دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 ارديبهشت 1398 - 06:43
تاجیک در گفتگو با آنا:

حادثه فجیره با هدف توجیه حضور آمریکا در خلیج فارس به وقوع پیوست

یک تحلیلگر امور بین‌الملل گفت: محتمل‌ترین حالت درباره انفجار نفت‌کش‌ها در فجیره می‌تواند سناریوی توطئه آمریکا برای حضور در خلیج فارس باشد.
کد خبر : 380969

«نصرت‌الله تاجیک»، تحلیلگر امور بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب‌ آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره انفجار چهار نفت‌کش در بندر فجیره امارات گفت: «همچنان برخی ابعاد انفجار در بندر فجیره پنهان و بسیاری از زوایای این موضوع مبهم و مشکوک است. این در حالی است که اماراتی‌ها از بدون وقوع حادثه، اخبار را مدیریت‌ شده و قطره‌چکانی منتشر می‌کردند و مقامات اماراتی در اظهار نظر تردید داشتند».


وی افزود: «با وجود این، امارات سکوت خود را در برابر حجم اخبار منتشره شکست و اظهارات متناقضی مطرح کرد. مقامات اماراتی ابتدا گفتند نفت‌کش‌ها تجاری بودند و بعد، موضوع خارج بودن آنها از آب‌های سرزمینی را مطرح کردند و مجموع این عوامل باعث شده است تا بر ابعاد پنهان ماجرا افزوده شود».


این دیپلمات اسبق کشورمان با بیان اینکه اهداف چنین حادثه‌ای همچنان پوشیده است، گفت: «فجیره تنها بندر نفتی خارج از دهانه تنگه هرمز و خلیج فارس است و در خلیج عمان قرار دارد؛ لذا حالت‌های مختلفی برای این موضوع وجود دارد. این بندر در دل سرزمین عمان واقع و این کشور را به دو بخش تقسیم کرده است.


تاجیک با تأکید بر اینکه چندین فرضیه برای انفجار نفت‌کش‌ها در فجیره وجود دارد، تصریح کرد: «نخست ممکن است اذهان به سمت یک سلسله اختلاف داخلی کشور امارات برود. دومین فرضیه این است که فجیره نقش خوبی برای انتقال نفت پیدا کرده بود و اختلافاتی نیز از منظر داخلی یعنی میان محمد بن‌زاید به عنوان فرد نخست امارات با حاکم فجیره وجود داشت». 


وی افزود: «فرضیه سوم به احتمال وجود اختلاف میان عربستان و امارات بازمی‌گردد. همان‌گونه که در گزارش‌ها آمده بود، وزیر انرژی عربستان به‌طور رسمی اعلام کرد که دو نفت‌کش حادثه‌دیده سعودی بودند. این دو نفت‌کش عربستانی به تازگی فعالیت خود را در این بندر آغاز کرده بودند. عربستان برای اینکه وابستگی نفتی خود به نفت خلیج فارس را کم کند، یک خط لوله نفت به بندر ینبوع در دریای سرخ و خط لوله دیگری به سمت بندر فجیره کشید. و در این میان سعودی‌ها در نظر داشتند از آب‌های سرزمینی فجیره استفاده کنند. اینکه آیا در این میان اختلافاتی میان دو کشور به وجود آمده است، مشخص نیست».


تاجیک سناریوی چهارم درباره انفجار فجیره را طرح توطئه از سوی قدرت‌های فرامنطقه‌ای ازجمله رژیم صهیونیستی و آمریکا عنوان کرد و افزود: «آنها با این کار درصدد هستند توجیه و وجاهت مناسبی برای تقویت حضور در منطقه پیدا کنند».


وی با بیان اینکه در دوران جنگ تحمیلی علیه جمهوری اسلامی ایران نیز چنین سابقه‌ای وجود داشت، گفت: «توطئه‌ای که آن زمان رخ داد این بود که به بنادر کویت و کشورهای دیگر حمله می‌شد تا آمریکا در آن مقطع در مقابل درخواست برای حفظ امنیت بتواند راحت‌تر در خلیج فارس حضور پیدا کند. بنابراین محتمل‌ترین حالت درباره انفجار نفت‌کش‌ها در بندر فجیره می‌تواند سناریوی توطئه قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای حضور در خلیج فارس با ادعای تأمین امنیت باشد».


تاجیک تأکید کرد: «با توجه به سلسله اقدامات آمریکا همچون اعزام ناو هواپیمابر، بمب‌افکن بی 52 و ... سناریوی توطئه می‌تواند بسیار محتمل‌تر از گزینه‌های دیگر باشد. گرچه اعزام ناو با برنامه قبلی بود، ولی وقتی جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا در اظهارات خود این‌گونه مطرح می‌کند که برای حفظ امنیت ناوها و جنگنده‌های خود را ارسال می‌کند، بنابراین می‌تواند این موضوع را در ذهن متبادر کند که سلسله سناریوهایی وجود دارد که توجیهی برای حضور نیروهای آمریکایی در منطقه باشد».


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب