دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 شهريور 1394 - 12:54

دهقان: راه منطقی آن است که برجام در سطحی به‌غیر از مجلس تصویب نهایی شود

سخنگوی حزب اعتدال و توسعه درباره تبعات ارسال برجام به مجلس در قالب لایحه اظهار کرد: به نظر می‌رسد که نگاه منطقی و عقلانی این باشد که در کشور ما نیز مانند دیگر طرف‌های مذاکره‌کننده، برجام در سطحی به غیر از مجلس شورای اسلامی، مورد تصویب نهایی قرار گیرد که بهترین آن نهاد شورای عالی امنیت ملی است.
کد خبر : 37812

غلامعلی دهقان سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، افزود: گفت: هرچند که اگر برجام به مجلس برود، به خاطر شرایط کشور و بین‌المللی ما شاهد موافقت اکثریت اعضای مجلس با آن خواهیم بود.


دهقان اضافه کرد: به غیر از آمریکا پنج کشور دیگر طرف مذاکره ایران نیز قصد ندارند که برجام را در مجالس خود بررسی و تصویب یا رد کنند.


سخنگوی حزب اعتدال و توسعه گفت: پیش از این هم سابقه این وجود دارد که معاهدات بین‌المللی در سطحی غیر از سطح مجلس بررسی شود. برخی قطعنامه‌های بین‌المللی بدون اینکه مجلس حرف آخر را بزند به تصویب نظام رسیده است. به طور مثلا در قطعنامه 598 در سال 1367 روند این‌گونه بود.


وی تأکید کرد: خبرهای رسیده از ایالات متحده آمریکا نشان می‌دهد که تعداد سناتتورهای موافق برنامه اقدام مشترک ایران و 1+5 (برجام) رو به فزونی است و تا به حال به 42 نفر رسیده‌اند. از این رو، مخالفت با برجام در سنای آمریکا دشوار شده و احتمال رد آن کاهش پیدا کرده است.


دهقان گفت: از سوی دیگر برخی معتقدند که بررسی برجام باید در مجلس به صورت جزء به جزء انجام شود که این مسئله با روح متن برجام تناقض دارد و باعث می‌شود که ساختار آن بهم بخورد.


وی ادامه داد: البته حتی اگر برجام در مجلس مورد بررسی قرار گیرد، موافقان آن بیشتر خواهند بود و مشکلی پیش نمی آید چون سیاست کلی نظام تعامل با جهان و حل شدن پرونده‌ هسته‌ای است.


سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در مورد اصرار روحانی برای عدم ارائه برجام به مجلس به صورت لایحه تصریح کرد: به نظر می‌رسد دغدغه آقای روحانی همین عواملی باشد که در مصاحبه مطبوعاتی هفته دولت به آن اشاره کردند. همانطور که روحانی گفت مسئله این است که تصویب برجام در مجلس می‌تواند تعهدات جدیدی برای ما ایجاد کند. این در حالی است که برجام در کشورهای دیگر هم به مجالس ارائه نشده است. از طرفی رئیس‌جمهوری تأکید دارد که چون ما چیزی را امضا نکرده‌ایم لازم نیست که برجام را به مجلس ارسال کنیم اما مخالفان این برداشت، بحث تعهد را مطرح می‌کنند و به همین خاطر اصرار دارند که برجام به مجلس برود. این بحث‌ها نشان می‌دهد که یک اختلاف حقوقی وجود دارد که صاحب نظران علم حقوق بهتر می‌توانند در این مورد اظهار نظر کنند.


وی ادامه داد: به نظر می‌رسد تا اینجای کار در یک بازی برد-برد هم 1+5 از برجام رضایت دارد و هم اینکه منافع ملی ایران با در نظر گرفتن همان جمله معروف روحانی در ایام انتخابات که گفتند «هم سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد بچرخد» تأمین شده است. نوعی اجماع هم از صدر و ذیل نظام در این باره عملا شکل گرفته است هرچند رگه‌هایی هم از تندروی و آرمان‌گرایی محض که با فرمول برد-برد همخوانی ندارد و بازی را تنها برد ما و باخت 1+5 می‌داند، همچنان وجود دارد.


دهقان اضافه کرد: اما در وضع فعلی روابط بین‌الملل، این فرمول برد و باخت نمی‌تواند پاسخگوی کشورها باشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب