانی برای آغاز مذاکرات با آنها تماس بگیرند.



البته از سوی جمهوری اسلامی و رهبر ایران این فرضیه و مذاکره رد شده است. مشخص است که تهران اصلاً این خط تماس را در شبکه موجود نمی‌داند! به همین علت می‌توان گفت هدف اصلی آمریکا تقابل با تهران نیست؛ بلکه ایجاد مذاکره با چاشنی امتیازگیری بیشتر مطرح است ولی از سوی دیگر، ایران اسلامی به مقاومت در برابر خواسته‌های آمریکا تأکید کرده است. افزون بر این، سفر مایک پمپئو به بغداد و مذاکره با برخی از طرف‌های مرتبط با ایران هم مزید بر علت است. بنابر شنیده‌ها وزیر امور خارجه آمریکا خواستار مذاکره ایران با آمریکا و میانجیگری بغداد بین واشنگتن و تهران شده است. از این رو تردیدی نیست که اولویت آمریکا امتیازگیری از رهگذر مذاکره است نه جنگ! این در حالی است که روز گذشته وزیر امور خارجه عمان به تهران آمد که با توجه به سوابق سفر وی به کشورمان، بوی درخواست مذاکره از سوی آمریکا از این سفر به مشام می‌رسد.


در پایان باید گفت که این 6 دلیل، برهان‌های اصلی و جدی‌ای هستند حاکی از عدم حدوث جنگ بین ایران و آمریکا است. جنگ امروز ایران و آمریکا در محورهای اقتصادی و نفتی خواهد بود و آرایش جنگی مدنظر رهبر معظم انقلاب برای مقابله با آمریکا از ابعاد نظامی خارج و بیشتر در حوزه اقتصادی و معیشتی استوار است؛ هماوردی که دیر یا زود شاهد پیروزی کشورمان در آن خواهیم بود.


انتهای پیام/4106/4082/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب